„Este legat activitatea pe care am făcut-o în primul mandat, 2017-2021, având în vedere că foarte multe proiecte, o parte din ele le-am rezolvat, cele mai multe, mai ales cele legate de organizarea de competiții internaționale. (…) Și dacă nu reușesc mandatul ăsta să revin la federație, normal că aceste proiectele nu vor mai putea fi continuate.
Din nefericire, niciunul din proiectele pe care le-am făcut eu, în 2017-2021, nu s-au pus în aplicare, adică s-au anulat sau eventual s-au dus pe pauză, ceea ce arată și situația de astăzi la federație”, și-a motivat Florin Florea candidatura la președinția FRA.
Fostul președinte crede că FRA este într-o stare mai rea decât atunci când a fost ales el:
„Situația de la federație este mai rea decât în 2017. În mod normal ar fi trebuit să fie un trend pozitiv, pentru că intrasem cumva într-o relație și într-un parteneriat mai vizibil cu federația europeană și cea internațională pentru organizarea de competiții, pentru proiectele pe care le pun la dispoziție federațiile internaționale, mă refer la European Athletics și World Athletics. Practic de acolo vin o mare parte din banii care sunt necesari dezvoltării unei federații, pentru că bugetul ministerului se schimbă în funcție de factorii politici, poate fi mai bun, poate fi mai puțin bun, depinde de mulți factori. Adică dacă nu depui proiecte la minister, n-ai de unde să iei bani. (…)
Așa că sunt multe lucruri care trebuie efectiv reîncepute de la zero”, mai spune Florea.
FRA a înregistrat câteva mari succese, în mandatul președintei Anișoara Stanciu, medalii la Mondiale și Europene după mulți ani de secetă, dar Florin Florea susține că la aceste rezultate au contribuit mai mulți oameni, în special antrenorii, dar chiar și el însuși.
Florin Florea a prezentat câteva puncte principale ale programului său strategic: organizarea de competiții naționale și internaționale la nivel profesionist, reluarea competițiilor regionale la copii, reluarea activității cu asociațiile județene de atletism și susținerea atletismului la nivel de amatori. Acesta spune că îl mai recomandă experiența și cunoașterea legislației, ca factori decisivi în activitatea de la FRA.
„Experiența și lucrul pe care l-ai avut în a conduce anumite structuri sau chiar instituții publice, pentru că federația este o structură privată, dar are și o componentă publică, în sensul că primește pe un proiect, pe un program anual pe care FRA îl face și primește o finanțare de la ANS, contează. Gestionarea acestui mix de structuri sportive public, privat, dar și partea exclusiv privată a sponsorilor, a societăților comerciale, chiar nu o poate face oricine, trebuie să ai o experiență. Pentru că dacă nu cunoști legislație, te sperie chestia asta, nu semnezi contracte, ceea ce s-a întâmplat și acum, adică au stat frumos să nu greșească. (…)
Trebuie să știi să vorbești și cu un campion olimpic, dar și cu un copil care este începător. Trebuie să știi să discuți și cu un director sau cu președintele de la CSA Steaua, dar și cu cel care este de la clubul sportiv Marginea, care vrea să facă și el în comună o activitate. Trebuie să ai capacitatea să atragi oamenii lângă tine. Eu am avut la federație în mandatul trecut aproape 20 de oameni care lucrau la aceste proiecte”, a mai transmis Florin Florea.
Obiectivul de medalie la JO 2028 de la Los Angeles, poate fi atins, susține Florin Florea, cu condiția ca sportivii să beneficieze de cele mai bune condiții de pregătire.
Federația Română de Atletism își va alege o nouă conducere pe 11 aprilie, la Adunarea Generală de alegeri. Actuala președintă, Anișoara Cușmir Stanciu, a anunțat încă din decembrie că nu va mai candida pentru un nou mandat. Cei trei candidați la funcția de președinte sunt Constantina Diță, fostă campioană olimpică la maraton, Florin Florea (președintele FRA în perioada 2017-2021) și Mădălin Badea (membru în Consiliul FRA).
Citiți principiile noastre de moderare aici!