Programul „Azi sunt Profu’ tău de sport!”, parte a proiectului „WoW Europe”, lansat săptămâna trecută la Timișoara, a început în curtea de la LPS Banatul. În fața copiilor, alături de conducerea instituției de învățământ, au venit personalități sportive precum Dan Alexa, acum antrenor la ASU Politehnica Timișoara, handbaliștii Marius Sadoveac și Cristian Fenici, Ciprian Bălănescu, atlet care deține zeci de titluri de campion național la duatlon, triatlon și half ironman, respectiv Petru Brîndușan (antrenor emerit de lupte libere la CSȘ nr. 1 Timișoara), Sebastian Gavrilă (director CSȘ nr. 1 Timișoara) și Vera Gavrilă (șef de catedră la secția de baschet de la CSȘ Bega Timișoara).
Momentul a fost și mai special pentru unii dintre cei prezenți în fața copiilor, revenind la LPS Banatul din postura de absolvenți. De altfel, școala este considerată, de mulți ani, una dintre anticamerele performanței sportive în România. Dan Alexa este absolvent al LPS Banatul.
„Mă bucur foarte mult că pot participa la un astfel de eveniment. Într-o lume în care tehnologia acaparează tot mai mult din timpul copiilor, astfel de proiecte sunt binevenite. E foarte important sportul pentru copii, mă bucur că pot ajuta așa cum se poate”, a spus Dan Alexa, timp în care și-a pus autograful pe revista „Născut pentru sport”, ediția de Timiș, care a ajuns apoi la copiii de la „Banatul”.
Fenici și Sadoveac, colegi la „LPS”
Cristian Fenici și Marius Sadoveac, doi dintre cei mai importanți membrii ai echipei de handbal SCM Politehnica Timișoara, au fost colegi de școală la LPS Banatul. De aici au pornit în drumul spre marea performanță, au ajuns să câștige trofee importante și să îmbrace tricoul reprezentativei României.
„De fiecare dată când mă întorc la liceu e o bucurie pentru mine. Mă bucură astfel de proiecte în sport, în licee, care au o continuitate bună. Copiii trebuie să facă un sport, pentru că de aici se poate face o meserie foarte bună”, a spus Cristian Fenici, coordonatorul echipei de handbal SCM Politehnica Timișoara.
„Mă bucur că am fost ales să fiu ambasador al sportului pentru copii. Consider că astfel de proiecte sunt foarte bune. Sportul ar trebui să fie un pilon al educației și al societății”, au fost cuvintele lui Marius Sadoveac.
Bălănescu a venit cu bicicleta
Și Ciprian Bălănescu este absolvent al Liceului cu Program Sportiv Banatul. Este atlet și deține 48 de titluri de campion național la duatlon, triatlon și half ironman. A venit în fața copiilor cu bicicleta pe care „aleargă” mii de kilometri și le-a explicat elevilor despre sportul pe care-l practică.
La mulți ani, Vera Gavrilă!
Vera Gavrilă a fost sărbătorita zilei. A primit un buchet de flori dar și o diplomă de excelență, ca și ceilalți ambasadori ai sportului care au venit la LPS Banatul Timișoara. Copiii au profitat de moment și i-au cântat „La mulți ani!” fostei baschetbaliste, care acum este șefa catedrei la secția de baschet a CSȘ Bega Timișoara. Sărbătorita zilei, obișnuită cu elevii, a făcut câteva pase cu tinerii care a debordat de energie în prezența marilor sportivi.
„Excepțional mă simt. Mă bucur să fiu în preajma copiilor, a legendelor, a oamenilor importanți din sportul timișorean. Dorim ca următoarele acțiuni să fie și mai grandioase”, a spus Vera Gavrilă, fostă baschetbalistă, ambasadoare a proiectului „WoW Europe”, în ziua în care a fost sărbătorită.
Copiii au asistat la demonstrații de lupte, de box și au făcut schimb de pase cu marii campioni.
„Astăzi am dat startul primei serii de acțiuni «Azi sunt Profu’ tău de sport!», în Timiș, urmând ca în fiecare lună, până în iunie, să facem același lucru. LPS Banatul este un punct de referință după părerea mea, în rândul școlilor cu succes în sport. Nu avea cum să fie decât deschizătorul acestor acțiuni. Astăzi au fost mari campioni ai României, nu doar ai Timișului, au venit mari nume pe care eu le stimez și le respect foarte mult”, a declarat Beatrice Mercado, inițiatorul proiectului „WoW Europe”.
Proiectul „WoW Europe” este cofinanțat de Comisia Europeană prin Programul European Erasmus+ Sport, Not-for-profit European Sport Events, fiind aliniat la obiectivele specifice urmărite în domeniul sportului, respectiv, „încurajarea participării la sport și activitate fizică, în special prin sprijinirea punerii în aplicare a orientărilor UE privind activitatea fizică.
România, prin inițiativa Asociației JUNIOR SPORT, coordonează acest proiect de anvergură, realizat la nivel european, proiect la care participă 10 organizații din 10 țări – Bulgaria, Italia, Letonia Lituania, Macedonia, Portugalia, Slovenia, Spania, Turcia și România. Activitățile din cadrul proiectului vor avea loc simultan în toate cele 10 țări europene.
Asociația JUNIOR SPORT derulează, de 10 ani, cel mai complex proiect din România, de educație și cultură sportivă pentru copii – proiectul național Născut pentru Sport (numit, până în 2019 Junior Sport), proiect manifestat atât prin editarea Revistei Născut pentru Sport (ediția națională, dar și ediții județene), cât și prin inițierea a numeroase campanii și proiecte, menite să atragă copiii spre sport, dar și să promoveze excelența sportivă juvenilă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!