O „cursă nebună”, după cum el însuși a numit-o. Pe parcursul celor 490 de kilometri de la Yukon Arctic Ultra, Ușeriu a avut probleme cu stomacul și nu a putut mânca nimic, iar frigul a fost resimțit puternic la picioare de sportivul român. Cea mai „blândă” temperatură pe care a trebuit să o îndure Ușeriu a fost de -19 grade Celsius, atunci când și-a scos telefonul pentru a-i suna pe cei dragi, fiind plin de umor și cu moralul ridicat.
„Mi-am dat seama că doar atât am, moralul. În rest nu am nimic. Nici niște termosuri bune nu am, ca ale elvețianului. O ducem la capăt. Alin, te-am pupat”, i-a spus Tibi Ușeriu fratelui său, făcând referire la sportivul elvețian, singurul aflat în fața sa.
Însă, pe parcursul ultramaratonului, situația nu a fost tot timpul atât de „călduroasă”, medicii descoperindu-i la una dintre opriri o mică degerătură, lăsându-l, totuși, să continue.
„Simte cum îngheață treptat și la un moment dat trebuie să se oprească, altfel s-ar transforma într-un bloc de gheață. Când e pe un lac nu poate face foc, că nu-s lemne. Trebuie să-și drămuiască cu înțelepciune resursele ca să ajungă la capătul lacului, unde poate face foc, așa că tot timpul se uită cât mai are până la o padure”, au scris apropiații lui Tibi Ușeriu pe Facebook.
Au fost și momente de rătăcire, în care ultramaratonisul român s-a abătut de la traseu.
„M-am oprit puțin la un moment dat, pentru că m-am pierdut. Mi-am făcut un foc și am luat-o pe un drum de-al vânătorilor. Dar l-am sunat pe Robert și mi s-a spus să merg tot în față”, a povestit Ușeriu, într-o altă intervenție din timpul cursei.
Au terminat doar doi sportivi din 21 înscriși
Dintre 21 de „temerari” care s-au aliniat la startul Yukon Arctic Ultra 2020 doar doi au terminat competiția – românul Tiberiu Ușeriu, care a ajuns al doilea, respectiv elvețianul Fabian Imfeld, câștigător al competiției. Ușeriu a fost „însoțit” pe traseu doar de sania sa, în care a avut toate cele necesare pentru a duce la bun sfârșit competiția de la Cercul Polar, pe care a terminat-o în aproximativ șapte zile.
Anul trecut, Tibi Ușeriu a fost nevoit să se retragă din cursă după ce a parcurs aproximativ 100 de kilometri la temperaturi de -38 de grade Celsius. Medicii care l-au controlat la a doua oprire au constatat că ultramaratonistul român are degerături severe, fiind transportat cu elicopterul la spitalul din Whitehorse, Canada, unde a primit îngrijri de specialitate.
Traseul are o lungime de 490 de kilometri, iar startul se dă, în fiecare an, în Whitehorse (Canada), pentru ca finish-ul să aibă loc în Pelly Crossing, o localitate canadiană cu mai puțin de 300 de locuitori. Competitorii au la dispoziție opt zile să termine competiția. Yukon Arctic Ultra 2020 se desfășoară în perioada 30 ianuarie – 7 februarie.
Trimite articolul
XBine ca a scapat cu bine. Se mira de ce e sensibila pielea pe frigul ala. Pielea e atacata si la temperaturi nu fosrte scazute in combinatie cu folosirea sapunului lichid de mana sau a detergentului lichid pentru spalat vase. Ieri a mbatut vantul cu 191 km/h in Muntii Tzarcului, temperatura echivalenta in aceste conditii fiind de -74 C. are acolo ce’ar mai fi spus?
Cine il pune sa umble pe acolo?
-
e un sportiv desavarsit care an de an se lupta cu propriile limite, iar tu intrebi ce cauta acolo? tu cand ti-ai depasit ultima data o limita
Felicitări, patroane, se poate!
Felicitari! Un exemplu de ambitie, determinare, putere fizica si psihica! Suntem mandri de tine!
Aicia jos …pălăria!