Indignaţi, membrii UAP Timişoara invocă mai multe afirmaţii ale primarului, începând seria citatelor chiar cu un articol publicat de www.tion.ro.
“Stimate dle primar, prof. univ. dr. Nicolae Robu,
După încheierea şedinţei publice a Consiliului Local din 25.02.2013, în presa timişoreană din ultimele săptămâni au apărut o serie de afirmaţii ale Dumneavoastră, faţă de care ne exprimăm totala dezaprobare:
– în …Timiş Online din 25 februarie 2013, sub titlul Primarul Timişoarei, acuzat că vrea să îngroape arta. Robu: primăria nu e vacă comunală!, semnat de A. Strugariu, în articolul privind majorarea chiriilor pentru spaţiile închiriate ONG-urilor, aţi declarat următoarele: «(…) „Vreau să precizez un lucru: Primăria Municipiului Timişoara nu poate fi în postura de vacă comunală!” (…)», apreciind că nu agreaţi acele ONG-uri care nu servesc societatea şi interesul public.
Artiştii consideră inadmisibil să fie alăturaţi “categoriei adevăraţilor infractori” şi îl acuză pe Nicolae Robu ca amplifică, fără arumente, tensiunile între breasla lor şi Primărie, generând astfel o criză fără precedent. Ei îi cer primarului să aplaneze conflictul artificial creat.
“Domnule primar Nicolae Robu,
Este inadmisibil ca filiala Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici (UAPT) şi fiecare artist plastic în parte să fie incluşi în categoria celor care mulg din vistieria primăriei în termeni peiorativi, fiind alăturaţi categoriei adevăraţilor infractori. Acest lucru a creat o situaţie de nemulţumire profundă în rândurile artiştilor, situaţie fără precedent în istoria relaţiilor dintre o breaslă artistică şi autorităţile locale. Declaraţiile făcute de Dumneavoastră în ultima perioadă nu au niciun suport argumentativ de ordin moral, profesional sau legal, amplificând tensiunea deja existentă generată de propunerea privind mărirea chiriilor către ONG-uri. Considerăm că afirmaţia Dar nu se prea simte ce au făcut ei pentru oraş, au făcut mult, mult prea puţin în compensaţia sprijinului pe care l-au primit…, este tendenţioasă şi total eronată. Pe de-o parte se induce ideea că existenţa şi activitatea UAPT aduce prejudicii urbei, iar pe de altă parte este atacată existenţa în sine a uneia din profesiile recunoscute de statul român, aceea de artist plastic profesionist, fie el pictor, grafician, sculptor, designer, istoric de artă etc, minimalizând aproape în totalitate identitatea artistului şi rezultatul creaţiei sale. Mai mult, este întinată memoria culturală timişoreană, o parte dintre plasticienii care au făcut şi fac în continuare cinste oraşului nemaifiind printre noi.
Prin urmare, vă solicităm să îndreptaţi conflictul creat artificial, odată cu afirmaţiile Dumneavoastră apărute în presă”.
Mai mult, membrii UAP îl acuză pe primarul Robu că nu cunoaşte situaţia breslei. Ei susţin că în realitate nu există o piaţă de artă, iar Galeria Helios este, pentru mulţi artişti, unica sursă de venit. Enumerând principalele probleme ale breslei artiştilor, semnatarii scrisorii îi cer primarului să dea prioritate culturii, în faţa altor domenii şi obiective pe care le consideră favorizate.
“Argumentele pe care comunitatea noastră artistică le poate oferi sunt numeroase şi recunoscute pe plan naţional şi internaţional însă, din păcate, multe dintre ele sunt insuficient cunoscute şi promovate pe plan local sau în mentalul colectiv. Pentru a le înţelege trebuie să aveţi în vedere, Domnule Primar Nicolae Robu, că UAPT a pierdut deja un spaţiu expoziţional, iar acum e pe cale să-l piardă pe unicul pe care îl mai deţine, Galeria Helios fiind un loc al tradiţiei expoziţionale cu începere din anul 1966 precum şi unica sursă oficială de venit a plasticienilor. Nici măcar iniţiativele private NU au rezistat în Timişoara pe piaţa de artă – nu din cauza concurenţei, ci pentru că aceasta nici măcar NU există. De asemenea, să luaţi în considerare faptul că există un liceu de artă şi o Facultate de Arte şi Design de stat care au nevoie de un mediu artistic vivant şi că Timişoara NU are încă un muzeu de artă finalizat (actualul spaţiu este în reabilitare de 30 de ani!). Să nu uităm că în vreme ce alte uniuni de creaţie şi instituţii de cultură din Timişoara beneficiază de susţinerea cheltuielilor de funcţionare ba chiar de salarii din partea primăriei, artiştii vizuali îşi exercită profesia convertindu-şi salariile în lucrări de artă.
O relaţie normală şi civilizată între Primărie şi artişti impune respect reciproc, o mai mare atenţie acordată proiectelor artistice prezentate instituţiei pe care o conduceţi, precum şi problemelor ce ţin de existenţa patrimoniului fizic, istoric şi nu în ultimul rând uman, al artei plastice din Timişoara.”
Nu cu fotbal, săli polivalente şi evenimente de calitate îndoielnică vom ajunge Capitală Culturală Europeană, avertizează, în finalul scrisorii deschise, artiştii plastici.
“ De asemenea, ne dorim să încurajaţi Domnule Primar Nicolae Robu, nu să sufocaţi, dezvoltarea unei reale strategii culturale în general, a artei plastice în special, beneficiind de suportul logistic pe care-l aveţi prin consilierii Dumneavoastră pentru cultură, precum şi de disponibilitatea de colaborare a plasticienilor şi a UAPT cu Primăria. În vederea depunerii candidaturii pentru capitală culturală europeană, prioritar este acum să aveţi atenţia îndreptată mai mult spre cultură şi nu spre alte domenii care nu au legătură directă cu arta – precum fotbalul, evenimente de calitate îndoielnică sau finanţarea Sălii Polivalente a Politehnicii Timişoara. Altfel, criteriile de selecţie europene vor sancţiona sever pretenţiile culturale ale Timişoarei.În speranţa unui dialog constructiv pe mai departe, vă adresăm respectul şi consideraţiunea noastră!”
UPDATE: Robu: Nu eu am fost incorect faţă de artiştii plastici, ei au fost incorecţi în raport cu mine
Primarul Nicolae Robu consideră că nu el a fost incorect în relaţia cu artiştii plastici, ci aceştia în relaţia cu el. Edilul a explicat că banii pe care Primăria Timişoara îi va obţine în urma măririi chiriei percepută Galeriei Helios vor fi folosiţi tot pentru sprijinul artiştilor din municipiu.
„Nu eu am fost incorect faţă de artiştii plastici din Timişoara, ci ei, mai bine zis o parte din ei, au fost incorecţi în raport cu mine. Eu cred că am dovedit că susţin arta în Timişoara, că susţin cultura în Timişoara şi nu meritam toate atacurile la adresa mea la care ei s-au dedat. Eu am fost cel care am spus că nu doresc să se majoreze chiriile pentru cele 32 de ateliere. Cei care m-au atacat nici nu ştiau asta. Iar în privinţa chiriei pentru Galeria de artă Helios, eu am spus că artiştii nu trebuie să sufere şi că, dimpotrivă, trebuie să fie susţinuţi şi că ar trebui ca din banii cumpărătorilor de artă, şi nicidecum din banii artiştilor, să se plătească înspre primărie 2 euro pe metru pătrat, pentru ca primăria să folosească aceşti bani pentru artiştii plastici şi nu în alte scopuri”, a afirmat primarul Nicolae Robu.
El a precizat că dacă artiştii plastici din Timişoara vor reveni la sentimente mai bune, îi aşteaptă la discuţii.
„Eu nu am lansat nicio iniţiativă împotriva lor, nici în presa scrisă, nici pe barele de text ale unor televiziuni şi nici în mediul virtual. Ei au făcut asta vizavi de mine. Dacă îşi dau seama că au fost incorecţi, îi aştept să stăm de vorbă”, a mai spus Robu.
Primarul Timişoarei a dat mai multe exemple pentru demonstra că sprijină arta din oraş, sub orice formă.
„Aşa cum a fost iniţiativa mea ca pentru Uniunea Scriitorilor contractul de închiriere a spaţiului care funcţiona de când lumea să devină contract de comodat, aşa cum eu am fost acela care a propus Consiliului Local ca toate cheltuielile, în afară de cele de personal, comportate de revista Orizont să fie susţinute de primărie – ceea ce nu s-a întâmplat niciodată până acum – aşa aş fi procedat şi vizavi de muzicieni şi vizavi de artiştii plastici şi vizavi de orice oameni de artă şi de cultură. La mine vorbesc de la sine faptele. Alţii, din păcate, au preferat să se avânte în retorici sterile şi să creeze polemici, dispute chiar, acolo unde nu îşi aveau locul. Am văzut opinii ale unor artişti, care la un moment au fost foarte porniţi împotriva mea, că nu vreau să mai finanţez Festivalul de Jazz de la Gărâna. Şi m-am bucurat să văd că aceiaşi artişti, muzicieni sau iubitori de muzică, care iniţial erau foarte porniţi împotriva mea, acum salută faptul că vom avea un Festival de Jazz în Timişoara, susţinut de municipalitate, cu mai mulţi bani decât a fost susţinut Festivalul de la Gârâna. Ce dovezi se mai vor pentru atitudinea mea de susţinere a artei în Timişoara?”, a concluzionat primarul Timişoarei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!