Manifestările de 1 Decembrie vor începe la Timișoara la ora 8.30, cu o ceremonie militară și depunere de coroane la Monumentul Eroilor Neamului din Calea Șagului. La ora 10, ceremonia militară și depunerea de coroane vor avea loc la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Central.
La ora 11.45, pe Bulevardul Take Ionescu, în fața sediului Poliției Județene, încep manifestările care vor culmina, la ora 12.35, cu defilarea detașamentelor şi a tehnicii Ministerului Apărării Naționale (MApN), Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Serviciului Român de Informații (SRI), Penitenciarului Timișoara, Direcției Poliția Locală a Municipiului Timișoara.
La ora 16, în Piața Victoriei, începe un spectacol susținut de Ansamblul ,,Ghiocelul” din Giroc și soliștii Mariana Zota, Monalisa și Radu Sufan, Bogdan Firu și Loredana Sur; Dirijor: prof. Adrian Safta; Coregrafia: Victor Jicheran și Ionel Sipos.
La ora 17, în aceeași locație, va avea loc un spectacol susținut de Ansamblul ,,Timișul’’ al Casei de Cultură din Timișoara și soliștii Robert Tărnaveanu, Doriana Talpeș, Dumitru Stoicănescu.
La ora 17.20 va avea loc ceremonia de retragere cu torțe, pe traseul Bulevardul Regele Ferdinand I (în fața Catedralei Mitropolitane din Timișoara), Bulevardul Regele Ferdinand, Bulevardul Constantin Diaconovici Loga, Bulevardul Revoluției din 1989, Piața Unirii, Piața Libertății, Piața Victoriei.
La ora 18 va ave aloc aprinderea iluminatului festiv de sărbători, în Piața Victoriei, urmând ca de la ora 18.15, în același loc, să aibă loc un spectacol susținut de Ansamblul ,,Timișul’’ al Casei de Cultură din Timișoara și soliștii Olguța Berbec, Petrică Miulescu Irimica, Stana Stepanescu. Conducerea muzicală: Prof dr Deian Galetin. Coregrafia: Toma Frentescu și Maria Dudău.
La ora 19.15 vor începe concertele în Piața Victoriei. Primul va urca pe scenă Dragoș Moldovan, urmat de Mira și trupa Holograf. La ora 22 va avea loc un spectacol pe cer, fiind ora la care se va aprinde focul de artificii.
Organizatori: Instituția Prefectului Județul Timiș, Consiliul Județean Timiș, Primăria Municipiului Timișoara, Brigada 18 Cercetare Supraveghere ”Decebal’’.
Alegerea zilei de 1 decembrie ca Zi Națională în 1990 a făcut trimitere la Marea Unire, unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România în anul 1918, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Ziua Națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 august. Din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.
Adunarea Națională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100 de mii de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România, un act de voinţă al naţiunii române. În 1918, 42 de localități din Timiș și-au trimis reprezentanți la Alba Iulia. În total au fost 182 de oameni.
Semnificația celorlalte două Zile Naționale care au fost sărbătorite pe teritoriul României? Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, tot el a proclamat în fața parlamentului independența de stat a României. În data de 14 martie/26 martie 1881 camerele reunite ale parlamentului au votat transformarea țării din Principat în Regatul României. Pentru a marca evenimentul, ziua națională a fost sărbătorită pe 10 mai.
După abdicarea forțată a regelui Mihai I în data de 30 decembrie 1947, Camera Deputaților a adoptat legea nr. 363 din 1947, prin care a proclamat Republica Populară Română, iar ziua de 23 august a fost adoptată drept sărbătoare de stat, sub numele de ziua insurecției armate antifasciste, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și arestarea guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944.
În 1990 a fost propusă ziua de 22 decembrie ca Zi Națională a României (22 decembrie 1989 – triumful Revoluției asupra regimului comunist, fuga lui Ceaușescu), dar Parlamentul de atunci a refuzat propunerea.
Articole pe aceeași temă:
Primăria aduce trupa Holograf la deschiderea Târgului de Crăciun 2019
Avem brad de Crăciun în centrul Timișoarei! Urmează să fie montate toate decorațiunile
Citiți principiile noastre de moderare aici!