La nivel național, unul din șapte copii are unul sau ambii părinți plecați peste hotare, să muncească. Acestea sunt ultimele cifre ale unui studiu, realizat de organizația Salvați Copiii România. Tot la nivelul întregii țări, dintre cei peste 72 de mii de copiii cu părinți plecați, aproape 3 mii se află în sistemul de protecție socială sau au fost lăsați în centre de plasament ori la alte persoane în îngrijire.
În vestul țării, lucrurile nu stau mai bine. Sunt peste 48 de mii de copii, care sunt singuri acasă ori în grija altor persoane. Din totalul regiunii, aproape 40% sunt din județele Caraș-Severin și Hunedoara.
„Copiii care rămân în țară, în urma plecării părinților la muncă în străinătate, sunt nevoiți să se confrunte cu probleme psiho- emoționale și sociale mult prea devreme, fără să aibă pârghiile pentru a înțelege pe deplin și a depăși traumele. Situația celor care nu au rude în țară în grija cărora să rămână este și mai dramatică, de aceea este importantă colaborarea cu autoritățile, pentru ca bunele practici dezvoltate în programele Salvați Copiii România să poată duce la politici sociale integrate pentru acești copii, care să contribuie la o mai bună incluziune socială a acestora și la prevenirea instituționalizării lor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Pentru a mai atenua impactul plecării părinților în străinătate, organizația Salvați Copiii a derulat un program complex, în intervalul iunie 2020 – noiembrie 2023, care a vizat dezvoltarea de servicii comunitare destinate prevenirii separării copilului de părinți în județele Caraș-Severin și Hunedoara. Implicarea directă în comunitățile vulnerabile au însemnat atât oferirea de servicii integrate copiilor şi părinţilor/reprezentanţilor lor prin centre de zi, dar şi intervenţiile comunitare s-au dovedit a fi metode bune de prevenire a separării copiilor de familie.
În program au fost incluse 1186 de persoane, copii și părinți, care au beneficiat de servicii de suport direct sau de informare. De asemenea, în cele două județe, Caraș-Severin și Hunedoara, s-a luat legătura cu autoritățile cu competențe în domeniu, pentru a identifica și monitoriza mai ușor copiii care sunt supuși riscului de separare de familie.
Programul a dat și rezultate. Aproximativ 85% dintre copiii integrați în program şi-au îmbunătăţit relaţia cu părinţii/persoanele în grija cărora au rămas, peste 80% dintre copii şi-au îmbunătăţit abilităţile sociale, emoţionale şi deprinderile de viaţă independentă, iar peste 85% dintre părinţi/persoanele în grija cărora au rămas copiii şi-au îmbunătăţit abilităţile parentale.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XFelicitări Serviciilor Sociale care înțeleg drama acestor copii . Nu înțeleg in schimb tăcerea Autorităților Centrale. Oare nu se gândesc la viitori adulți, acești copii vor devenii la un moment dat adulți. Nimic in lume nu poate înlocui dragostea părinteasca. Pleacă părinți pentru un trai mai bun si o viată mai buna , si noi importam forța de munca ……..
Poate intelege toata lumea ca un copil are nevoie si de mama si de tata.
Aviz famililor RGB care spun ca e tot aia sa ai 2 mame sau 2 tati.
Dupa ce ne-au distrus economia si au fortat parintii sa lucreze in strainatate acum se face pasul satanist pentru decaderea din drepturi a parintilor care se sacrifica pentru copiii lor.
Va urma desigur vaccinarea cu forta a copiilor si groapa cu viermi.
Planul e pus la punct.
Prima faza este invadarea mass-media cu copii care au parintii in strainatate, a doua va fi interventia statului in relatia parinte – copil si distrugerea dreptului parintesc de a decide binele copilului (inclusiv vaccinarea) apoi genocidul asupra copiilor se va face la liber.