„Legenda ne povesteşte despre prima apariţie a mărţişorului pe teritoriul României. Aceasta, în urma descoperirilor arheologice, datează de 8000 de ani, fiind sărbătorită în cadrul triburilor tracice. Este adevărat că, estetic judecând, mărțișoarele din acea perioadă arătau diferit, fiind reprezentate de pietricele perforate, vopsite în culorile alb şi roşu, purtate la gât sub formă de coliere. Alegerea celor două culori a fost motivată de asemănarea dintre roşu cu sângele vărsat în timpul ritualurilor de sacrificiu care aveau loc la începutul primăverii, albul fiind asemuit cu puritatea zăpezii, norilor şi gheţarilor. Împletirea celor două culori reprezentând în concepţia strămoşilor noştri, o contopire a anotimpurilor şi o modalitate prin care iarna oferă locul primăverii. Datorită nevoii umane de a crea poveşti în jurul unui eveniment care se petrece constant de a lungul existenţei, dar şi pentru a putea fi inclus şi transmis generațiilor viitoare într-un mod cât mai plăcut şi atractiv, tradiţia mărţişorului, în ţara noastră este strâns legată de legenda Babei Dochia…”, scrie în materialul din săptămânalul Agenda.
În săptămânalul Agenda puteți citi continuarea acestui material, dar și alte articole interesante.
Săptămânalul Agenda îl găsiți la chioșcurile de ziare din Timiș, pe Internet (unde puteți citi Agenda online) sau în cutia poștală (vă puteți face abonament: Redacţia Agenda, Piaţa Ionel I.C. Brătianu nr. 1 (intrarea din Piaţa Ţepeş Vodă), O.P. 1, C.P. 265, Timişoara, e-mail: agenda@informmedia.ro, tel 0256/221 549).
Trimite articolul
XSi in emisiunea de dimineata si dupa-amiaza azi de 1 martie realizatorii emisiunilor de pe Europa FM urau “la multi ani doamnelor si domnisoarelor”.
Poate o primavara frumoasa, sau floricica mea de tei sa traiesti si tot mai frumoasa sa infloresti etc
Dar de 8 martie ce mai uram daca si 1 martie e tot la multi ani. Hai cu la multi ani-ul zilnic.