Societatea RETIM și ADID Timiș vin în întâmpinarea locuitorilor din județ cu un set de reguli simplu de urmat pentru a face pași mari în direcția județului curat, cu deșeuri gestionate corect, pe care ni-l dorim. Aceste 10 reguli sunt tot ce trebuie să știm ca abonați ai serviciilor de salubrizare și ca membri ai comunității.
Curățenia începe cu tine. Civilizația se menține prin noi. Reține cele 10 reguli RETIM detaliate mai jos și fii un exemplu pentru cei din jur:
1. REdu risipa
Risipa apare atunci când cumpărăm mai mult decât consumăm, deci când estimăm greșit lista bunurilor necesare acoperirii nevoilor din gospodărie. Prin reducerea cumpărăturilor, alegem să consumăm strict cât avem nevoie și, astfel, diminuăm cantitatea de deșeuri pe care o generăm.
Pubele mai puțin încărcate înseamnă și o reducere a costurilor cu serviciile de salubrizare. Reducerea risipei = bani economisiți.
2. REpartizează corect deșeurile
Culorile pubelelor ne indică exact ce deșeuri trebuie să conțină fiecare dintre acestea. Astfel, recipientele negre sunt destinate numai deșeurilor menajere și biodegradabile, în cele galbene trebuie să depozităm numai deșeuri din hârtie, carton, plastic, metal și lemn mărunțit, în vreme ce recipientele verzi sunt strict pentru depozitarea sticlei provenite de la ambalaje pentru băuturi sau borcane. Revenim asupra fiecăruia dintre recipiente în rândurile de mai jos, dar este important ca toți abonații să noteze că orice abatere de la cele de mai sus poate avea urmări neplăcute pentru toți cei care nu respectă această regulă.
Astfel, RETIM are dreptul legal de a nu ridica deșeurile dacă se constată că repartizarea acestora nu a fost făcută corect, conform culorilor recipientelor.
3. REține ce se se depozitează în pubela neagră
Pubela neagră este destinată numai deşeurilor biodegradabile și menajere. Înțelegem prin deșeuri biodegradabile toate deșeurile organice generate zilnic în gospodării. În această categorie intră (pe lângă deșeurile vegetale provenite din activități de grădinărit) deșeurile organice menajere precum: resturi alimentare (mâncare), coji de pâine uscată, coji și resturi de fructe sau legume, coji de ouă, plicuri de ceai sau zațul de cafea, lavete și șervețele folosite (care nu pot fi reciclate!). ATENȚIE! Tot în pubela neagră depozităm scutecele și mucurile de țigară, acestea fiind deșeuri menajere ce nu pot fi reciclate.
Important de notat este că, în cazul locuitorilor din mediul rural, deșeurile biodegradabile (descrise mai sus) pot fi compostate și transformate în îngrășământ natural. Astfel, volumul de deșeuri pentru pubela neagră se diminuează, iar îngrășământul astfel produs poate fi utilizat în propria gospădărie sau, de ce nu, comercializat.
Reamintim că depozitarea incorectă a deșeurilor biodegradabile și menajere (adică debarasarea acestora în alte pubele decât cele negre) va duce la refuzul RETIM de a ridica pubelele încărcate. Deșeurile proprii sunt responsabilitatea fiecărui cetățean în parte și trebuie tratate ca atare din respect atât față de propria persoană, cât și față de comunitate.
4. REspectă separarea obligatorie a deșeurilor reciclabile
Prin reciclare oferim un sprijin considerabil mediului înconjurător, deșeurile noastre devenind resursele unui viitor durabil. Acestea pot fi reintroduse în uz sub formă de noi ambalaje. Prin acest gest simplu, acela de a depozita selectiv deșeurile, contribuim la diminuarea contaminării mediului natural și a consumului de energie implicată în producția de materie primă nouă. În plus, reciclarea materialelor reutilizabile reduce cu mult atât consumul de petrol sau apă, cât și nivelul emisiilor nocive în aerul pe care îl respirăm cu toții.
Aproape jumătate din toate ambalajele care tranzitează casele noastre pot fi reintroduse în uz, iar reciclarea implică cele mai puține eforturi din partea comunității față de alte metode ecologice.
Iată cum și unde selectezi corect:
În PUBELA GALBENĂ depozităm deșeuri reutilizabile/reciclabile precum hârtie, carton, plastic, metal, lemn mărunțit. Deșeurile se strivesc înainte de depozitare pentru a ocupa cât mai puțin spațiu în pubelele alocate.
În CLOPOTUL VERDE depozităm strict deșeuri reutilizabile/reciclabile din sticlă: ambalaje de la băuturi răcoritoare, alcoolice sau borcane. Înainte de a le depozita, borcanele și sticlele pot fi de folos în propria gospodărie sau a unor membri ai familiei. Sunt resurse excelente pentru conservat preparate pentru sezonul rece. Întreabă vecinii sau părinții/bunicii dacă nu le sunt necesare.
NU UITA! Nu arunca niciun deşeu reciclabil în pubela neagră, foloseşte recipientele dedicate! Și în acest caz se aplică regula depozitării corecte a deșeurilor conform culorii pubelelor. Astfel, dacă sticla va fi depozitată în altă pubelă decât cea verde sau plasticul se va rătăci printre deșeurile biodegradabile, RETIM are dreptul de a nu le colecta. Cu siguranță nimeni nu își dorește să rămână cu deșeurile neridicate, așadar acordați atenție întregului proces. Este foarte simplu!
5. REamintește-ți să nu depozitezi deșeuri lângă pubelă
Deșeurile depozitate în afara pubelelor alocate nu vor fi ridicate. Dacă nu reușești să te limitezi numai la recipientele pe care le ai la dispoziție, asigură-te că ai respectat corect pașii de mai sus: ai depozitat numai resturi alimentare și menajere în pubela neagră și ai selectat deșeurile în vederea reciclării în pubela galbenă și cea verde. De asemenea, fii sigur/ă că ai pliat/turtit/strivit deșeurile de carton, plastic sau alte deșeuri maleabile pentru a economisi spațiu.
Cu siguranță putem eficientiza spațiul de depozitare maxim alocat pentru fiecare gospodărie. Volumul recipientelor este estimat a fi peste nevoia fiecărui consumator în parte, deci află unde greșești atunci când nu reușești să te încadrezi. Depozitatea deșeurilor lângă pubele este un obicei greșit pe care este bine să îl remediem, mai ales având toate resursele și informațiile necesare mereu la îndemână.
6. REspectă distanța socială
Distanța socială față de operatorii de colectare este o regulă ce trebuie respectată atât în contextul COVID-19, cât și în afara acestuia. RETIM încurajează toți abonații la serviciile de salubrizare să apeleze la platformele de comunicare online www.retim.ro, pagina oficială de Facebook şi Call Center (număr +40 374 885 692) în cazul în care se dorește contactarea reprezentanților firmei de salubrizare.
Operatorii de colectare nu pot interveni în soluționarea problemelor abonaților. Se solicită respectarea activității acestora care implică strict colectarea deșeurilor depozitate corect. Insistențele și încălcarea acestor reguli poate duce la refuzul operatorilor de a colecta deșeurile persoanelor care le îngreunează activitatea.
7. REmunerează la timp
Plata facturilor la timp este o obligație pe care este important să o respecte toți abonații RETIM. Procesul este unul simplu și la îndemâna tuturor, mai ales că există o multitudine de modalităţi de plată a acestora. Printre recomandări se numără aplicaţia ”Contul Meu”, accesibilă direct pe site-ul www.retim.ro, plata online cu cardul sau cea în numerar prin sisteme de plată rapidă. Toate modalităţile de plată sunt prezentate și pot fi parcurse cu ușurință prin simpla accesare a link-ului retim.ro/utile/modalitati-de-plata/
Procesul de plată este simplificat și diversificat pentru a ușura misiunea clientului a achita facturile la timp. Așadar, nu amâna plata lor și planifică eficient achitarea serviciilor de salubrizare.
8. REpetă legarea sacilor de fiecare dată
Pubelele sunt dedicate depozitării SACILOR care conțin deșeuri. Toate deșeurile trebuie, în primul rând, colectate în saci de gunoi negri (pentru deșeuri menajere și biodegradabile = pubela neagră) sau galbeni (deșeuri reutilizabile sau reciclabile prezentate pe larg mai sus = pubele galbene și verzi). Apoi sacii trebuie legați/sigilați și depozitați în interiorul recipientelor.
Deșeurile care nu sunt depozitate în saci închiși, împrăștiate în interiorul pubelelor, nu vor fi colectate.
9. REnunță la obiceiurile greșite
Abonații RETIM care aleg să abandoneze deșeurile proprii în recipiente care nu le aparțin sau în diferite zone ale localității, riscă sancțiuni din partea Poliției Locale și a administrațiilor locale. Face obiectul acestor sancțiuni inclusiv depozitarea deșeurilor voluminoase sau periculoase pe care cele mai multe persoane sunt tentate să le abandoneze în locuri îndepărtate de locuință sau în zone verzi.
Societatea RETIM vine în întâmpinarea clienților săi cu soluții pentru aceste probleme care pot avea urmări sub formă de amendă. Parcurgeți cu atenție regula 10 de mai jos, informați-vă cu privire la punctele de colectare și adoptați un comportament corect. Este simplu să fim responsabili cu deșeurile noastre, având toate resursele la îndemână.
10. REgândește depozitarea deșeurilor voluminoase și periculoase
Deşeurile voluminoase şi periculoase trebuie păstrate în gospodărie până la depunerea lor în containere speciale în cadrul campaniilor trimestriale de colectare, care vor fi anunţate în prealabil. Dacă termenul este prea lung și cetăţenii preferă să depoziteze în sistem de urgență aceste deșeuri, se recomandă transportul acestora direct la centrele de colectare speciale.
Lista centrelor de colectare pentru deşeuri voluminoase, vegetale şi pentru deșeuri rezultate din construcţii şi demolări:
Calea Torontalului, nr. 94
Calea Moșniței, nr. 2-4
Str. Avram Imbroane, nr. 70
Calea Chişodei, Str. Mile Cărpenişan, nr. 3
RETIM recomandă persoanelor care nu locuiesc în județul Timiș să contacteze primăriile locale pentru informații referitoare la punctele de colectare din proximitate.
A fi parte dintr-o comunitate înseamnă, la nivel de individ, asumarea unei sume de convenții și responsabilități pentru conservarea unui mediu sănătos și armonios. Respectul pentru ceilalți, păstrarea curățeniei și cooperarea dintre oameni fac deseori diferența dintre civilizație sau progres și regres. Așadar, este momentul ca fiecare dintre noi să respecte toate regulile de mai sus și să facă pași importanți spre județul de mâine.
Pentru a nu REgreta încălcarea vreunei reguli dintre cele de mai sus, fii REsponsabil. Evită amenzile sau neridicarea pubelelor și fii un exemplu pentru cei din jur. EA RE. EL RE. EI RE. TU RE?
Mai multe informații depre serviciile RETIM găsiți pe site-ul retim.ro sau pe pagina oficială de facebook: www.facebook.com/retimpaginaoficiala.
(1)
Trimite articolul
Xce ar fi sa nu aruncam toxine in Timis?
Recipientele destinate sticlei ar trebui supravegheate video pt ca se depoziteaza foarte mult pe lânga ele. Deci la pct. 5 ar trebui sa faceti ceva mai mult decat o simpla informare.
-
Deșeurile abandonate lângă clopotele de colectare al sticlei(televizor, fereastra cu tâmplărie de lemn cu tot cu sticlă și alte tipuri de deșeuri) au fost colectate de angajații firmei de salubritate într-o singură autogunoiera. Așa să înțeleg eu că funcționează colectarea selectivă?
Pentru RETIM: REcoltează tot ce se produce într-o gospodărie.
Fac RE când nu mi se pun piedici. REeestul ajunge în pubela neagră, orice ar fi.
Am spart un geam, unde pun cioburile? In clopote nu e voie, nici în alta parte. Aștept curățenia de primăvară sau de toamna cu cioburile în balcon? Merg la dracu in praznic la punctele de colectare? Greșit, nu se ia asa ceva, am întrebat. Nici măcar garda de mediu nu are răspuns, zice sa mergi la un centru autorizat dar ei nu știu care e. Deci?
Ok, banatenii -dar restul 99.99% de olteni care traiesc in Timisoara ca in spurcata de oltenie , care se rahatesc unde mananca , arunca totul oriunde si gunoiu sub pres?
Saptamana trecuta am inlocuit o cada de baie veche din acrilat cu una noua.
Pe cea veche am transportat-o la centrul de reciclare Retim de pe strada Avram Imbroane si acolo SURPRIZA-SURPIZA, angajatul de serviciu mi-a spus ca ei au instructiuni sa nu primeasca cazi de baie la ei , ba mai mult am avut si niste resturi de fier si nici pe acestea nu a vrut sa le primeasca pentru ca asa sunt DISPOZITIILE conducerii RETIM sa nu primeasca cazi de baie si resturi de fier vechi!?!.
Dupa o tiganeala in cel mai pur sens al cuvantului si in urma unei atentii problema s-a rezolvat!
Deci domnilor haiduci de la cRETIM ce facem cu cazile de baie vechi (fier, fonta sau acrilat) cu resturi de mobila, cu resturi de rigips (da, nici acestea nu au fost acceptate pe Torontalului!)? Unde avem voie sa le aruncam? La poarta sediului RETIM?
-
În fața Primăriei ar fi mai potrivit. Oricum, actualul nici nu ar sesiza, e prea ocupat cu salvarea mandatului.