Citind monografiile comunei, Daniela Fălcușan, o fiică a satului, a aflat că în 11 mai 1924 a avut loc prima serbare câmpenească. Prin intermediul ONG-ului său, „De la Măicuța”, înființat anul trecut în memoria bunicii sale, a organizat un eveniment la care au participat zeci de localnici, dar și timișoreni ori străini.
Astfel, sâmbătă, 11 mai, Daniela Fălcușan a organizat al doilea brunch la Secusigiu alături de Asociația My Banat. În curtea casei bunicii sale s-au servit produse de la producătorii locali, elevii au realizat o expoziție de desene, iar câțiva oameni din localitate și-au vândut produsele, cum ar fi miere și zarzavaturi.
De asemenea, participanții la eveniment au mai avut parte de un tur de arhitectură rurală ghidat, realizat de studenți la Arhitectură, și o vizită la stâna familiei Preda – unde a avut loc un atelier demonstrativ de făcut brânză.
Daniela Fălcușan a locuit până la vârsta de șapte ani în comună, iar acum conduce o firmă de IT. Intenția ei este să organizeze o școală de vară pentru elevii din Secusigiu, despre care crede că au mult potențial. Astfel, le pune copiilor la dispoziție casa și curtea bunicii sale și, cu ajutorul voluntarilor, se implică în mai multe proiecte. Cel mai important sprijin vine din partea fiului său, Călin, student la Facultatea de Arhitectură din Timișoara.
În perioada care a trecut de la primul brunch, ce a avut loc la finalul lunii noiembrie a anului trecut, și până acum, Daniela Fălcușan a organizat pentru elevii din Secusigiu un atelier de robotică la care au participat aproximativ 200 de elevi. Cei mici au făcut roboți din lego, iar cei mari au avut parte de lecții demonstrative cu roboții construiți de elevii de la Liceul Carmen Sylva din Timișoara, care au mers la Secusigiu.
De asemenea, a mai avut loc un atelier de creație de decorațiuni pentru Crăciun, iar alături de o voluntară absolventă a Facultății de Muzică, elevii au înregistrat un CD de colinde.
Asociația „De la Măicuța” a mai organizat ateliere de lectură, calculatoare, desen de arhitectură, pictură, grai bănățean și decorațiuni pentru Paște.
„Ne propunem ca în perioada următoare să lucrăm la un plan pentru o școală de vară pe care ne gândim să o organizăm la sfârșit de iulie, început de august, în care ne-am dori să avem o parte tehnică și una de creație. O să fie continuat workshopul de calculatoare. Vom avea un atelier cu drone și o să fie învățați copiii cum se programează o dronă, vor vedea cum se ridică aici în curte, filmează și face poze.
Vom mai organiza un atelier în cadrul căreia o colegă IT-istă îi va învăța pe elevi să realizeze o pagină web. La atelierul de creație o să facem decorațiuni de vară. Va continua workshopul de arhitectură, pentru că a avut mare succes și mulți copii s-au mai înscris ulterior, după ce am făcut prima sesiune”, a declarat pentru Tion Daniela Fălcușan, care a înființat Asociația „De la Măicuța”.
Situată în Lunca Mureşului, comuna Secusigiu, despre care se spune că desparte Banatul de Crișana, are aproape 6.000 de locuitori, dintre care 640 sunt copii. Potrivit monografiei comunei arădene, situată în imediata vecinătate a capitalei voievodatului Bănăţean de la Morisena (Cenadul de astăzi), Secusigiu se poate revendica documentar încă din anul 1133.
foto: Tion
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!