După ce Ministerul Educației a decis să se diminueze numărul de elevi de liceu în clase de la 28 la 26 de elevi maximum pentru liceele teoretice și de maximum 24 de elevi pentru liceele tehnologice și vocaționale, în Timiș numărul total de clase de liceu va fi redus cu 11 clase. Se cunoaște că în anul școlar următor se înregistrează un număr mai mic de elevi care vin în clasa a IX-a, dat fiind faptul că introducerea clasei 0 a împărțit copiii în clasa I sau clasa 0.
Prin urmare, în Timiș vor exista 181 de clase de liceu în anul școlar 2021-2022, față de 192 câte sunt în prezent, împărțite astfel: 78 teoretice, 54 profil tehnologic, 18 vocațional și 31 profesional. Deși crește numărul de clase după hotărârea ministerului, scade numărul elevilor. 4.378 elevi vor fi în clasa a IX în anul școlar următor, unde în mod normal erau peste 5.000 elevi. În plus, inspectorul școlar general spune cu aproximație că 35 de elevi vor abandona școala sau vor rămâne repetenți, vor veni 120 de elevi din alte județe în Timiș, iar alți 30 vor pleca la studii în alte județe, în principal pentru a urma profilul militar.
„În analizare pe care o vom face pentru a vedea unde vom tăia clase de liceu vom ține cont de rezultatele la examenele de Bacalaureat ale insituției și de opțiunile elevilor care se îndreaptă spre profilurile liceale. Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Timișva realiza această analiză. Vor fi afectate 17 norme, dar normal nu e același lucru cu locul de muncă însine. Va exista doar o reducere a activității la clasă”, spune Marin Popescu, inspectorul școlar general al Timișului.
În Timiș, 9.164 de persoane lucrează, în total, în învățământ. 6.802 dintre acestea sunt cadre didactice.
Trimite articolul
XDle ministru santeti mare ,ati rezolvato,pe vremuri o clasa avea si 40 de elevi si in conditile de atunci se facea totusi scoala ce parere aveti acum domni dascali se bucura de vacante ,program scurt,salarii peste masura si totusi sant nemultumiti,de ce oare ???Ma intreb cum ar arata o societate in care sa nu mai avem gunoieri,electriceni,zidari,tarani cu sapa,soferi,instalatori ,hamali,bone,hingheri,brancandieri,,,,,,,?????De ce zic astea pentru ca cine vrea si este dotat invata iar cine nu asta e cu sila nu poti face nimic,.Oricum bine ca ati reusit sa le dati o paine la toti cei din Invatamant,in curand vom avea clase de 3 /4 elevi si atunci nu va mai trebui sa faca nimeni MEDITATII suplimentare Succes .
Bai bolovanilor,faceti pe toate aceste loaze cu studii superioare ca atit va duce mintea,si cind o sa aveti nevoie de un electrician auto,de exemplu,o sa il cautati cu limba scoasa,clasele de teoretic ar trebui sa fie cit mai putine,profesionalul si tehnologicul ar trebui sa primeze,dar voi nu intelegeti paradigma lumii in care traim,voi,si ma refer la retrograzii de le entitatea inutila denumita pompos inspectorat,si ce este mai rau refuzati cu obsti atie sa o intelegeti traiti intr o lume a voastra,a bugetarilor,in zona crepusculara,si nu actionati decit in interesul de a va pastra posturile foarte bine platite si privilegiile,voi nu vedeti ca la casierie la supermarchet avem majoritatea cu studii superioare la ,, universitati ,, unde se dau diplome pe banda rulanta,neacoperite in cunostiinte,chiar daca veti inventa si alte smecherii gen clase de 5 elevi,directia este clara ca buna ziua,dar voi cu ochelarii de cal pe care ii aveti incarnati nu intelegi,se nasc tot mai putini copii in tara,foarte multi emigreaza si abandonul scolar este mare,nu va autosugestionati,multi nu veti apuca pensia din posturile caldute,ele se vor desfiinta unul cite unul din motivele de mai sus,nu este o evidenta citi dintre romani se nasc in vest,dar daca ar fi ne am ingrozi cu totii,sint deja romani de a doua sau chiar a treia generatie,unii nici nu stiu romaneste,prin tot ce ati facut timp de 30 de ani ati distrus fiinta acestui popor,cind spun voi ma refer la toti cei responsabili,nu intelegeti ca decit o cantitate de neaveniti,mai bine mai putini dar mult mai bine pregatiti,mai bine educati,inchei ca si asa nu sinteti capabili sa pricepeti incotro se indreapta lumea.
-
Perfect de acord, ar trebui să se înveţe meserii. Dar aveţi impresia că părinţii doresc să îşi înscrie copiii la profesionale? Că există profesori suficienţi? Sunt an de an scase la concurs posturi pe care nu le ocupă nimeni. Că sunt operatori economici care să dorească să primească elevi în practică în perioada pandemiei? Câtă meserie credeţi dumnavoastră, sincer, că învaţă elevii online? Că ceva teoretic se poate, dacă se doreşte. Dar dumneavoastră aţi avea încredere să vă lăsaţi maşina pe seama unui tehnician auto care a făcut şcoala de acasă din sufragerie? Întreb şi eu … Cât despre reucerea numărului de elevi la clase, situaţia este următoarea – există un singur an în care sunt mai puţini elevi. Generaţia celor care intră acum într-a noua. Scăderea numărului de elevi nu ţine de natalitate ci de trecerea de la clasa pregătitoare la cea 0. Acum 8 ani părinţii au putut înscrie copiii în 2 clase în loc de una singură. Unii i-au înscris în clasa 0, unii în clasa 1. Scăderea numerelor de clasele înseamnă că trimiţi acasă profesorii de care nu ai nevoie astăzi, ştiind foarte bine că vei avea nevoie de ei mâine, şi poate nu-i vei mai găsi. Iar pentru copii este un avantaj când sunt mai puţini.