Unul dintre invitaţii evenimentului a fost Raico Cornea, videojurnalist la TVR, membru în Consiliul de Administraţie al SRTv ca reprezentant al minorităţilor naţionale. Raico Cornea a lucrat pentru mai multe publicaţii, a colaborat cu mai multe radiouri şi a realizat o serie de filme documentare. Pentru Raico momentul de cumpănă este reprezentat de experienţa războiului din spaţiul ex-iugoslav.
„Am stat peste 200 de zile pe front, într-o perioadă tumultoasă. Orice jurnalist speră să schimbe lumea în bine prin materialele lui, indiferent că lucrează în presă scrisă, la televiziune sau la radio. Acea corespondenţă de război m-a făcut să înţeleg că cei care pot decide şi pot influenţa acele decizii îi interesează foarte puţin că prima victimă a oricărui conflict, a oricărei crize, a oricărui război este adevărul. A fost un moment de cumpănă pentru mine şi mi-am dat seama că sunt o simplă rotiţă într-un imens angrenaj al manipulării, care poate fi oricând schimbată cu alta care funcţionează mai bine pentru ca sistemul să dea rezultate. A fost cumplit pentru mine…”, povesteşte Raico Cornea.
Legat de puterea pe care o deţine presa în momentul de faţă acesta precizează: „această impresie că toată lumea poate să scrie a făcut în aşa fel încât, în momentul de faţă, presa să piardă din puterea pe care o deţinea cândva. Presa, nici în România, nici în altă parte, nu cred că este o putere în momentul de faţă. Aceasta este oglinda societăţii, transmite informaţii către publicul larg, acele informaţii de care are nevoie publicul. E un cerc vicios. Dacă vă uitaţi pe orice sondaj de audienţă sunt emisiuni la care toată lumea zice că nu se uită. În momentul de faţa problema presei din România este că nu poate să-şi permită să educe publicul. În loc să pregătească publicul, să-l modeleze, se întâmplă invers. Publicul moderează presa. De aceea am ajuns în situaţia în care toată lumea se uită la emisiuni la care nu are curajul să recunoască, nu vrea să recunoască pur şi simplu”. Referindu-se la ce soluţie ar putea fi adoptată pentru schimbarea situaţiei în presa românească, jurnalistul a spus: „asta ar însemna ca presa să moară şi să renască, că altfel nu se poate schimba”.
Un alt invitat al evenimentului a fost Laurenţiu Pleşa, actor la teatrul Merlin. Actorul a început cariera la teatrul din Reşiţa, însă din motive financiare a fost nevoit să renunţe la teatru. A lucrat o vreme în vânzări, iar motivul pentru care a renunţat la unul dintre locurile de muncă a fost pentru că nu îşi dorea o viaţa ghidată de o companie. „Am plecat când mi s-a reproşat că mi-am terminat ziua de vineri mai repede decât stabilise compania. În timp ce eram apostrofat, mi-am cerut scuze că aşteptând în anticamera şefului, auzisem o discuţie între el şi soţia sa şi din răspunsurile lui îmi dădusem seama că nu va ajunge la serbarea fiicei lor. Nu l-am mai lasat să continue, mi-am cerut scuze că am auzit discuţia, am spun că mi-am dat seama despre ce vorbea şi că nu am de gând să devin unul ca el care manâncă, lucrează şi face dragoste după strandardele impuse de companie…”, a declarat Laurenţiu Pleşa.
A lucrat şi în publicitate, iar în vânzări ajunsese să aibă un salariu destul de mare, însă a ales să se reîntoarcă la teatru. „În cei patru ani am ajuns de la sales-man până la sales-manager. Am ajuns să mă prezint aşa cum devenisem, un om de vânzări experimentat şi viitorul meu patron să îmi pună pe cartea de muncă 500 de euro. Era o mare realizare pentru mine. Am stat trei luni şi m-am întors la teatru. Am fost solicitat să revin într-un rol pe care îl începusem. Şi m-a apucat un dor… M-am întors la teatru, unde la vremea respectivă de la 17 milioane jumate, aveam cinci. De un an jumate am 700 de ron” a spus Laurenţiu.
Legat de succesul în afaceri, dar şi în viaţa personală, invitată la eveniment, Maria Grapini, preşedinte al Asociaţiei Antreprenor din Romania, a spus: “Eu am reuşit să fac această negociere perfectă şi să am şi familia de partea mea. Trebuie să o ai de partea ta, indiferent, dacă eşti bărbat sau femeie pentru că în momentul în care unul dintre ei este mai implicat şi pleacă mai mult de acasă, celălalt trebuie să suplinească. Acestă negociere în familie trebuie să existe. Trebuie să şi-o asume fiecare şi lucrurile merg bine”.
La 11 EVEN din Timişoara au mai participat Ioan Savu, revoluţionar, Linda Saskia, sculptor, Titus Suciu, scriitor, Radu Iliescu, Adrian Haiduc, designer de bijuterii, Cătălin Vasii, matematician pasionat, Andrei Iecza, curator pentru o galerie de artă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!