Puțini sunt cei care știu că pentru înființarea Universității Politehnica, aleșii de acum un secol s-au lovit de multe refuzuri. Cu peste 120 de ani în urmă, așa cum relatează specialiștii de la Muzeul Național al Banatului, primarul oraşului Carol Telbisz depunea în numele comunității locale un Memoriu la Ministerul Instrucțiunii prin care solicita înființarea Academiei de Drept. Petiția timișorenilor rămâne însă fără rezultat.
În 26 noiembrie 1906, Consiliul municipal se pronunţă, în unanimitate, pentru înființarea unei Școli Politehnice Superioare şi decide înaintarea unui Memoriu documentat guvernului maghiar. Memoriul este prezentat guvernului în anul 1907, iar în 44 de puncte se aduceau argumente şi dovezi clare care îndreptăţeau existenţa Şcolii Politehnice la Timişoara, cea de-a doua din Ungaria.
„Timişoara se află în centrul Banatului; prezintă însemnătate administrativă, economică, politică şi culturală pentru interesele Ungariei în zona Dunării, poseda o industrie dezvoltată; o întinsă reţea feroviară şi comercială, activităţi care impun o îndrumare ştiinţifică de la înălţimea unei Şcoli Politehnice”, așa cum se regăsește în „Timișoara. Monografie”, realizată de Ioan și Rodica Munteanu.
Abia în anul 1911, Ministerul ungar al Instrucțiunii răspunde acestui Memoriu, respingând din nou cererea Timișoarei. După câteva decenii de repetate refuzuri, în 1918, când a avut loc Unirea Banatului cu România, elita românească, formată din Emanuil Ungureanu, Traian Lalescu, Valeriu Branişte, Miron Cristea, Stan Vidrighin, Cornel Cornean și Traian Birăescu, a pledat pentru înființarea unui for educațional superior.
Din nou, având o susținerea oamenilor, primarul Timișoarei ing. Stan Vidrighin se adresează cu un detaliat Memoriu Consiliului Dirigent, de unde primește susținere. La recomandarea Consiliului Dirigent, cu sprijin al savantului Traian Lalescu şi al lui Miron Cristea, guvernul român decide înfiinţarea Şcolii Politehnice la Timişoara.
Realizarea complexului Institutului Politehnic, situat pe B-dul Mihai Viteazul, începe în 1922.
După 102 ani, Politehnica se mândrește cu cei peste 150.000 de absolvenți și cu multiple specializări în domeniul tehnic.
Trimite articolul
Xminunat
Proiectul exista deja de cativa ani, iar la schimbarea din 1919 a mers rapid cu infiintarea. Statul maghiar avea in plan sa dezvolte invatamantul superior tehnic la Seghed si la Cluj.