”Ca în fiecare primăvară, Timişoara devine gazda unuia dintre cele mai mari festivaluri de artă studenţească din România: StudentFest. La fel, ca la fiecare ediţie de 20 de ani încoace, Teatrul Studenţesc Thespis al Casei de Cultură a Studenţilor din Timişoara sprijină acest festival prin prezentarea de spectacole, punerea la dispoziţie a spaţiilor pentru spectacole şi ateliere, a obiectelor de decor şi a know-how-ului, pentru reuşita secţiunii de teatru a acestui festival adresat studenţilor”, explică Adrian Korek, coordonatorul trupei Thespis.
Cele patru spectacole pe care Thespis le va juca în cadrul secţiunii de teatru din acest an, în studioul 202 de la Casa de Cultură a Studenţilor, sunt:
Duminică, 11 mai, de la ora 19‚ „Camino Real”, „o piesă smulsă din sufletul omului”, după textul dramaturgului american Tennessee Williams (autorul, printre altele, al “Menajeriei de sticlă”, “Pisica pe acoperişul fierbinte”, “Un tramvai numit dorinţă” etc.). Cu: Ionel Mărginean, Bogdan Racz, Moni Karman, Ana Macrina Codrea, Diana Velescu şi Alex Daniel. Regia: C&A.
Marţi, 13 mai, de la ora 20, „137 de elefanţi”. Un spectacol-mărturie despre un fragment cvasi-necunoscut din istoria recentă a României: copiii nedoriţi, ajunşi în „lagărele de copii” comuniste şi „ajutaţi” să dispară… Decretul nr. 770 din 01/10/1966, Art. 1.: „Întreruperea cursului sarcinii este interzisă”. Între 1987 şi 1989, la Cighid (jud. Oradea) au murit 137 de copii. Din 1990 până în prezent, numărul lor a scăzut la zero. Povestea „decreţeilor” este considerată unul dintre cele mai mari experimente sociale din istoria omenirii. Un spectacol desfăşurat sub motto-ul „Cine nu are memoria istoriei, riscă s-o repete” (George Santayana). Cu: Janina Zuba şi Alex Daniel. Regia: Moni Karman.
Joi, 15 mai, de la ora 19, comedia neagră „Măicuţa Maria Ignatius explică totul”. O comedie satirică, prezentată sub forma unei conferinţe cu public a unei măicuţe autoritare din fire, care educă copiii sub semnul fanatismului religios. În adaptarea Teatrului Thespis, o puteţi vedea pe Moni Karman, alături de Diana Velescu, Salahhé, Lăcrimioara Petricescu, Alex Bordea şi Flavius Hudişteanu. Regia: Salahhé.
Vineri, 16 mai, de la ora 20, „Eppur si muove!”, ultimul spectacol al Teatrului Studenţesc Thespis din festival, ce-l are ca personaj central pe un om al străzii. O poveste despre cum o femeie din lumea bună, Monica, se poate îndrăgosti de un vagabond, pe numele lui – O. Un spectacol inspirat din realitate care te întoarce la esenţa fiinţei tale şi te introduce în altă lume. O lume a esenţei, a libertăţii de exprimare, o lume care nu îţi cere nimic şi care îţi dă tot ce are… Cu: Daath Yug, Anca Pandelea, Cătălin Grozav şi Flavius Hudişteanu. Regia: Marius Lupoian.
Sâmbătă, de la ora 20, în sala mare a CCS Timişoara, vor fi prezentate spectacolele rezultate din cele două ateliere ce se vor desfăşura pe parcursul festivalului, ateliere susţinute de actorii Bogdan Untilă şi Mădălina Ghiţescu-Petre.
Citiți principiile noastre de moderare aici!