Cătălin Tiuch, președintele GAL Timișoara, a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, că jumătate din cele 7 milioane de euro câștigate de acest ONG vor merge către proiecte din sectorul public, iar jumătate către proiecte gândite de privați. Astfel, 650.000 de euro vor fi folosiți pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere din cartierele cuprinse între Calea Girocului și Calea Lugojului, 350.000 de euro pentru construcția de parcuri și locuri de joacă, 500.000 de euro pentru un centru comunitar integrat, 500.000 de euro pentru proiecte de infrastructură socială (locuințe sociale), 1,149 milioane de euro pentru îmbunătățirea infrastructurii școlare din aceste cartiere și 400.000 de euro pentru programe medicale.
„Cele două GAL-uri au obținut 14 milioane de euro. Dar aș vrea să vorbesc doar despre GAL-ul acesta (…) 7 milioane de euro pentru zona cuprinsă între Calea Girocului și Calea Lugojului. Însemnând o parte din Giroc, Stadion, Soarelui, Kuncz, Plopi, Modern, Dorobanți. Banii vor merge jumătate pentru public, jumătate pentru privat, pentru intervenții ale privaților care doresc să dezvolte zona. Întâlnirea cu privații o vom avea în data de 18 mai, la Universitatea Slavici. Azi am avut o întâlnire la Oncogen cu posibilii beneficiari publici. Aceștia sunt din următoarele domenii: sănătate, domeniu unde sunt alocați în jur de 400.000 de euro, 1,2 milioane de euro sunt alocați pentru educație: Mai sunt bani pentru locuințe sociale, un centru multifuncțional, bani pentru asfaltări și bani pentru spații verzi din zonele amintite”, a declarat Tiuch.
Într-o primă fază, GAL Timișoara, care se va ocupa de gestionarea acestor fonduri, va trebui să elaboreze cererea de finanțare pentru cheltuielile proprii, însă apoi va accepta și proiecte depuse de companii și instituții din sectorul public și privat. Joi, Tiuch s-a întâlnit cu cei de la Spitalul Județean din Timișoara, care i-au explicat că au întotdeauna nevoie de fonduri pentru îmbunătățirea actului medical, dar și pentru programe de educare a populației.
„Până în 24 mai avem termen, noi, GAL-ul să elaborăm cererea de finanțare pentru cheltuielile noastre de funcționare. În acest sens aveam nevoie să avem un feedback de la posibilii beneficiari publici, despre nevoile lor, dacă sunt într-adevăr aceste nevoi. Să nu ne trezim după acest apel public că nu avem nevoie de o astfel de finanțare pe raza municipiului Timișoara. Am aflat că sănătatea se mișcă foarte bine și are nevoie foarte mare de acești bani. Că o parte din școlile din Timișoara își doresc și au și în ce să investească. Și să ne putem dimensiona modul în care vom face această cerere de finanțare, ca să știm cum ne dimensionăm cheltuielile proprii”, a mai spus Tiuch.
Deocamdată, accesul la aceste fonduri este încă în stadiul incipient, însă anul următor am putea vedea primele rezultate concrete.
„Proiectele efective se vor depune cel mai devreme peste 4-5 chiar 6 luni, iar în prezent avem nevoie doar de un răspuns, de un punct de vedere vizavi de ideile pe care le au și valorile la care s-au gândit, în mare. Nu ne trebuie o chestiune clară ce ține de SF-uri, sau PT-uri, ci doar un ordin de mărime să știm cum ne dimensionăm cheltiuelile noastre și cum ne împărțim activitatea pe care urmează să o avem”, a explicat Cătălin Tiuch.
Membru al acestui proiect este și Primăria Municipiului Timișoara, care, atrage atenția Cătălin Tiuch, va trebui să se mobilizeze pentru accesarea acestor fonduri.
„Primăria Timișoara este membră. Direcția de Mediu este cea care reprezintă Primăria. S-a dat HCL prin care au declarat că sunt de acord cu această finanțare. Așteptăm și un feedback și de la Primărie, am avut discuții cu ei, privind modul în care vor să finanțeze și să se implice în acest proiect. Discuțiile cu Primăria Timișoara sunt legate de faptul că ei vor trebui să achite o contribuție de 75.000 de euro, anual, în vedere asigurării unei părți din costurile de funcționare ale ONG-ului. Asta însemnând cam 1 la sută din valoarea finanțării alocate acestor zone. Ei caută soluția tehnică să facă acest lucru. Așteptăm pe acte să vedem și modalitatea în care vor face acest lucru. Proiectul se va derula până în 2023. Deci mai au timp”, a concluzionat președintele GAL Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!