Bugetarea participativă este un instrument de delegare a deciziei către cetățeni. Locuitorii orașului de pe Bega sunt încurajați să se implice în procesul de luare a deciziilor privind investițiile locale. În teorie, bugetarea participativă creează o relație de parteneriat între administrația publică și cetățeni, care pot veni cu idei și sugestii referitoare la guvernarea orașului.
La finele anului 2021, Primăria Timișoara a anunțat primul program de bugetare participativă al orașului, numit „Timișoara decide!”. Regulamentul a fost supus dezbaterii publice și votat. A fost lansat pe 12 ianuarie 2022.
A urmat lansarea a două apeluri publice pentru a găsi patru membri în Comisia pentru Bugetul Participativ. Din comisie vor face parte doi reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale și doi „cetățeni implicați civic”. Conform reprezentanților Primăriei Timișoara, aceștia vor putea decide în mod direct cum vor fi cheltuiți cei 3 milioane de lei din bugetul local. Activitatea lor va fi voluntară, ceea ce înseamnă că nu vor fi plătiți.
Cei patru membri
Reprezentanților ONG-urilor li s-a cerut să aibă experiență în „implementarea a cel puțin două proiecte de dezvoltare și facilitare comunitară, participare publică, democrație participativă, lucru la firul ierbii în comunități dezavantajate din Timișoara”, conform celor de la PMT, pe lângă experiență personală și implicare activă în rezolvarea unor probleme ale orașului. Din partea celor doi cetățeni s-a așteptat să prezinte cel puțin două exemple concrete prin care au identificat și rezolvat problemele unor comunități din oraș.
Candidații s-au putut înscrie în perioada 26 ianuarie – 2 februarie 2022. Afișarea rezultatelor a avut loc pe 4 februarie.
Joi, 10 februarie, reprezentanții instituției au anunțat cei patru membri externi ai comisiei:
- Andrei Son – reprezentant al grupului informal „Oamenii din Ciarda Roșie”
- Olimpiu Porumb – reprezentant Asociația Alergotura
- Nicoleta Iovescu – reprezentant Asociația Grupul de Acțiune Locală Freidorf
- Mihai Adrian Vilcea – reprezentant Fundația Județeană pentru Tineret Timiș
Pe lângă acești patru membri, din Comisia pentru Bugetul Participativ fac parte alți cinci reprezentați ai aparatului de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara:
- Steliana Stanciu – Director Economic
- Vasile Olar – Șef Birou Infrastructură
- Anca Lăudatu – Șef Serviciu Sport și Baze Sportive
- Daniela Acasandrei – Consilier Serviciu Amenajare Peisagistică, Biodiversitate și Ape
- Despina Ungureanu – Consilier Serviciul Guvernanță Participativă și Management Cartiere.
„Vrem să sprijinim inițiativele și propunerile timișorenilor. Anul acesta începem primul exercițiu de bugetare participativă. Prin Centrul de Proiecte vom avea sume disponibile pentru proiecte comunitare, proiecte sportive, proiecte de educație. Anul acesta am depus o sumă mai mică pentru a vedea cum funcționează lucrurile”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XUn tip intra intr-un bar unde auzise ca se folosesc doar supertehnologii de servire a clientilor.
Apare barmanul, un robot de ultima generatie si-l intreaba ce coeficient de inteligenţă IQ are. Tipul zice 160. Atunci robotul îi propune un whiskey de 15 ani vechime si incepe sa discute cu el despre incalzirea globala, mecanica cuantica, nanorobotica, etc.
A doua zi revine tipul, curios. Robotul intreaba ce IQ are. Āsta zice 90. Atunci îi ofera o halba de bere, relativ buna si incepe sa vorbeasca cu tipul despre fotbal, femei si mancare.
Ziua urmatoare, clientul si mai curios, revine la bar. Robotul intreaba de IQ. Tipul zice 40. Atunci robotul îi oferā un pahar de vin ieftin si prost si-l intreaba:
-Si anul āsta, tot cu USR votaţi???
-
Bancul era, de fapt, cu HAUR, nu cu USR.