Marți, 17 decembrie, este zi de doliu la Timișoara. În urmă cu 35 de ani, în orașul în care a izbucnit Revoluția, au căzut primii oameni. Gloanțele au secerat zeci de vieți.
„Nicolae Ceaușescu convocase o teleconferinţă cu activul de partid și de stat din județe și anunțase că a dat ordin să se tragă. «Se somează, oricine nu se supune se socotește stare de necesitate şi se aplică legea!», preciza Ceaușescu.
În Timișoara se aud primele focuri de armă, până după miezul nopții având loc lupte de stradă între civili și militari și fiind incendiate TAB-uri, tancuri și magazine. De asemenea, pe treptele Catedralei, un grup format din copii și tineri civili încep să scandeze: «Jos Ceaușescu!», «Libertate!», «Vrem o țară liberă!».
În seara aceleiași zile de 17 decembrie, o coloană de manifestanți a fost atacată de soldați înarmați cu arme Kalashnikov în zona Podului Decebal. Au murit 5 persoane și au fost rănite 34. În noaptea ce a urmat, Timișoara a fost sub asediu, pe străzile lăsate intenționat în beznă având loc un adevărat măcel. S-a tras cu muniție de război timp de 12 ore încontinuu.
Bilanț final: 66 de morți, aproape 200 de răniți”, povestesc cei de la Muzeul Național al Banatului.
Piața Victoriei a fost unul dintre epicentrele evenimentelor din Timișoara, în decembrie 1989. În zilele de 17 și 18 decembrie, 15 persoane au fost ucise și 39 au fost rănite pe treptele Catedralei ortodoxe și pe străzile din apropiere. Alte 9 persoane au fost ucise și 13 au fost rănite în zona Operei.
Piața Libertății a fost printre primele locuri din Timișoara în care armata, miliția și securitatea au deschis focul asupra mulțimii. În data de 17 decembrie 1989, au fost ucise trei persoane și peste 20 au fost rănite.
În Piața Sfântul Gheorghe (fosta Piață Vasile Roaită), în aceeași zi, confruntările violente între forțele de ordine și demonstranți s-au acutizat. Cei ieșiți în stradă, neînarmați, au înfruntat militarii fără frică și cu speranța solidarizării celorlalți timișoreni.
În apropierea zonei Băile Neptun, în data de 17 decembrie 1989, o femeie a fost călcată de un blindat, devenind prima victimă a Revoluției. Spre seară, forțele de ordine au deschis focul asupra oamenilor care manifestau pașnic în zona podului Decebal – Băile Neptun. Patru persoane au fost împușcate mortal și peste 20 au fost rănite.
Program
ora 10 — Catedrala Mitropolitană – Slujba de pomenire a eroilor martiri (Liturghie arhierească)
ora 10:30 — Monumentul Crucificării – Depunere de coroane
ora 12 — Biserica Martirilor – Slujbă de pomenire a eroilor martiri
ora 14 – Cimitirul Eroilor – Slujbă de pomenire a eroilor martiri, depunere de coroane și parastas
ora 19 – Catedrala Mitropolitană – Moment de reculegere pe treptele Catedralei/Depunere de candele pe treptele Catedralei în memoria eroilor-martir ai Revoluției Române din Decembrie 89
Organizator: Asociația 17 Decembrie, a răniților și familiilor îndoliate din Revoluția 1989
Pe aceeași temă:
PROGRAM. Evenimente dedicate împlinirii a 35 de ani de la Revoluția din 1989, la Timișoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!