Potrivit primarului Nicolae Robu, a crescut cu 38,7% numărul de mijloace de transport în comun pe traseele STPT. Liniile 33, 13, 5, 15, 16, 4, 6, 7, 8, E1, E2, E3, E7, E8, 40, 17, 9 au deja sau vor avea din 14 ianuarie mai multe tramvaie, autobuze sau troleibuze pe traseu. Totodată, de luni, 14 ianuarie, începe și transportul școlar gratuit la Timișoara, pe patru linii, cu minibuzele STPT. Din datele furnizate de primar, înainte de campania de suplimentare a mijloacelor de transport, pe traseele din oraș circulau 62 de tramvaie, autobuze sau troleibuze, iar din 14 ianuarie vor circula un total de 86.
Cu 5,6 milioane de călătorii în plus
De cealaltă parte, din informațiile puse la dispoziție de Societatea de Transport Public Timișoara pentru tion.ro reiese faptul că anul trecut oamenii au folosit mai mult transportul public. Numărul călătoriilor a crescut cu peste 5 milioane. Atenție, vorbim de călătorii, nu de călători, adică de câte ori a validat un om urcarea în mijlocul de transport în comun.
Conform STPT, în 2018 s-au înregistrat în jur de 172 de milioane de călătorii, pe când în 2017 au fost înregistrate 166.369.135. Deci, cu 5,6 milioane mai multe călătorii în 2018 decât în 2017. De menționat este și faptul că nu toți cei care se deplasează cu transportul public își și validează călătoriile, deși sunt obligați să o facă.
În decembrie 2018 au fost mai puține călătorii decât în noiembrie 2018. Cu două milioane mai puține. Dacă în decembrie STPT a numărat 12 milioane de călătorii, în noiembrie a înregistrat 14 milioane.
Creșterea numărului călătoriilor nu înseamnă însă că încasările STPT sunt mai mari. Poate plăti primăria mai mult pentru oameni, drept subvenție pentru gratuități.
Primarul Nicolae Robu susține și el că a crescut numărul călătoriilor, ceea ce înseamnă că STPT primește subvenții destul de mari din bugetul local, pentru gratuități. În decembrie 2018, primăria a alocat o subvenție de 7 milioane de lei pentru STPT.
„Nu se majorează nimic (n.r. subvenția), noi avem niște reguli: studenții, elevii, pensionarii, veteranii ș.a.m.d. beneficiază de subvenție. Noi nu știm dinainte câți fac uz, câți își iau legitimații, câți o să vină să consume din ceea ce noi prevedem ca subvenție. Noi am spus o sumă. Probabil și pentru că sunt condiții mai bune, tramvaie mult mai confortabile, nu se poate compara cu ce a fost la începutul anului, și pentru că am suplimentat numărul de mijloace, în final constatăm că numărul de utilizatori beneficiari de subvenție a crescut și valoarea subvenției pe care noi trebuie să o plătim în baza aprobărilor e mai mare decât prevederea inițială. Și ca să o putem onora trebuie să actualizăm prevederea”, explica Robu în luna decembrie pentru tion.ro.
Dacă este să ne luăm după spusele primarului Timișoarei, în 2019 STPT va oferi servicii mult mai bune, iar oamenii nu vor mai aștepta foarte mult în stații după mijloacele de transport în comun. Mai mult, edilul-șef crede că timișorenii vor începe să renunțe la mașini și vor folosi transportul public.
„În 2019 transportul în comun va oferi servicii mult mai bune. Nu mai trebuie să stai jumătate de oră după troleu, tramvai sau autobuz. Multă lume va lăsa mașina și va folosi mijloacele de transport public. În plus, încurajăm folosirea bicicletelor, trotinetelor, segway-urilor, a acestor mijloace mai nou apărute”, a mai spus Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!