A fost sărbătoare, sâmbătă, la Beba Veche, când Frontiera Triplex Confinium s-a deschis din nou, în prezența oficialilor români, sârbi și unguri. Au fost prezenți președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, reprezentantul Guvernului Provinciei Autonome Voivodina și șeful Consiliului Județean Csongrad, Kakas Béla.
Punctul de trecere de la Triplex Confinium este deschis o singură dată pe an, timp de două zile, atunci când se aniversează Euroregiunea DKMT. Sunt singurele zile din an în care locuitorii din Beba Veche și Kubekhaza, localități aflate la o distanță de doi kilometri, se pot vizita fără să ocolească 80 de kilometri. Aproape că au uitat de promisiunea de acum 20 de ani, când li s-a vorbit despre deschiderea unui punct permanent de mic trafic la Beba Veche. Oamenii spun că nu mai cred ce le spun autoritățile.
„Această problemă depășește competența proiectelor euroregionale. Depinde de o decizie guvernamentală, inclusiv pentru a construi o rețea de drumuri care să ducă aici”, susține oficialul maghiar Kakas Béla.
Și președintele CJ Timiș, Călin Dobra, este de aceeași părere. „Decizia este una interstatală, atât din punctul de vedere al semnării protocoalelor, cât și în ceea ce privește investiția, care presupune inclusiv realizarea drumului, mai cu seamă în partea ungară. Nu au fost făcute niciodată demersuri concrete în acest sens. În ceea ce privește deschiderea unor noi puncte de trecere a frontierei pe partea cu Ungaria, am primit răspuns din partea ambelor guverne că deocamdată acest lucru nu intră în vederile lor”, a spus Dobra.
La aniversarea de sâmbătă nu s-a vorbit mult despre promisiunea de acum 20 de ani, dar s-a făcut remarcat gardul de sârmă ghimpată montat anul trecut de către autoritățile maghiare pe frontiera cu Serbia.
Anul acesta, un gard asemănător ar putea apărea și la granița cu România. Ungurii au anunțat că analizează această posibilitate pentru a limita fenomenul migrației.
„Gardul are rolul de a proteja Europa, nu se adresează în niciun caz vecinilor noștri. Este un instrument de protecție împotriva celor care vin cu rele intenții în Europa. Părerea mea este că ar trebui să existe mai multe puncte de trecere a frontierei, ca să se poată face o trecere controlată. Cel care vine cu intenții bune, care este corect, nu are de ce să se ascundă, poate să treacă, să fie înregistrat, nu este nicio problemă. Nu înțeleg de ce oamenii își riscă viețile venind ca hoardele peste frontiera verde. Important este să știm cine și când traversează frontiera”, spune președintele CJ Csongrad.
Nici șeful CJ Timiș nu vede cu ochi buni ideea de a instala un gard la graniță.
„Cred și sper că ideea construirii unui gard între Ungaria și România să nu se materializeze. Oficialii de la frontieră spun că fenomenul migranților s-a redus, în ultimele zile chiar s-a oprit. Nu cred că este binevenită construcția unui astfel de gard pe lungimea graniței, pe raza județului Timiș, ținând cont că totuși avem relații de colaborare cu vecinii noștri pe toate domeniile, inclusiv pe ceea ce înseamnă securizarea frontierei. Sunt convins că ideea ridicării acestui gard va rămâne doar la stadiul de intenție”, a explicat Călin Dobra.
Punctul temporar de trecere a frontierei Triplex Confinium a fost deschis sâmbătă, între orele 10-18, și va fi deschis și duminică, între aceleași ore. Se poate trece granița pe baza pașaportului sau a trecerii de identitate.
Euroregiunea Dunăre – Criș – Mureș – Tisa (DKMT) există din noiembrie 1997, fiind înființată la inițiativa fostului președinte al Consiliului Județean Timiș, Viorel Coifan. Scopul ei era să ajute la dezvoltarea zonei de la granița dintre România, Ungaria și Serbia. La împlinirea a 20 de ani, județul Csongrad din Ungaria a predat președinția către autoritățile din Voivodina.
Citiți principiile noastre de moderare aici!