Potrivit directorului ITM Timiș, Pavel Kasai, numai anul trecut firmele din Timiș au adus 2000 de muncitori din țări asiatice precum Vietnam sau Sri Lanka, dar și din Serbia și Republica Moldova pentru a suplini nevoia acută de forță de muncă din județ. Pentru 200 de vietnamezi, însă, noul loc de muncă a reprezentat doar „o rampă de lansare”, aceștia plecând mai departe în vest să lucreze în țări precum Germania sau Cehia.
„Noi, ITM, considerăm că prin lansarea acestui proiect se va realiza și o stabilizare serioasă a forței de muncă, pentru că acest proiect va pregăti și recalifica 326 de persoane. 40 de firme vor fi consiliate pentru a le pregăti profesional, ceea ce este foarte binevenit pe piața forței de muncă din Timiș. Spun aceste lucruri pentru că și în momentul de față județul Timiș se confruntă cu o criză majoră de lipsă de forță de muncă și știți bine că facem eforturi deosebite să aducem muncitori și din țări non-UE: din Vietnam, Sri Lanka, Bangladesh, Nepal, Serbia și Republica Moldova. Vă pot informa că în anul trecut am adus aproape 2000 de persoane din aceste țări. Și fenomenul neplăcut cu care ne-am confruntat a fost că județul Timiș a devenit un fel de rampă de lansare pentru acești muncitorii. Anul trecut, 200 de vietnamezi au fugit pe fâșia verde, duși de călăuze, în Germania și Cehia. Sunt convins că acest program european va reuși să stabilizeze această forță de muncă”, a declarat Pavel Kasai.
În cadrul acestui proiect, CCIAT va colabora cu firma Expert Consulting, care se va ocupa efectiv de instruirea sutelor de persoane care vor face parte din acest proiect, dar, totodată, va institui și departamente de instruire în cadrul IMM-urilor ce vor fi selectate, astfel încât, la finalul proiectului, firmele să reușească să își instruiască singure angajații.
„Trebuie să dezvoltăm comandamente sau departamente de instruire în interiorul firmelor. Până când ajung firmele să își cumpere cursuri pe diverse teme, mult mai simplu ar fi să își dezvolte resursa proprie. Și atunci vom avea niște cursuri cu un maistru instructor și, respectiv, lector, care îi ajută să își dezvolte propriul birou și asta ar însemna să aibă la-ndemână persoanele care să instruiască oricând noi angajați sau să îi specializeze. Cam asta ar fi partea creativă. Restul sunt cursuri normale care se susțin în funcție de nevoile identificate la momentul scrierii proiectului, asta însemnând sfârșitul anului 2018. (…) Vrem să împlementăm metodele care să îi ajute să se ajute singuri”, a declarat Camelia Mocan, de la Expert Consulting.
3,2 milioane de lei pentru instruirea angajaților și firmelor
La rândul ei, Daiana Buzatu, managerul de proiect, a declarat că, minimum 326 de persoane vor beneficia de instruire în cadrul acestui proiect pe fonduri europene și, pe de altă parte, 40 de firme, majoritatea IMM-uri vor fi selectate pentru a fi învățate cum să își instruiască angajații.
Proiectul este unul care susține dezvoltarea resurselor umane. Este un obiectiv pe care CCIAT și l-a asumat de mai bine de cinci ani. (…) Este un proiect finanțat prin Programul Operațional Capital Uman și finanțează dezvoltarea profesională a angajaților din cadrul IMM-urilor din Regiunea Vest care desfășoară activități ce se regăsesc în strategia națională de competitivitate. Oferim, de asemenea, suport pentru dezvoltarea unei strategii, unui plan de dezvoltare a resurselor umane pentru cel puțin 40 de IMM-uri din Regiunea Vest. Minim 326 de angajați vor participa la cursurile de calificare sau recalificare profesionale. În Regiunea Vest este nevoie acută de resurse umane și, mai ales, de resurse umane pregătite”, a spus și Daiana Buzatu.
Selecția firmelor care vor beneficia de acest proiect va începe în luna mai.
Trimite articolul
XAduceți muncitori din Asia , din China si din țările din jur , Vietnam , Laos , Cambodgia , etc , poate va alegeti cu virusul acesta care este acum de actualitate , sau cu alti viruși viitori , si va saturati de asiatici , va trebui sa le mulțumiți acestor companii de recrutare de forță de muncă care închiriază munca oamenilor , pentru ca acestea sînt promotorii aducerii acestor muncitori din zona respectivă , valabil si pentru angajatori , si de ce , pentru ca prefera sa cheltuie mai mult cu aceștia veniți de oriunde decît să plătească decent pe români , cit despre proiectele ca cel din articol , înafară de a aduce cîștiguri foarte mari unor persoane care se ocupa de ele , înafară de a genera niște hirtii inutile nu aduce absolut nimic bun , este numai ,, palavrageala ,, , este numai ,, barbologie ,, , dar imbracata si cosmetizata frumos , ca sa sune bine .
Daca si vietnamezii fug de guvernarea liberala ,treaba-i oabla ! L-au vazut pe Johannis Orban si Catzu la televizor si-au crezut ca sunt la Jermania.Apoi au realizat ca s-au inselat si au plecat spre apus..
-
Au vazut deficitul bugetar lasat de comunistii dati jos pe drept prin motiune de cenzura si si- au dat seama ca nu are rost da ajute prostia electorala (pe tine, familia ta si cei ca voi) .
In concluzie, conditiile oferite de angajatorii romani sunt atat de bune ca pana si imigrantii emigreaza!
-
Like !
-
Iti dai seama.
Da, muncitorii nu mai sunt ce au fost odata.
Acum pana si gripa e Made in China.
Conditiile oferite de angajatorii romani sunt atat de bune ca PENTRU SCLAVI PE PLANTATIE. Mancare putina, la pachet cu program de peste 12-16 ore de munca, salariu dijmuit de patronii verosi, iar cei de la fortele de munca se fac ca nu stiu problema.
SUNTETI PENIBILI CHELTUITI BANII DE RECONVERSIE DEGEABA SALARIUL NET ESTE CHEIA IN CONSTRUCTII AR TREBUI SA FIE 1500 EURO NET VOI ATI VRUT IN EUROPA CU PRETURI DE OCCIDENT SI SALARII JOSNICE DE ROMANIA
Asta pentru ca la romanica e pe jegmaneala. Patronul roman jegmaneste angajatul dandu-i salariu mic si jegmaneste clientul punand adaosuri comerciale de la 100% in sus, in timp ce el, patronul, dupa 3-5 ani de firma are vila in oras, vila la munte si 2 masini de 100.000 euro.
Dincolo ca sa ajungi sa iti construiesti o casa dintr-o firmulita trece o generatie, adica incepe afacerea cand are 30-40 ani si poate la pensie isi face o casuta. Si asta pentru ca daca are un profit anual de 5% e mega fericit. La noi daca patronul nu dubleaza banii, adica 100% in 6 luni creste pretu! Avem salarii de romania-bulgaria-serbia si preturi de germania-austia-franta.