La 1 martie, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a primit o alertă legată de un lot de macrou pescuit în Oceanul Atlantic și exportat și în România. Alerta a venit din partea DSVSA Maramureș, ai cărei inspectori au descoperit că produsul a fost contaminat cu parazitul Anisakis. În urma examenului parazitologic au fost depistate larvele parazitului pe viscerele abdominale. Fiind un parazit intestinal, inspectorii DSV spun că nu prezintă un pericol pentru sănătatea publică.
„Nu sunt probleme. Am primit la 1 martie o alertă că într-un lot de macrou pescuit în Oceanul Atlantic și exportat parțial în România au fost găsite niște exemplare de pești de macrou cu parazitate cu Anisakis undeva la un depozit în Ilfov am înțeles. Paraziții ăștia nu parazitează toți peștii din lot, ci sporadic, ici colo câte un pește. Peștele a fost congelat înteg, deci nu poate fi observată parazitoza din afară, doar când se face prelevarea de probe și deschiderea peștilor atunci acest parazit poate să fie văzut. Sunt ca niște firișoare de ață în intenstinele peștilor, nu în musculatura peștilor. Nu prezintă pericol pentru sănătatea publică”, a declarat directorul Direcției Sanitar Venerinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, Adrian Popa.
În timp ce în țară au fost retrase de la vânzare 80.432 de kilograme de macrou din lotul respectiv, toate cele 260 de kilograme care au ajuns în Timiș au fost comercializate înainte ca inspectorii să primească alerta de contaminare.
„Din 60 de tone câte au intrat în România, din lotul respectiv noi am primit în Timiș 260 de kilograme, care în momentul primirii alertei deja era comercializat. În momentul în care am primit alerta, la 1 martie am trimis inspectorii în unitățile respective pentru că am știut exact unde au fost comercializate, noi avem situația, trasabilitatea. Unitățile respective care le aveau, este vorba despre patru unități comercialedin județ, vânduseră deja peștele înainte cu câteva zile probabil. Nu s-a mai găsit din lotul respectiv niciun pește”, a explicat directorul Direcției Sanitar Venerinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, Adrian Popa.
Acesta a mai precizat că nu au fost semnalate cazuri de persoane care să se simtă rău în urma consumului de macrou din acest lot și a refuzat să facă public numele unităților care au comercializat acest produs.
„Nu putem să dăm nume, procedura nu ne dă voie să dăm nume”, a spus directorul Direcției Sanitar Venerinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, Adrian Popa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!