Adunarea Generală a menționat, la 22 noiembrie 2004, în rezoluția A/RES/59/26 că, în anul 2005, urma să fie marcată cea de-a 60-a aniversare de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Două luni mai târziu, pe 24 ianuarie 2005, Adunarea Generală a ONU a organizat o sesiune specială privind împlinirea a 60 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste. Întâlnirea la nivel înalt a fost determinată de solicitările a aproximativ 30 de state membre și a fost prima de acest gen.
La nouă luni după sesiunea specială, la 1 noiembrie 2005, Adunarea Generală a adoptat prin consens rezoluția A/RES/60/7, care respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie în totalitate, fie în parte. Rezoluția laudă acele state care s-au implicat activ în păstrarea acelor locuri care au servit drept lagăre ale morții naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forțată și închisori în timpul Holocaustului.
De asemenea, rezoluția A/RES/60/7 hotărăște ca Organizația Națiunilor Unite să desemneze ziua de 27 ianuarie, momentul eliberării de către aliați a lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau din Polonia, drept Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Totodată, aceasta îndeamnă statele membre să dezvolte programe educaționale care vor arăta generațiilor viitoare lecțiile Holocaustului pentru a ajuta la prevenirea viitoarelor acte de genocid și, în acest context, felicită Grupul de lucru pentru Cooperare Internațională pentru Educația, Comemorarea și Cercetarea Holocaustului.
În 2007, rezoluția 61/255 a Adunării Generale a Națiunilor Unite, adoptată la 26 ianuarie, condamna fără nicio rezervă orice negare a Holocaustului și îndemna toate statele membre să respingă fără rezerve orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, integral sau parțial, sau orice activitate în acest scop.
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat în 20 ianuarie 2022, rezoluția A/RES/76/250, care, între altele, îndeamnă statele membre și companiile de social media să ia măsuri active pentru a combate antisemitismul și negarea sau denaturarea Holocaustului prin intermediul informațiilor și tehnologiilor de comunicații și pentru a facilita raportarea unui astfel de conținut.
Cu prilejul Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului, sunt organizate, în fiecare an, o serie de manifestări și de activități la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York și la birourile ONU din întreaga lume.
În 2025 se marchează 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Ca atare, la acest moment a fost aleasă ca temă de ghidare: „Comemorarea Holocaustului și educația pentru demnitate și drepturile omului”.
Program special pregătit la Timișoara
Centrul de Proiecte din Timișoara a pregătit un program special dedicat Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Miercuri, 29 ianuarie, de la 18:30, la Cinema Timiș publicul va putea urmări o capodoperă a genului, o dramă laureată cu șapte premii Oscar: „Lista lui Schindler”. Filmul va avea și o proiecție dedicată claselor de liceu, joi, 30 ianuarie, de la ora 12.
De asemenea, în această perioadă, consilierul local Silvia Radoicovici (Alianța Timișoara Unită) reprezintă Timișoara la Auschwitz, în Polonia, la evenimentele de comemorare a Holocaustului. Invitația a venit din partea Institutului Intercultural Timișoara, ca parte a unui proiect dedicat promovării valorilor interculturale și respectării drepturilor omului.
Trimite articolul
XAti spus NEVER AGAIN si, sub neagra umbra a zionismului ati devenit ucigasi de copii si ati intinat memoria stramosilor vostri.
Nu ii bag pe toti in aceeasi oala, Dumnezeu ii va judeca individual pe cei ce au comis infanticidul si pe cei ce au pornit holocaustul palestinian pentru a le fura pamatul stramosesc.
Ce stiu insa sigur este ca Tatal nu doarme si uciderea de copii va fi pedepsita aspru.
Va las in plata Dumnului pentru ca stiu ca El va face dreptate.
Cat despre mitul poporului ales, reveniti-va! Crestinii sunt poporul ales si asta se poate demonstra usor cu citate din Biblie.