20 decembrie 1989 a fost o zi extrem de importantă pentru Timișoara și pentru întreaga țară. Toată lumea a ieșit în stradă, iar în Piața Operei de atunci mergeau în coloane muncitorii de la fabrici. Forțele de ordine s-au retras, pentru că nu mai puteau face față numărului enorm de manifestanți. S-a strigat „Libertate”, „Noi suntem poporul”, „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara”, „Jos Ceaușescu”, în timp ce Nicolae Ceaușescu se adresa românilor la televiziunea de stat. Revoluționarii au format un grup și au urcat în balconul Operei pentru a transmite revendicările timișorenilor, printre care demisia lui Ceaușescu, a guvernului, alegeri libere sau tragerea la răspundere a celor care au dat ordin să se tragă în oameni. Așa a fost declarat Timișoara primul oraș liber de comunism.
Toți timișorenii își vor aminti de acest moment, joi, la ora 12, la 29 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, când vor auzi sirenele, care vor suna timp de trei minute în oraș, așa cum se întâmplă în fiecare an. La aceeași oră, la Opera Română are loc un „remember” – locuri istorice ale declanșării revoluției, iar seara, la ora 19, în centrul orașului va răsuna muzica rock, prin manifestarea „Rock pentru Revoluție”.
Primăria îi cheamă pe timișoreni din nou în stradă să celebreze momentul în care Timișoara și-a câștigat libertatea. Vor concerta trupele Pro Musica, Melting Dice, Implant pentru Refuz și Sanctuar.
„Ziua de 20 decembrie a însemnat ieșirea masivă a timișorenilor în stradă, ziua în care orașul nostru a devenit liber, după ce a plătit cu sânge, acum 29 de ani, libertatea unei națiuni. Prin HCL 179/25.05.2010, s-a declarat ziua de 20 decembrie, zi de importanță locală”, transmit reprezentanții municipalității.
În timpul Revoluției din 1989, la Timișoara au fost omorâte 93 de persoane și 373 au fost rănite. Dintre acestea, 20 de persoane au murit după 22 decembrie 1989, iar 77 au fost rănite.
Citiți principiile noastre de moderare aici!