Pe piață există numeroase soluții alternative la soluțiile tradiționale de încălzire folosite de români, centralele pe gaz sau pe lemne, numai că investiția inițială poate părea mai costisitoare. Ținând cont însă de costurile ulterioare pentru achitarea facturilor pentru încălzire, investiția se va amortiza într-un timp scurt, dovedindu-se o varianta mult mai avantajoasă pentru încălzire.
În plus, multe dintre aceste soluții pot fi folosite și în sectorul industrial, pentru încălzirea halelor și depozitelor, astfel încât angajații să poată lucra în condiții optime și la o temperatura potrivită. Un mediu rece și inconfortabil va afecta și productivitatea angajaților.
Care sunt soluțiile alternative de încălzire?
Unele dintre soluțiile alternative care pot fi folosite pentru încălzire sunt și ecologice, prietenoase cu mediul, un motiv în plus pentru care oamenii ar trebui să le ia în considerare atunci când se gândesc să își schimbe sistemele de încălzire. Aceștia pot opta pentru una dintre următoarele soluții:
Pompă de căldură
Una dintre cele mai moderne și inovative metode de încălzire este reprezentată de pompe de căldură. Acestea sunt dispozitive performanțe, folosite pentru încălzirea sau răcirea locuinței ori chiar pentru obținerea apei calde, care funcționează folosind surse din mediul înconjurător, precum aer, apă, sol.
Principiul de funcționare al pompelor de căldură este asemănător cu cel al frigiderelor, numai că în sens invers. Altfel spus, pompele de căldură absorb aerul din exterior, pe care îl încălzesc și îl împrăștie în încăpere; pe modul de răcire, principiul de funcționare este invers. Tocmai de aceea, pompă de căldură este considerată a fi o soluție ecologică pentru obținerea confortului termic în casă.
Totodată, agentul termic produs de aceste pompe poate fi distribuit în locuința prin intermediul radiatoarelor, ventiloconvectoarelor și chiar prin intermediul sistemului de încălzire în pardoseală.
Printre avantajele cele mai importante ale pompelor de căldură se află un consum redus de energie electrică – 25%, restul de 75% reprezentând energie termică preluată din atmosfera – și poate fi folosită atât pentru încălzirea sau răcirea locuinței, cât și pentru prepararea apei calde menajere.
Panouri solare
O altă soluție alternativă de încălzire, care este tot mai populară în rândul românilor, este reprezentată panouri solare pentru apa caldă și căldură. Energia solară este una dintre resursele ecologice și regenerabile, la care oamenii pot apela atât pentru obținerea energiei electrice, cât și pentru încălzirea locuinței.
Pe piață există mai multe tipuri de panouri solare, unele care pot produce numai energie verde, iar altele care pot fi folosite și pentru încălzirea locuinței și producerea apei calde. De aceea, cei care își doresc să facă economii importante la utilități pot alege această soluție ecologică, mai ales că cererea ridicată pentru astfel de panouri a dus la creșterea numărului de firme specializate în astfel de servicii și chiar la o scădere a costurilor investiției.
Există chiar și un program guvernamental dezvoltat pentru a veni în ajutorul celor care folosesc energia verde produsă de panourile solare, cunoscut sub denumirea de Casă Verde Fotovoltaice, numai că cererile pentru acest program sunt mult mai multe decât fondurile disponibile. În aceste condiții, mulți oameni au decis înlocuirea sistemelor clasice de încălzire cu încălzirea prin intermediul panourilor solare, deoarece amortizarea investiției se va face rapid.
Este important însă să se colaboreze cu o firma profesionistă, care cunoaște condițiile de instalare a panourilor astfel încât acestea să beneficieze o perioada cât mai îndelungată din zi de lumina soarelui. Energia captată și produsă de acestea este ulterior înmagazinată, pentru a putea fi folosită în zilele în care soarele este mai puțîn vizibil.
Aerotermele
În cazul spațiilor foarte mari, cum sunt halele industriale de exemplu, poate fi nevoie de un adevărat parc de panouri fotovoltaice pentru a produce toată energia necesară pentru a încălzi și mai ales pentru a funcționa. Cum spațiul în acest caz poate fi o problema, antreprenorii care doresc să asigure o mediu cald și plăcut angajaților săi, în timpul programului de lucru din perioada rece, pot folosi o aerotermă industrială.
Este important de menționat că există și aeroterme de mici dimensiuni, care pot fi folosite în locuințe sau în spații de mai mici dimensiuni. Aceste dispozitive de încălzire sunt recomandate în situația în care sistemele folosite inițial pentru încălzire nu fac față temperaturilor sau spațiului, precum și în cazul în care se caută o soluție temporară pentru a produce căldură.
Aerotermele pot funcționa cu energie electrică, pe gaz sau chiar cu apă caldă sau rece. Modul de funcționare al acestora constă în încălzirea unei rezistente electrice și difuzarea căldurii în aer fie printr-un sistem de ventilații, fie prin radiații.
Un avantaj important al aerotermelor este portabilitatea, ceea ce permite mutarea lor în funcție de nevoie, putând fi folosite într-o secție de producție, într-un depozit sau chiar într-o seră sau o fermă.
Altfel spus, aerotermele industriale sunt la fel de utile în foarte multe domenii de activitate, fiind soluția cea mai potrivită pentru încălzire în special în perioadele reci specifice toamnei sau primăverii, când se renunța la utilizarea unui sistem de încălzire central și se folosesc soluții temporare, numai atunci când temperatura scade sub nivelul optim pentru activitatea desfășurată.
De asemenea, o altă categorie de oameni care au dorit o soluție alternativă de încălzire la cele clasice au optat pentru centralele termice pe peleți, care oferă o eficientă ridicată și cheltuieli minime pentru producerea căldurii, fiind totodată o metodă ecologică de încălzire, cenușă rezultată din arderea peleților putând fi folosită pe post de îngrășământ natural pentru plantele din grădina. Astfel, nimic nu se pierde din combustibilii folosiți pentru producerea agentului termic.
Ceea ce se poate observă la toate aceste soluții alternative și ecologice pe care oamenii le au la îndemână pentru încălzire, indiferent că sunt spații rezidențiale sau industriale, este costul ridică pentru cumpărare și instalare. Totuși, aceste costuri se amortizează într-un timp scurt, ceea ce dovedește rentabilitatea investiției făcute.
(2221)
Citiți principiile noastre de moderare aici!