Participă László Tőkés, preotul reformat, omul scânteie al revoluţiei din Timişoara, lordul David Alton, membru al Camerei Lorzilor din Marea Britanie, Janez Jansa, fostul premier al Sloveniei şi Łukasz Kamiński, preşedinte Platformei Memoriei şi Conştiinţei Europene.
David Alton este un politician liberal-democrat, fost membru al Parlamentului Britanic. Lordul Alton a înființat grupul de lobby pentru drepturile omului Jubilee Campaign, cu cu sprijinul altor membri ai parlamentului. Acesta l-a sprijinit în 1989 şi pe pastorul László Tőkés. Vom în cadrul conferinţei cum anume.
Janez Janša este preşedintele Partidului Democrat Sloven din 1993. A fost prim-ministru al Sloveniei din 9 noiembrie 2004 până în 2008.
Janša a fost însă un disident anticomunist încă din 1983. În 1988 a fost arestat alături de alţi trei colegi de-ai săi de la ziarul Mladina. A fost trimis în judecată pentru divulgarea de secrete militare, fiind condamnat la 18 de închisoare. Procesul său şi acţiunile de protest împotriva condamnării sale a reprezentat începutul “Primăverii slovene”. A fost eliberat după şase luni, după care devine redactorul şef al săptămânaulului “Demokracija”. În 1989 a făcut parte din rândul celor care au pus pe picioare partidul Uniunea Democratică Slovenă, iar după alegerile libere din 1990, a ajuns să deţină portofoliul Ministerului Apărări. A luat parte la Războiul Sloven de Independenţă, care a a fost un conflict militar de scurtă durată dintre Slovenia şi Armata Populară Iugoslavă (JNA) în 1991, imediat după declaraţia de independenţă a Sloveniei.
“Forumul celor care au schimbat regimuri” face parte din seria de evenimente care sunt organizate la Timişoara de Comitetul de Memorie a Revoluţiei din Timişoara – format din reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Platformei Memoriei şi Conştiinţei Europene, cu contribuţia a numeroase asociaţii – în perioada 12-16 decembrie 1989.
“Scopul acestor evenimente comemorative este de a pune la locul său rolul Timişoarei în evenimentele care au dus la schimbarea de regim în România, rolul comunităţii maghiare şi rolul pastorului László Tőkés. În mod normal, nu ar fi nevoie de o frază atât de complicată, pentru că timişorenii ştiu cum s-au petrecut lucrurile. Dar, urmărind ce s-a întâmplat în aceşti 30 de ani, în mod concertat rolul Timişoarei se doreşte diminuat, la fel şi marginalizarea lui Tőkés. Evenimentele noastre se termină în 16 decembrie, pentru că este data la care comunitatea mică formată din enoriaşii bisericii reformate, care şi-au apărat preotul, primeşte solidaritatea, mai înâi a comunităţii baptiste, apoi şi a celorlalţi români din Timişoara, care au dus cauza mai departe începând Revoluţia anticomunistă. Din 16 decembrie vor începe şi ceilalţi evenimentele comemorative”, a mai spus Toro Tibor, organizatorul evenimentului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!