Corpul A de la Liceul Economic „Francesco Nitti” din Timișoara se încadrează în clasa de risc seismic 1, susține Mihai Ritivoiu, prefectul județului Timiș. Clădirea se află pe strada Corbului numărul 7/C.
Ca urmare a cutremurelor care au avut loc recent în județul Gorj, Guvernul, prin prefecturile din toată țara, a solicitat tuturor primăriilor să prezinte situația unităților de învățământ care funcționează în imobile cu risc seismic 1.
„Primăria Timișoara a trimis o adresă în 17 februarie către Instituția Prefectului în care ne comunică faptul că au câteva expertize și niciuna nu a încadrat imobile în clasa 1 de risc seismic. Ne-a dat o listă cu clădirile aflate în risc seismic 2 sau 3 cu adresele de rigoare. Am comunicat la București acest lucru pentru ca în dimineața asta să constatăm cu stupoare că există o școală, acest Liceu Economic are o clădire expertizată în clasa 1 de risc seismic. Raportul tehnic a fost întocmit de doctor inginer Nicolae Chira în luna martie 2021”, a declarat, luni, prefectul Mihai Ritivoiu.
Acesta a mai precizat că din cauză că imobilul riscă să se prăbușească dacă se produce un cutremur, elevii care își desfășurau activitatea în clădire vor intra în sistem online de marți. Este vorba despre 300 de elevi din cei 809 câți învață la Liceul Economic „Francesco Nitti” din Timișoara.
Cei 300 de elevi studiază în nouă clase de liceu învățământ la zi și una de seral. La zi sunt șase clase de a IX-a, două de-a X-a și una de a XII-a.
Ritivoiu a mai spus că a solicitat Inspectoratului Școlar Județean Timiș ca împreună cu primăria să găsească soluții prin care activitatea la clasă a acestor copii să fie relocată cât de rapid în alte instituții de învățământ.
„Speranța noastră e ca de săptămâna viitoare să se întoarcă la școală, chiar dacă de după-amiază. Siguranța copiilor este mai importantă decât orice și regretăm în mod special inconvenientul la care sunt supuși și faptul că sunt nevoiți să facă școală cine știe unde, dar nu putem lăsa copiii să învețe într-o clădire cu risc seismic 1.
Vreau să atrag atenția în modul cel mai serios cu putință Primăriei Timișoara să își conștientizeze prioritățile, să nu se joace cu ce înseamnă viața și siguranța copiilor, să facă de urgență o analiză la nivelul fiecărei instituții școlare de pe raza municipiului pentru a vedea exact în ce stadiu se prezintă. Poate mai sunt și alte expertize de care nu știu nici ei nici noi și copii de-ai noștri învață poate în acest moment în clădiri cu risc ridicat la seism. Vom avea o discuție cu reprezentanții Primăriei Timișoara în acest sens. Mi se pare incalificabil acest gest în care în care în urmă cu o săptămână să vii cu o adresă în care să spui că nu avem clădiri cu risc seismic 1 și la o săptămână să îi prindem cu o clădire, un liceu de renume din Timișoara, care are acest risc seismic”, a mai precizat prefectul Mihai Ritivoiu.
Aura Danielescu, inspector școlar general al județului Timiș, a transmis, luni, că dacă soluția de a învăța în două schimburi se dovedește a fi nefezabilă, clasele respective își vor desfășura activitatea, temporar, la Școala Gimnazială nr. 12 din Timișoara, grație conlucrării conducerii celor două instituții de învățământ.
De asemenea, viceprimarul Ruben Lațcău a declarat, luni, că municipalitatea are, în clipa de față, zece școli în reabilitare, pentru care a alocat 150 de milioane de lei din bugetul local. Unul dintre proiecte vizează Liceul Economic, unde tocmai Corpul A urmează să fie expertizat seismic înainte de a fi înălțat cu un etaj.
„În mod evident, va fi nevoie de o reconsolidare, proiectul va intra mâine în Consiliul Local și va fi aprobat probabil de consilieri și va merge în etapa următoare, pe partea de proiectare propriu-zisă. Când vom ajunge la execuția lucrărilor, se va rezolva și această problemă de consolidare, ca atare și riscul seismic. Realitatea este că trăim într-un stat în care Guvernul ia decizii absurde, butaforice de la o zi la alta, fără să aibă în vedere problemele de sistem din întreaga țară. (…) Dacă ar fi să facem expertize reale în toată țara ar fi dramatic, foarte multe școli ar fi în clasa de risc seismic 1”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.
Edilul a mai spus că, în 20 de ani, Guvernul nu a reușit să ridice nicio școală nouă. Lațcău a prezentat sumele investite în ultimii ani de către Primăria Timișoara în unitățile de învățământ: 2019 – 10 milioane lei; 2020 – 20 milioane lei; 2021 – 40 milioane lei și 2022 – 50 milioane lei. Anul acesta, în bugetul local au fost prevăzuți 150 milioane lei pentru investiții la creșe, grădinițe și școli generale și licee.
Pe aceeași temă:
O școală din Timișoara, inclusă din greșeală pe lista cu clădiri care se pot prăbuși la cutremur
Trimite articolul
XOare cate institutii de ale statului vor intra de-acum in consolidare? Pana acum o luna, toate erau beton. Acum, se gandesc unii ca e o ocazie buna de afaceri cu statul.0
“𝑐𝑢𝑟𝑠𝑢𝑟𝑖 𝑜𝑛𝑙𝑖𝑛𝑒” 🤡 𝑑𝑎𝑡𝑖 𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑒𝑟𝑢𝑙 𝑒𝑑𝑢𝑐𝑎𝑡𝑖𝑒𝑖 𝑠𝑖 𝑔𝑢𝑣𝑒𝑟𝑛𝑢𝑙 𝑖𝑛 𝑗𝑢𝑑𝑒𝑐𝑎𝑡𝑎, 𝑛𝑢 𝑠𝑒 𝑝𝑜𝑎𝑡𝑒 𝑠𝑎 𝑝𝑙𝑎𝑡𝑒𝑠𝑡𝑖 𝑡𝑎𝑥𝑒 𝑠𝑖, 𝑝𝑒 𝑙𝑎𝑛𝑔𝑎 𝑓𝑢𝑟𝑡𝑢𝑟𝑖, 𝑠𝑎 𝑏𝑒𝑛𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑒𝑧𝑖 𝑑𝑒 0 𝑠𝑒𝑟𝑣𝑖𝑐𝑖𝑖