Programul anunțat de primărie este destul de încărcat, chiar și în pandemie de coronavirus. Majoritatea evenimentelor sunt puse la cale de asociațiile de revoluționari din oraș. Vor fi lansări de carte, expoziții, slujbe, dar și nelipsitul plen festiv.
Programul transmis de PMT:
Miercuri, 16 decembrie:
- 11:30 – Ședința festivă a Consiliului Local Timișoara dedicată comemorării eroilor martiri din Timișoara/ Sala Capitol (fără accesul publicului)
- 12 – Deschiderea expoziției de artă „Remember 89: Momente, Oameni, Fapte – 31 de ani de la declanșarea Revoluției Române din Decembrie 1989 la Timișoara”/ Centrul Multifuncțional Bastion
- 13 – Lansarea cărții „1989 pe înțelesul tuturor”, autor Adrian Kali/ Centrul Multifuncțional Bastion (fără accesul publicului)
- 18 – Moment de reculegere și aprindere a „Candelelor Nemuririi”/ Piața Victoriei
- 23:45 – Liturghie la Biserica Martirilor
Joi, 17 decembrie – zi de doliu:
- 10 – Catedrala Mitropolitană/ Slujba de pomenire a eroilor martiri/ Depunere de coroane
- 10.30 – Monumentul Crucificării, Piața Victoriei/ Depunere de coroane
- 14 – Cimitirul Eroilor/ Slujba de pomenire a eroilor martiri/ Depunere de coroane și parastas
Vineri, 18 decembrie:
- 18 – Catedrala Mitropolitană/ depunere de candele
Duminică, 20 decembrie:
- 12 – Declanșarea sirenei pentru a marca dobândirea de către Timișoara a statutului de oraș liber de comunism
- 15 – Deschiderea expoziției „31 de ani de la Revoluția Română”/ Bastion Theresia, corp D
- 17 – Lansarea blogului „Revoluția de la Timișoara – după 30 ani” și a cărților editate „Timișoara – 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989”, ediția a II-a revăzută și adăugită, coordonatori: Marcel Tolcea și Bercia Valer, „Introducerea în manualele de istorie a unui capitol care să trateze Revoluția Română în complexitatea ei”, Societatea Timișoara, coordonator: Bercia Valer și Regea Cătălin Bastion Theresia, corp D (fără accesul publicului)
Luni, 21 decembrie:
- 13 – Expoziție simpozion în memoria eroilor din Revoluția Română din Decembrie 1989, carte – album „Întâlnirea cu îngerul”/ Bastion Theresia, corp D
Marți, 22 decembrie:
- Pomenirea eroilor martiri ai Revoluției Române în toate bisericile din Episcopia Timișoarei
Organizatorii sunt, în colaborare cu Biroul Organizare Evenimente al Casei de Cultură din Timișoara: Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989 * A.L.T.A.R. – 1989 * Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate în Revoluția din Decembrie 1989” * Asociația „Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989” * Frontul Democratic Român * Asociația Revoluționară „Frăție, Egalitate, Colaborare, Cooperare” * Asociația „Victoria” a Luptătorilor în Revoluția din Timișoara * Forumul Revoluției din Decembrie 1989 * Asociația „Revoluția 1989 Timișoara” * Asociația pentru Recunoașterea Meritului Revoluționarilor * Asociația „16 Decembrie 1989” * Asociația Luptătorilor din Revoluția Anticomunistă 16-22 decembrie 1989. Finanțator: Primăria Municipiului Timișoara.
Trimite articolul
Xniste prosti. au mirit degeaba. # rezistentii si-au cedat toate libertatile intr-o zi. doar au facut guvernanti buhuhu, si au facut pe ei de frica
-
Proștii nu sunt morții de la revoluție ci românii care votează, susțin și se aseamănă cu cei pe care i-au votat în Duminica Orbului din 1990.
1989 ne-a pus pe tavă o șansă dar viii orbi și mulți au compromis-o din prostia, ignoranța, colaboraționismul și lipsa conștiinței lor.
-
30 de ani degeaba si o generatia spalata pe creier. asta e ce a produs ‘noua oranduire’ in Romania. Si saracie, cat incape.
-
Sincer ,cu mana pe inima regret ca am stat zile si nopti alergand prin oras in acele zile calduroase de decembrie ,imi pare rau ca m-am (ne-am) lasat(i) manipulati si am ajutat la omorarea ultimului patriot ,sef de stat al Romaniei ! Acum……..pribegim !
-
Ce patriot, ce sef de stat e ala care isi lasa fara hrana poporul??? Tu pe ce planeta traiesti? Ai stat la coada in frig pentru paine si alte de-ale gurii pe vremea aia? Si acum imi aduc aminte de tatal meu care s-a intors plangand acasa dupa 5 ore de stat la coada, ca cineva la furat de toti banii pentru mancare si s-a uitat la mine si fratele meu si aproape ca a lesinat de plans. Sa nu mai spuneti niciodata ca am dus-o bine pe vremea lui Ceausescu. Sa iti fie rusine, mizerabil ce esti. Poate tu ai dus-o bine ca aveai ceva functie mare in partid, dar noi restul nu.
-
Batjocura ISJ + școli la adresa eroilor martiri Co tinua de 30 ani! NIMIC, ABSOLUT NIMIC NU LI SE SPUNE ELEVILOR! SUNT PARALELI CU SACRIFICIILE SEMENILOR din 89. Profesorii fug de subiect ca dracu de tămâie…
Decembrie 1989
August 2018
Jandarmeria a tras in populatie!
-
nici un cotact cu realitatea ,nici macar ..sexual.slab di tat.
Pacat de oamenii care au murit, pacat ca nu sa realizat nimic.
Noroc ca n-a fost guvid anul ala…
Inlocuirea esalonului 1 cu structurile pcr esalonul 2 si din securitate nu reprezinta motiv de sarbatoare sau comemorare..Romania a fost ultima tara in care au avut loc schimbarile astfel corect este spus ca cei care au venit la putere si-au salvat pielea si apoi putem discute despre tradarea lui Ceau.
Aiureală, bulibaseala,constipatie,dobitocie….din păcate unii au murit degeaba atunci. Pt ca hoția,corupția si înșelătoria să predomine.
Noi am luptat in Timisoara ca sa aveti libertate , multi dintre voi ignorati lupta Revolutionarilor timisoreni , care si-au riscat viata lor si a familiilor lor , iar cativa dintre voi , putini la numar intradevar spuneti ca s-a murit degeaba , ca l-am omorat pe conducatotul iubit , ar trebui putina rusine sa aveti …De fapt MAJORITATEA Romanilor traiesc cu mult mai bine , nu vreau sa enumerez toate beneficiile Revolutiei , se vede cu ochiul liber , doar aia care se aprovizionau la cantina partidului mai au reclamatii , dar o sa le treaca …TRAIASCA REVOLUTIA TIMISOREANA 1989 …PS …In 17 Doliu se tine numai in Timisoara , aia care primesc banii de la noi prin buget si primesc alutoare sociale , nu tin doliu , ei stau toata ziua in birt si beau zaibar .
3 miniciuni deja prezente in titlu “Demnitate, Democrație, Determinare”.
Ce demnitate cand noi ca natie suntem in stare sa ne vindem si mama pentru a pune mana pe un ciolan mai mare ca al vecinului.
Ce democratie cand votam partide extremiste (“HAUR”), iar clasa politica sunt ca vulturii si ei sa puna mana pe un ciolan mai mare si nu le pasa de cetateni.
Ce determinare cand nu suntem in stare sa construim scoli si spitale, autostrazi si altele si ne lasam condusi de biserica cu a ei Catedrala a Umilirii Neamului. Ce determinare cand local nu suntem in stare sa modernizam un monstru precum Colterm si maine s-ar putea sa ramanem fara caldura…
Oameni buni treziti-va ne trebuie o epurare a clasei politice. O tu Tepes, Mircea cel Batran si Mihai Viteazul ce va zvarcoliti in mormant cand vedeti ce s-a ales de neamul romanesc.
Fara festivisme,fara gargarisme inutile.
Dupa trei decenii de libertate nu credeam ca vine o alta dictatura de data asta mai agresiva decat cea comunista.
Generatia de atunci a avut curajul sa iasa in strada si sa-si castige libertatea, pe cand generatia de astazi spalata pe creier de mass media isi cedeaza libertatea de bunavoie.
-
*in episodul de azi, raoul descopera ce-i aia “subversiune”*
normal. ca doar ne prefacem ca nu impunem tiranie cu forta. asa se face acum. si din fericire pentru subversivi, populatia e prea proasta ca sa-si dea seama.
Si cand o sa comemoreze catedrala inchiderea usilor in 89 ca sa nu intre lumea (huliganii, elementele reactioniste) acolo?
O da acuma cu slujbe de pomenire a eroilor neamului, cand stie ea ca multi eroi ar fi ramas in viata daca atunci in 89 ar fi lasat usile deschise si ar fi luat pozitie pentru schimbare, pentru popor si nu pentru Ceasca si securisti. A schimbat intre timp si treptele ca alea vechi mai aveau petele de sange pe ele. Deranja probabil asa ceva, Au pus altele de mai buna calitate. Cu bani de la stat.
Celor ce suspina dupa Iepoca de Haur a “marelui patriot” Ceasca, le doresc sa-si aminteasca cum era atunci in 89, inainte de revolutie. Alimentarile nu aratau atunci ca magazine de azi, pline cu ce-ti doresti. Numai sa spui undeva in public ca vrei concediu in Austria erai pasibil de inchisoare. Pasapoartele nu le aveai acasa in sertar, ci erau pe niciunde. Nu aveai autobuze la fiecare 10 minute (sau cat o fi, ci veneau din ani in paste si calatoreai ciorchine pe treptele autobiuzului, inclusive iarna pe ger. La apartamente nu aveai caldura de azi. Chiar nu simtiti schibarea intre atunci si acuma?
Cineva se vaita intr-un articol ce scumpi sunt pampersii, ca statul ar trebui sa-i asigure pampersi , bla, bla. Intrebati parintii (daca aveti peste 30 de ani) cati pampersi au avut la dispozitie parintii tai pentru tine? Raspuns: Nici unul macar. Nici nu stiau multi ce este un pampers, cum sa-l foloseasca, darmite sa le asigure statul pammpersi.
Intrebati parintii vostrii de cate ori se lua curentul pe zi, inclusiv la lucru, cand deodata era pauza pe timp nedeterminat. Craciunul inainte de 89 era zi obisnuita de lucru, ca sa faci cincinalul si productia pentru export.
Eu nu duc dorul la acele timpuri. Dictatura nu este acuma. Daca va e dor de Epoca de aur faceti o excursie in tari unde e asa ceva, (exceptand <China unde e capitalism de fapt) Mergeti in Corea de nord si faceti gat acolo . Idem mergeti in Cuba sau Venezuela si faceti comparatie.
Mergeti insa si in alte tari foste comuniste si vedeti cum e acolo. Mergeti in Cehia, Polonia, Ungaria , Kroatia si intrebati-va de ce la ei e mai bine ca la noi.
Ce demnitate? Ce democraţie? Cu punctul 10 de la Timişoara ce s-a întâmplat? Revoluţionarii au zis că nu vor să importăm sistemul capitalist de tip occidental cu toate puroaiele lui şi uite că tot ăla ne-a fost impus până la urmă.
Și acum politicienii ne amenință cu tăierea apei calde și a căldurii,de parca Timișoara a ajuns ultima comună din România.
Robu, omul Bucureștiului și a SRI-ului, cel care fac nascocesc diferite crize ca apoi să-i subordoneze pe alții. Cine înțelege bine, cine nu, nu…
Pe bune e mai rau decat pe vreme lui Ceasca. Discrepanta e atat de mare intre saraci si bogati si culmea bogatii devin si mai bogati saracii si mai saraci si trist este ca saracii au murit sa se imbogateasca unuii.