Zeci de revoluționari și reprezentanți ai instituțiilor din județul Timiș s-au adunat, miercuri, în sala multifuncțională a Consiliului Județean Timiș.
Instituția a găzduit o ședință festivă dedicată împlinirii a 33 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, care a început cu intonarea imnului României, urmată de un moment de reculegere pentru revoluționarii Daniel Vighi și Mircea Tonenchi, trecuți în neființă anul acesta.
Prefectul Mihai Ritivoiu și Alin Nica, liderul CJ Timiș, care aveau nouă ani la Revoluție, le-au povestit celor prezenți cum au trăit acele momente.
„Aveam nouă ani la Revoluție, iar una din cele mai intense amintiri ale copilăriei mele ține de ziua de 20 decembrie 1989, când bunicul meu m-a luat și m-a dus în centru. Bunicul meu, a cărui familie a fost deportată în Bărăgan, care a fost luat de acasă cu Volga și ținut mai bine de o lună în beciurile Securității din București și care s-a pensionat cu teza de doctorat nesusținută și ținută în sertar mai bine de 20 de ani pentru că nu era membru de partid. Și țin minte că în acea zi am îngenunchiat alături de el și de zeci de mii, 100.000 de oameni, și ne-am rugat.
Au trecut 33 de ani din acel moment. Unii spun că am întinat nobilele idealuri ale Revoluției, că s-ar fi putut face mai mult. Alții spun că, raportat la unde ne situam atunci, progresul nostru este remarcabil. Poziția nu îmi permite și nu cred că se cuvine să-mi dau cu părerea sau să dau sfaturi. Dar pe mine mă urmărește acea amintire și cred că alături de cei care au fost prezenți în ziua de 20 decembrie 1989 în centru, sunt și eu păstrătorul unei taine speciale de suflet și mă consider însoțit în parcursul meu politic și administrativ de dumneavoastră, toți cei care ați fost acolo prezenți și dacă îmi pot raporta activitatea la un singur obiectiv, acesta ar fi să nu vă dezamăgesc”, a declarat, miercuri Mihai Ritivoiu, prefectul județului Timiș.
„Și eu, în 20 decembrie 1989 am fost de gâtul tatălui meu în Piața Operei asemenea lui Mihai, că suntem de-o vârstă”, a spus Alin Nica, liderul administrației județene.
Primăria Timișoara a fost reprezentată la ședința festivă de către viceprimarul Cosmin Tabară care a declarat, prin altele, că „marea problemă a statului român este că tergiversăm poate anumite lucruri și unul dintre ele este dosarul Revoluției pentru că nici astăzi, după 33 de ani, nu știm cine și ce a făcut atunci”.
În cadrul ședinței au luat apoi cuvântul reprezentanții asociațiilor de revoluționari.
Petrișor Morar de la Frontul Democrat Român a făcut apel la unitate, iar Cătălin Regea de la Liga Națională a Luptătorilor și Participanților în Revoluția Română Timișoara, a spus că „revoluția a însemnat și despărțirea de soviete, iar desfășurătorul anului 2022 ne-a arătat că niște demenți încă pot să ucidă oameni și să declanșeze un război în apropierea granițelor noastre sfidând umanitatea și timpurile în care trăim”.
Ștefan Cojocnean, de la Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989, a afirmat că în urmă cu 33 de ani i-a fost mai frică în Operă decât când se bătea cu forțele de ordine în Calea Torontalului.
„De ce? Pentru că în acea noaptea când mai erau foarte puțini oameni am realizat că nu mai este vorba doar de viața mea, dacă mi-o voi pierde, ci de întreaga mea familie. Am reușit să trecem de acel moment. Nu putem spune că nu am făcut progrese. Atunci aveam 18 ani și nu mi-au fost realizate toate idealurile și dezideratele”, a spus Cojocnean.
Dănuț Ardelean, secretarul județului Timiș, a citit lista asociațiilor de revoluționari, liderii lor primind însemnele simbolice ale CJT pentru curajul din acele zile care a dus la sfârșitul tiraniei.
Foto: Facebook/Consiliul Județean Timiș
Trimite articolul
X“Marea problemă a statului român este că … nici astăzi, după 33 de ani, nu știm cine și ce a făcut atunci” zice Tabară.
In mare cam stim. Problema e ca le dam pensii speciale unora dintre criminali, si in general cam toti care n-au umilit zeci de ani si au tras in noi in 89 o duc mai bine decat oamenii cinstiti.
ritivoiu acelasi individ carev edet doar sovietisme in parcul central. In asta sta reforma sistemului politic, sociel, economic din Romania! Politrucii inventeaza tot felul de motive doar ca sa fie Gica contra fata de tot ce a fost inaintea lor
Greu, domnule prefect la Revolutie, rugaciunile dvs. si copiii impuscati pe treptele catedralei mitropolitane, cea cu portile ferecate. Cine naiba se gandea in zilele alea la deportatii din Baragan? Noroc ca tatal dvs. Toma Ritivoiu a facut ceva avere cu Comat-ul in anii 90… Si uite asa, rugaciunile au fost ascultate… Este usor sa ai false amintiri, cand iti merge bine sub umbrela pesedista care te-a propulsat in functie. Gresesc?
nica si ritivoiu, adica doi membri ai unipartidului comunist actual? priviti-i cum ranjesc
Penibil…
33 de ani de la lovitura de stat *