Economia reală, cea care include activităţi de producţie, a scăzut cu 15% în ultimii doi ani. Lucru evidenţiat de scăderea numărului de locuri de muncă din acest sector, de la 3,25 milioane, în septembrie 2008, la 2,96 milioane în 2010. În acelaşi timp, în sectorul public, bugetar, diminuarea a fost mult mai redusă, aproximativ 2,7%, după ce în 2009 crescuse chiar uşor faţă de anul precedent. Şi asta, în condiţiile în care, în sectorul sanitar, de pildă, schema a fost redusă mai mult prin plecarea personalului medical spre joburi în străinătate decât prin tăieri de posturi.
Pare paradoxal, crede Horia Cristian, ca atunci când se discută despre reducerea costurilor din sectorul bugetar, raportul dintre împuţinarea locurilor de muncă din domeniul productiv şi cea de la bugetari să fie atât de disproporţionată.
Teoretic, numărul total al locurilor de muncă este în acest an de 4,19 milioane, în scădere abruptă faţă de 2008, când cifra era de 4,79 milioane. Însă, daca se face o analiză sociologică, 6 milioane de români spun că au unde să lucreze. În mod logic, diferenţa de 1,7-1,8 milioane este cuprinsă în economia subterană, ceea ce conduce la concluzia că 40% dintre români muncesc la negru. Un PIB care ar cuprinde şi veniturile rezultate din activitatea acestor 40% ar creşte cu aproape 30 miliarde de euro, bani care sunt pierduţi anual, a calculat deputatul PNL, precizând că datele pe care le-a prezentat nu vin dintr-o sursă ascunsă, fiind şi în posesia Guvernului.
„Există două modalităţi de a combate criza. Prima este stimularea prin subvenţii, reduceri de taxe şi impozite, lucru pe care ţi-l permiţi când ai foarte mulţi bani, cum e Germania sau China, ori când ai o mare credibilitate, cazul SUA sau al Marii Britanii. A doua cale este reducerea costurilor bugetare. Dai afară oameni, reduci salarii, anunţi planuri de austeritate. Guvernul n-a acordat stimulente, ba din contră, a crescut costul cu forţa de muncă din mediul privat cu 5,7%. E enorm, în condiţiile în care vorbim de o industrie care se mişcă într-o marjă de profit între 5 şi 10%. Cand ai 10% profit şi vine statul şi-ţi mai ia 5,7% din banii ăştia e clar că ai o problemă majoră în a fi competitiv pe plan extern, acolo de unde se aduce valuta”, a afirmat Cristian.
Concluzia deputatului liberal de Timiş, după doi ani de criză, este că Guvernul „nu numai că nu a făcut nimic, dar a făcut mai mult rău decât bine”. „Dacă stăteau acasă şi croşetau timp de doi ani de zile era grozav”, a conchis în stilul caracteristic doctorul politician Cristian.
M. H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!