Urmează schimbări în Piața 700. Zona va fi un fel de „food court” în aer liber. Filiala Timiș a Ordinului Arhitecților din România, în parteneriat cu Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, organizează concursul de soluții „Privește Orașul – Piața 700” pentru o instalație arhitecturală temporară. Concursul este adresat arhitecților și echipelor multidisciplinare din România, Serbia și Ungaria și se va finaliza cu execuția proiectului câștigător.
„Contrar poziției sale în oraș și a proximității față de centrul Timișoarei, starea curentă a pieței, atât fizică, cât și la nivel de percepție este una de anonimitate. Complexitatea spațială, încărcarea istorică, structura de comerț creată – permit și promit mult mai mult decât atât. Numărul de oameni care o străbat zilnic cer mai mult. Este nevoie doar de un exercițiu de imaginație pentru a conștientiza potențialul Pieței 700 ca «loc de întâlnire», ca spațiu public viu – cu semnificație pentru comunitate și oraș”, transmit organizatorii.
Printre criteriile care se vor lua în considerare sunt coerența și forța conceptului propus, creativitatea și expresivitatea designului și a modului de utilizare generat, congruența cu tema concursului, capacitatea de acomodare a cerințelor temei, fezabilitatea constructivă a conceptului, raționalitatea și justificarea bugetului pentru execuție și montaj.
„Bugetul maxim pentru implementarea proiectului desemnat câștigător este de 30.000 euro. Acesta include în mod exhaustiv toate costurile de producție, inclusiv montaj”, mai spun organizatorii.
Se vor acorda trei premii, după cum urmează:
- premiul I în valoare de 5.000 euro, acordat proiectului câștigător,
- două mențiuni în valoare de 500 euro fiecare.
Data limită de predare a proiectelor este 1 august, ora 16. Concursul se desfășoară online, pe site-ul privesteorasul.com și pe pagina de Facebook Beta – bienala timișoreană de arhitectură. Mai multe informații despre proiect, precum și acces către tema completă și regulament găsiți AICI.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XE simplu, mai multa iarba verde, mai putina piatra, beton, asfalt, aerul e irespirabil pe caldura, sunt 50 de grade la umbra, trebuie scos tot betonul ala si plantat copaci si iarba, ceva curatenie si gata simplu romaneste, nu costa o avere
-
Nu zici rau. Dar e foarte posibil ca apelul pentru modernizare sa ascunda doar vechea idee ca Piata 700 deranjeaza vederea de pe geamurile Centrului de Afaceri 700. Adica toata zona va ramane beton, cel mult ca zona verde de la Mall (desi asa ceva e mult peste bugetul anuntat aici). Stil postmoden, taios, agresiv, stil de bussines asa cum inca se “vinde” aici, dar e deja retrograd in alte parti.Apropos, intrebare interesanta – cat de mult se vor schimba la față comerciantii, dupa reamenajare? Presupunere: daca reamenajarea se face, pe linia presupusa mai sus, CBC – style, se vor schimba intr-atat, ca vor fi complet altii. Extensii ale celor cu pub-uri, baruri si terase prin zona Unirii-Victoriei.
-
Fritz a ajuns la conducerea orasului cu o agenda verde: iarba verde, copaci, pasarele, aer curat, apa curata… ca Hidalgo la Paris, oamenii vor mai multa iarba verde pentru copiii lor, copaci ca sa mai curete aerul, racoare, umbra, Fritz stie asta si daca vrea sa ramana la conducerea orasului si nu numai se va conforma, nu costa o avere sa plantezi niste iarba si copaci.
-
Ținând cont de locația acesteia, Piața 700 are un potential fantastic.
De exemplu, in Barcelona exista Mercat de la Boqueria, cea mai faimoasă piața din oraș și un adevărat punct de atracție turistică.
Cu siguranta piața 600 ar putea avea parte de o transformare similară.
Într-adevăr, un asemenea proiect costă, însă ar aduce foarte multă valoarea orașului, comparativ cu ceea ce avem acum.
-
700*
-
Nu avem oameni si bani ca la Barcelona, simplu, romaneste: iarba verde si copaci stejari simbolul national, vara sunt 50 de grade pe betoanele alea
daca o toaleta cu apa si canalizare la cate o scoala la sat ajunge la 50000 EUR, cam ce se poate face cu 30 000? aaa, o “instalatie arhitecturala”… doara se stie ca instalatiile arhitecturale sunt ce ne trebuie, timisorenii se duc special la Paris sa vada centrul Pompidou, iar la muzeul de arta se opresc ore in sir in fatza “instalatiilor”. Ia intreaba aleatoriu pe aia de merg in piatza, ce e aia instalatie arhitecturala, vezi ce zice lumea. Iar inchipuitii corporatisti oricum o sa mearga la magazinul cu sobolani si preturi pentru hipsteri.
Baaaa, umbli dupa o toaleta publica de faci pe tine, cismele is mai putine decat pe vremea otomanilor, si voi visati postmodernisme in hidosenia de piata 700,?
Timisoara in curand capitala culturala si n avem elemente de baza pentru un oras civilizat dar ne trebuie tichii de tabla? nu e suficienta sculptura aia ruginita din piatza unirii? dati o cautare pe google dupa cele mai faine piete din lume, ganditi un sistem sa se poata adapta la cele 4 anotimpuri si incurajati producatorii locali sa vanda in piata. Piata nu trebuie sa fie engross sa vii cu masina, ci un loc foarte accesibil sa vii de cate ori ai nevoie de ceva, asa ca ganditi sistemul de transport public in consecinta. Fritz, fi ti ar digitalizarea si transparenta, vezi ca si prin tara sunt piete modernizate faine, fara “instalatii arhitecturale”, ba chiar cu parcare subterana pt generatia de hoarderi care are frigider de 10 m3 acasa. Fritz, copiaza si fa mai fain ca nu i rusine, e rusine sa te ocupi de tampenii!
-
Unde sunt piețele alea asa frumos modernizate ? In ce oraș ? Și n-ai impresia ca exact asta se dorește cu acest concurs, sa se obțină un concept clar, modern pentru ce s-ar putea face in 700 ? Poți și tu participa, asta dacă ai vreo idee fezabila..
-
daca tie ti e lene sa cauti pe “goagal” dupa piatza modernizata sau ce cuvinte cheie te intereseaza, du te cu Fritz sa ti traduca ce am scris, poate faci tu instalatia arhitecturala in loc sa tastezi nimic.
-
Dupa ce ca e expert in Fotbal, politica, virusi, mai nou romanul e si arhitect innascut. Repede scrie un mail la facultatea de arhitectura sa o desfiinteze ca nu mai e nevoie de studii. Sa copieze studentii de pe “goagal”. Esti un simpatic, nu altceva.
-
Nu “boss”, sa le faca total altfel, de exemplu cu susu in jos. Cat despre ce ai inteles tu din ce am scris eu cu cautatul pe goagal, ce sa zic, poate mai citesti o data si acu pricepi. Si sa nu uiti sa te stergi la gura!!!
-
-
-
-
Se pare ca inca mai avem bani daca primaria da 5000 de euro pe asa ceva avand in vedere ca sunt oameni platiti sa faca exact asta in primarie si la o adica daca ar fi intrebati arhitectii din oras ar oferi solutii pe gratis.Ar trebui sa fie mai atenti cu banii ca sunt bani munciti cu greu de cetatenii acestui oras.
In locul pietii o parcare subteranà. Deasupra un parc cu arbori si verdeatà. Pentru cei 5000€ và trimit contul bancar prin Mail! Multumesc.
-
Poate nu 5000, dar ideea merita măcar 4000….
-
Sunt destule locuri de parcare în zona: sub clădirile de birouri e parcare subterană, la ANAF sunt tot timpul locuri de parcare. Problema e ca nu vrem sa plătim pentru ele, vrem bun si gratis.
-
Nu tata, nu! Nimeni nu a pomenit de vreo gratuitate. Daca ar exista o parcare subterana sau suspendata sub nori, tot va trebui platit. DAR, prin parcare subterana se câstiga LOC. Sunt deja tari în UE unde legea constructiilor obliga anumite constructii noi (caldiri mari, blocuri, etc) sa prevada parcari sub cladire.
-
-
Nu avem bani si oameni ca sa facem parcari subterane, supraterane pe mai multe etaje….solutia e sa folosim mai des bicicleta in zona centrala, face bine si la sanatate, de cand o folosesc am slabit 20 de kg si analizele mi-au iesit foarte bine 🙂
-
Pentru tine, personal, este OK. Ideia este buna DAR numai pentru tineri si sanatosi. Cei în vârsta si mai putin sanatosi cum vrei sa-si faca cumparaturile ? Apoi, pe timp de iarna (sau vreme rea) mergi cu bicicleta?!
-
Oamenii trebuie sa se dezobisnuiasca sa fie tot timpul cu curul in masina, miscare cu moderatie ajuta in prevenirea bolilor, ideea e sa practice mai des mersul pe jos si bicicleta tocmai pentru a nu ajunge un neputincios, vam spus exerienta mea personala-aveam peste 100 de kg, trigliceridele peste 300 cand trebuie sa fie 100, munca, mersul pe jos, bicicleta m-au schimbat in bine
-
-
Prea stimate Herr Fritz da poi nu ati fost instare sa reparati un acoperis dupa incendiu.Si acuma ati gasit o alta “GASELNITA”sa cheltuiti ceva bani cu firmele de casa?Ce proiect de avengura ca sa faci o piata civilizata?Ca doar spuneti ca ati trait in Germania!
Pus dinamita, aruncat in aer cu tarabe cu tot si pus filmarea pe Tik Tok . Sigur o scoatem astfel din anonimat.
Ce ABUREALĂ… păi nu va lăudați voi cu Mega Expertii din USR? Unde sunt sutele de specialiști? COPIAȚI FRAȚILOR DE LA UNGURI, DE LA SZEGED, nu mai pierdeți timpul cu vrajeala voastră ieftină! Chiar neam saturat de ABURELILE voastre
-
:), foarte curat si iarba verde la Szeged, ai nostri vor digitalizare, laptoape si smartphoane, o alta lume la 100km de noi
Parcare cu cel putin 2 nivele sub actuala piata, deasupra o cladire in armonie cu AFI Park care sa cuprinda piata dar si food court-ul de care se vorbeste
Red District ca in Amsterdam…intre fiecare taraba de legume o camera cu dush pentru prestari servicii.
Dat fiind ca in zona se afla un obiectiv cu reverberații istorice privind trecutul Timișoarei, cat si prezenta Aquatim-ului, cred ca o fântână care sa amintească cumva si de simbolurile aflate pe stema orașului ar putea constitui un punct de atracție, iar sub ea ar fi utila amenajarea unui spațiu de deservire, cu cafenele, cofetarii, magazine complementare pieței propriu zise.
scoateti bisnitarii si producatorii de apartament care nu au 1 metru de pamant .