Institutia creditoare joaca un rol foarte important, de la inceputul pana la finalul procesului. In acest sens, aveti posibilitatea de a alege una din cele doua optiuni valabile: institutie financiara bancara (banca traditionala) sau institutie financiara nebancara (IFN). Diferenta dintre cele doua se reflecta in abordarea pe care fiecare a ales sa o adopte in relatia cu solicitantii si clientii existenti. Este important de mentionat ca accesarea unui credit este, la nivel teoretic, la fel de sigura in ambele cazuri, institutiile financiare nebancare, fiind, de asemenea reglementate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). In timp ce bancile traditionale au adoptat o abordare mai reigida si protocolara cu potentialii client si clientii existenti, IFN-urile prezinta un caracter mai flexibil si permisiv, de la inceputul pana la finalul procesului de acordare si rambursare a creditului. De asemenea, institutiile financiare nebancare acorda credite, sub aceleasi conditii, chiar si persoanelor ce figureaza cu un istoric negativ in Biroul de Credit, astfel ca, daca va aflati in aceasta situatie, trebuie sa stiti ca aveti posibilitatea de a accesa un imprumut fara a suporta costuri suplimentare pentru stergerea din Biroul de Credit.
Cel de-al doilea aspect, si cel ce va face subiectul prezentului articol, este creditul accesat. Este crucial sa analizati cu atentie fiecare detaliu si sa cunoasteti foarte bine particularitatile unui credit, in momentul in care intentionati sa il accesati. Exista imprumuturi permisive, cum este, de exemplu, un credit cu garantie imobiliara, sau imprumuturi rigide ce nu va ofera flexibilitatea de care puteti avea nevoie odata cu trecerea timpului. Este important de retinut faptul ca, nivelul de rigiditate pe care un credit il prezinta, poate fi direct proportional cu sansele de a ajunge in situatia incapacitatii de plata.
Un rol important in accesarea unui credit sigur pentru viitor, il joaca si procesul de consultanta. Este esential ca discutia cu specialistul in credite sa fie una transparenta si sincera, astfel incat acesta sa va poata oferta cea mai buna solutie pentru posibilitatile si nevoile dumneavoastra financiare. De asemenea, planul de rambursare reprezinta un aspect cheie, ce poate fi influentat, in egala masura, de anumite detalii agreate in cadrul discutiei de consultanta.
Pentru a va asigura ca beneficiati de o oferta personalizata atat in ceea ce priveste creditul accesat, cat si planul de rambursare, este crucial sa oferiti si solicitati toate informatiile necesare pentru o buna intelegere a intregului proces.
In randurile ce urmeaza vom explora cinci caracteristici de baza pe care un credit trebuie sa le prezinte, pentru a fi sigur atat pentru prezent, cat si pentru viitorul oricarui solicitant, oferind exemple concrete in vederea unei mai bune intelegeri.
Cuprins:
- Flexibilitate
- Versatilitate
- Rapiditate
- Siguranta
- Confort
- Flexibilitate
Dupa cum am mentionat anterior, este esential sa aveti in vedere nivelul de flexibilitate pe care un credit il prezinta, acesta reprezentand un aspect foarte important, atat in perioada de accesare, cat si de rambursare.
De exemplu, institutiile financiare nebancare au scos pe piata un credit nou, cunoscut cub denumirea de “imprumut cu garantie imobiliara”. Acesta este unul din creditele foarte flexible, ce prezinta o multime de particularitati deosebite si avantaje pentru orice solicitant alege sa il acceseze.
Accesand un credit garantie imobiliara, va puteti bucura de pana la 700.000 Lei sau Echivalentul in euro a acestei sume, rapid si sigur. De asemenea, daca in timpul perioadei de creditare, considerati ca ar fi fost mai avantajos sa accesati creditut din cea de-a doua moneda, aveti posibilitatea de a converti oricand moneda creditului, fara comisioane sau costuri suplimentare.
- Versatilitate
Versatilitatea este un alt element important pe care un credit ar trebui sa il prezinte, pentru a fi sigur si pentru a reprezenta un real sprijin financiar.
In acest sens, este indicat sa va indreptati atentia catre credite ce nu au destinatia conditionata, asa cum este si un credit cu garantie imobiliara fara venituri. Acest tip de imprumut poate fi utilizat pentru orice fel de achizitii sau in orice destinatie isi doreste si are nevoie solicitantul: imobiliare, mobiliare, pentru nevoi personale, cheltuieli medeicale, cheltuieli pentru studii si asa mai departe.
Probabil va ganditi ca exista cazuri, precum achizitiile imobiliare, cand un credit imobiliar cu destinatie fixa si conditii rigide ar putea fi mai potrivit. Adevarul depinde intotdeauna de fiecare situatie, particulara, pe care orice solicitant o are. Un credit cu garantii imobiliare poate reprezenta un ajutor mai mare, chiar si in cazul achizitiei unui apartament sau a unei case, fiind posibil sa achizitionati, cu ajutorul acestuia, chiar si mobilier, obiecte de decor, sa platiti documentele necesare si asa mai departe.
- Rapiditate
Nivelul de complexitate si rapiditate pe care procesul de accesare il are, reprezinta un aspect important pentru orice solicitant. Cu totii am auzit sau chiar suntem obisnuiti cu procedurile stricte si rigide adoptate de catre bancile traditionale. Ei bine, acest lucru se schimba atunci cand ne raportam la credite cu garantie imobiliara, oferite de catre un IFN.
Procesul este unul rapid, iar preaprobarea se poate face chiar si pe loc, in timp ce accesarea sumei solitate se realizeaza in cel mult 24 de ore din momentul depunerii dosarului de credit complet.
Conditiile de acordare sunt permisive si prietenoase cu orice solicitant major si, de cele mai multe ori, se traduc prin:
- Prezentarea documentelor referitoare la identificarea persoanei, a venitului si a garantiei sau garantiilor propuse;
- Existenta garantiilor acoperitoare conform normelor interne;
- Varsta minima de 18 ani;
- Realizarea unui venit net cumulat cu cel al codebitorului sau garantului de minim 1.000 Lei;
- Prezentarea documentelor de venit legale si acceptate de IFN.
Un alt impediment major pentru o mare parte din solicitanti este reprezentat de documentatia necesara pentru intocmirea dosarului de credit. Pentru un proces cat mai rapid este indicat ca dosarul de credit sa cuprinda doar actele principale necesare, asa cum este si in cazul unor credite cu garantii imobiliare. Pentru acest tip de credite, documentatia este alcatuita din trei categorii principale de documente, dupa cum urmeaza:
Acte de identitate pentru solicitant, codebitori si/sau garanti:
- Acte de identitate;
- Documente care atesta starea civila.
Documente care atesta veniturile solicitantului si ale familiei sale:
- Adeverinta de venit (pentru venituri din salarii si contracte de administrare, management sau de mandat obtinute in Romania);
- Sunt acceptate veniturile obtinute din orice tip de activitate legala (salarii, pensii, chirii, profesii liberale, drepturi de proprietate intelectuala, contracte de mandat, dividende etc.);
Documente care atesta dreptul de proprietate asupra bunului imobil adus in garantie:
- Documente care atesta dreptul de proprietate;
- Incheierea de intabulare a dreptului de proprietate;
- Documentatia cadastrala;
- In cazul refinantarii externe se va prezenta contractul de credit si graficul de rambursare incheiat cu institutia financiara sau alta persoana fizica ori juridica;
- Alte documente solicitate (ex: certificat de atestare fiscala etc.).
- Siguranta
Am ajuns la cel mai important aspect de care trebuie sa tineti cont atunci cand accesati un credit, pentru a va asigura ca nu va reprezenta o problema odata cu trecerea timpului- ratele, dobanzile si comisioanele.
Exista cazuri in care ratele si dobanzile sunt variabile, iar acest aspect reprezinta un pericol pentru client, avand in vedere fluctuatiile pe care piata economico-financiara le sufera in ultimii ani.
De asemenea este important sa aveti in vedere si comisioanele percepute de catre institutia creditoare, ce pot fi reprezentate, de multe ori, de valori importante.
Pentru un credit cu garantie imobiliara, ratele si dobanzile sunt fixe si egale pe intreaga perioada de creditare, iar comisioanele sunt zero. In felul acesta, aveti posibilitatea de a concepe un buget lunar, fara a fi luat prin surprindere de diferentele ratelor de la o luna la alta. Acesta este un alt explu despre cum un credit poate fi sigur si benefic pentru viitor, contribuind la consolidarea echilibrului financiar.
- Confort
Este esential ca imprumutul accesat sa va ofere confortul psihic ca lucrurile vor functiona bine, indiferent de situatie. In acest sens, este de preferat sa alegeti un credit care sa va puna la dispozitie mai multe modalitati de rambursare, asa cum este creditul cu garantie imobiliara.
Acest tip de imprumut va ofera patru metode diferite de a rambursa imprumutul accesat, avand posibilitatea de a schimba metoda de rambursare, dupa bunul plac, fara a suporta comisioane suplimentare. Cele patru modalitati se traduc prin:
- Achitarea unui numar de rate lunare egale, formate din principal si dobanda calculata la soldul creditului, incepand cu luna calendaristica urmatoare acordarii imprumutului;
- Achitarea lunara a unui numar de rate egale formate din dobanda aplicata la soldul sumei imprumutate si rata unica de principal rambursata la scadenta finala a contractului;
- Achitarea unui numar de rate egale lunare formate doar din dobanda aplicata la soldul sumei imprumutate si rate lunare formate din principal si dobanda aplicata la soldul creditului, stabilite pentru o perioada partiala din cadrul perioadei de creditare a contractului.
- Rambursarea anticipata, partiala sau totala, fara necesitatea unei cereri scrise si fara comisioane percepute.
In concluzie, accesarea unui credit presupune doua etape- cea de obtinere a sumei dorite si cea de rambursare a imprumutului accesat. De multe ori, avem tendinta de a ne concentra doar pe prima etapa, dorind sa obtinem imprumutul de care avem nevoie, si ignoram aspecte esntiale din cea de-a doua etapa, care, definesc de fapt creditul.
Pentru viitorul dumneavoastra financiar, trebuie sa va asigurati ca imprumutul obtinut va reprezenta un ajutor odata cu trecerea timpului, nu o grija suplimentara, astfel ca acesta trebuie sa prezinte cinci particularitati de baza: flexibilitate, versatilitate, siguranta, rapiditate si confort. In felul acesta aveti posibilitatea de a cladi un echilibru financiar, nu doar pentru prezent, ci si pentru viitor!
ADVERTORIAL
(3029)
Citiți principiile noastre de moderare aici!