Conform datelor statistice, acestea au avut un randament anual de aproximativ 13% în ultimele decenii, deși au trecut prin trei crize majore: marea criză financiară, pandemia și recenta creștere a inflației și a dobânzilor.
Dacă intenționezi să faci investiții în REIT-uri imobiliare, iată 5 greșeli pe care trebuie să le eviți cu orice preț:
1. Concentrarea pe dividende și nu pe randament
Majoritatea investitorilor par să cumpere REIT-uri imobiliare pentru a obține venituri din dividende. Este bine cunoscut faptul că una dintre principalele atracții ale REIT-urilor sunt dividendele cu randament ridicat. REIT-urile sunt obligate să plătească acționarilor 90% din venitul impozabil. Astfel, dividendele REIT-urilor sunt adesea mult mai mari decât media acțiunilor din S&P 500.
Dar REIT-urile nu sunt doar investiții de venit, ci și instrumente care oferă randament. Acestea au depășit chiar și indicele S&P 500 și acțiunile tehnologice în multe perioade, mare parte din randamentul lor provenind adesea din creștere și apreciere.
S-ar putea dovedi înțelept ca investitorii să se concentreze pe REIT-uri care au un profil de business solid și perspective puternice de creștere. Dacă există și un randament ridicat, acesta este un bonus. Uneori, REIT-urile cu cel mai mare randament al dividendelor pot avea o performanță slabă, deoarece acestea ar putea să rețină suficient flux de numerar pentru creștere sau să nu aibă lichidități pentru a întreține proprietățile în mod corespunzător.
Urmărirea unui randament ridicat al dividendelor poate să nu fie de ajutor pentru un investitor în REIT-uri dacă prețul acțiunilor continuă să scadă deoarece fondul nu reușește să creeze valoare pentru acționari.
2. Omiterea faptului că REIT-urile sunt companii
Fondurile de investiții imobiliare sunt afaceri și trebuie să înțelegi ce cumperi, altfel ai putea ajunge să regreți că le-ai adăugat în portofoliul tău.
Am spus anterior că fiecare REIT poate avea performanțe diferite, în funcție de sectorul în care activează. Înainte de a investi în orice REIT, este important să evaluezi și să înțelegi riscul sectorului în care investești. Nu există nicio modalitate de a elimina complet riscul în investiții, dar ceea ce poți face este să minimizezi riscul prin înțelegerea particularităților sectorului în care investești.
Ai cumpăra acțiuni ale unei companii fără să știi cu ce se ocupă aceasta? Similar investițiilor în acțiuni, atunci când investești în REIT-uri trebuie să știi ce fac, cum au performat și care sunt proiectele de viitor. Acest lucru îți va oferi o mai mare claritate și te va ajuta să înțelegi dacă este un business în care vrei să intri, sau nu.
Există multe date fundamentale pe care le poți analiza, cum ar fi gradul de îndatorare, performanța în materie de profit și pierderi, cât de solid este bilanțul etc. Obiectivul este de a identifica potențialele semnale de alarmă, care ar putea fi contrare așteptărilor tale inițiale cu privire la un anumit fond de investiții imobiliare.
Această analiză include, de asemenea, și evaluarea REIT-ului pe care îl urmărești în comparație cu alte REIT-uri din același sector. De exemplu, pandemia COVID-19 a afectat mai multe REIT-uri, în special pe cele din sectorul turistic. Pe de altă parte, REIT-urile din domeniul sănătății au rămas în defensivă.
3. Insuficient accent pe diversificare
Dacă intenționezi să cumperi REIT-uri în perioade de recesiune, ar putea fi neinspirat să te concentrezi doar asupra celor pe care le deții deja. În schimb, ar putea exista oportunități de a cumpăra unele dintre acțiunile cu performanțe ridicate dar care pur și simplu păreau prea scumpe înainte. Astfel, poți profita de avantajele puterii de diversificare, adăugând mai multe companii de înaltă calitate în portofoliul tău, în timp ce acestea sunt relativ mai ieftine.
Prin diversificare, poți reduce riscul asociat portofoliului tău și, în același timp, poți adăuga câteva ”pietre prețioase”. De asemenea, diversificarea ajută la contrabalansarea riscului de colaps, având în vedere datoriile semnificative, care sunt ceva comun în cazul fondurilor de investiții imobiliare (REITs).
Probabil știi deja că randamentele vin la pachet cu riscuri. În mod firesc, uneori, factorii de risc se vor manifesta și vei suferi pierderi. Cu toate acestea, mulți investitori în fonduri de investiții imobiliare nu se diversifică suficient, astfel încât, o singură pierdere le poate ruina întreaga performanță și percepția pe care o au despre sectorul fondurilor de investiții imobiliare.
4. Încercarea de a anticipa piața
O greșeală comună investițiilor în imobiliare este încercarea de a anticipa piața. Iar acest lucru nu este specific doar investitorilor, ci și persoanelor fizice care doresc să cumpere sau să vândă o proprietate.
Teoretic, în piață lucrurile sunt simple, cumperi când prețurile sunt mici și vinzi când sunt mari. Cu toate acestea, în realitate, nimeni nu știe cu exactitate când este piața este jos sau sus.
Încercând să anticipeze evoluția pieței, mulți investitori vor sfârși prin a aștepta fie să atingă punctul minim absolut, ceea ce poate duce adesea la pierderea unor oportunități. În mod similar, alții vor încerca să se sincronizeze cu maximul absolut și vor sfârși prin a pierde atunci când piața va face corecții.
Una dintre cele mai populare abordări în acest sens este aceea de a avea o mentalitate clară cu privire la obiectivele tale de investiții. De exemplu, poți aplica o tehnică de calculare a mediei costurilor în dolari, sau poți avea un preț fix de intrare și de ieșire pe care îl vei respecta cu strictețe. La urma urmei, este vorba despre a avea un plan, ca și atunci când investești la bursă. A investi fără un plan este ca și cum ai conduce pe un drum necunoscut fără GPS. S-ar putea să ai noroc și să ajungi la destinație, dar de cele mai multe ori, te-ai putea rătăci.
5. Lipsa răbdării și a perseverenței
Acesta este un lucru comun în cazul investițiilor pe termen lung. Cu toate acestea, mulți investitori cumpără un fond de investiții imobiliare și, imediat ce valoarea acestuia scade, regretă decizia de cumpărare, vând și merg mai departe, crezând că fondurile de investiții imobiliare nu sunt pentru ei.
După cum am menționat la punctul anterior, este aproape imposibil să te sincronizezi cu piața și chiar și cea mai bună oportunitate de investiție în REIT-uri poate avea parte de scăderi fără niciun motiv întemeiat. Aceasta este natura piețelor financiare. Prețurile sunt volatile și pot oscila zilnic, în special în perioadele cu riscuri geopolitice și economice proeminente.
În general, fiecare investitor pe termen lung trebuie să accepte acest lucru și să nu se mai gândească la cotațiile și graficele zilnice. REIT-urile (Real Estate Investment Trusts) pot fi investiții atractive pe termen lung, dar, dacă un investitor nu are răbdare și nu perseverează, nimic din toate acestea nu contează, deoarece ar putea decide să vândă în cel mai nepotrivit moment posibil.
Concluzie
REIT-urile au devenit populare în rândul investitorilor individuali în special în ultimul deceniu.
Ca orice alte investiții, în 2008 REIT-urile au avut mult de suferit. Cu toate acestea, ele continuă să reprezinte o opțiune suplimentară atractivă pentru orice portofoliu diversificat.
Cu toate acestea, investitorii trebuie să traverseze cu atenție perioadele de recesiune, găsindu-și propria cale între optimismul neglijent și pesimismul orb. Scăderea pieței ar putea oferi o valoare semnificativă pentru a pregăti un portofoliu pentru decenii de randamente mari, inclusiv un flux de dividende în creștere. Dar fiecare investitor în fonduri de investiții imobiliare (REITs) trebuie să pună în balanță această posibilă creștere cu potențiale pierderi, în special atunci când mediul economic este sumbru.
(4326)
Citiți principiile noastre de moderare aici!