Oficial, în fiecare există o gazdă distinctă a Zilei Mondiale a Mediului. În 2023 a fost ales parteneriatul Coasta de Fildeș – Țările de Jos. Tema “Beat Plastic Pollution”/„Combate poluarea cu plastic!” are legătură cu cele peste 400 de milioane de tone de plastic produse în fiecare an, dintre care jumătate sunt concepute pentru a fi utilizate o singură dată. Mai puțin de 10% din plasticul produs este reciclat, iar estimările sugerează că 19-23 de milioane de tone ajung în lacuri, râuri și mări.
Cei de la Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), organizatorii propriu-ziși ai Zilei Mondiale a Sănătății, au totuși o veste bună: există soluții, dar este nevoie de o creștere a presiunii publice și politice pentru a extinde și accelera acțiunile guvernelor, ale companiilor și ale altor părți interesate pentru a rezolva această criză.
Acțiuni organizate de APM Timiș
Agenția pentru Protecția Mediului Timiș a pregătit, cu această ocazie, mai multe acțiuni specifice: un simpozion, un atelier de lucru la Palatul Copiilor din Timișoara și o întâlnire de lucru cu Garda de Mediu Timiș.
„Ca în fiecare an, Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş organizează activități prin care atarg atenţia asupra problemelor de mediu, totodata prezentând şi soluţii pentru rezolvarea acestora, pornind de la activităţi individuale la măsuri administrative şi guvernamentale. (…) Prin aceaste acțiunii Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş dorește schimbarea comportamentului populației prin responsabilizare individuală, în ceea ce privește poluarea cu plastic care are efecte nocive asupra mediului înconjurător și implicit asupra sănătăţii tuturor viețuitoarelor de pe pământ. Împreună putem combate poluarea cu plastic!”, transmit reprezentanții instituției.
Astfel, săptămâna 5 iunie – 9 iunie 2023 este dedicată marcării Zile Mondiale a Mediului, iar acțiunile APM Timiș ar fi:
- În zilele de 05 – 06 iunie 2023, Agenția pentru Protecția Mediului Timiș va participa la Simpozionul on-line Environmental Protection and Education in Ecological Engineering (EP – E3), organizat de Facultatea de Chimie Industrialǎ şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara. Evenimentul își propune să reunească sub apelul general al grijii față de mediul înconjurător, în acord cu obiectivul principal al Zilei Mondiale a Mediului din anul 2023 – Solutions to Plastic Pollution, cadre didactice universitare și din învățământul preuniversitar, studenți și elevi, alături de profesioniști cu preocupări în domeniul protecţiei mediului;
- În data de 06 iunie 2023, împreună cu elevii de la Palatul Copiilor din Timişoara, APM Timiș va organiza atelierul de lucru „Ajută prin Reciclarea şi Donarea capacelor de plastic”, în care capacele de plastic colectate de angajații agenției vor fi transformate de elevi în lucrări artistice, după care vor fi preluate de o „maşină ecologică” şi donate în vederea reciclării Asociaţiei Handicapaţilor Locomotor din Timişoara pentru achiziția de dispozitive medicale necesare deplasării persoanelor cu handicap locomotor;
- În data de 09 iunie 2023, începând cu ora 11:00, Agenția pentru Protecția Mediului Timiș, împreună cu Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş, organizează o întâlnire de lucru pe tema combaterii poluării cu plastic şi protejarea biodiversităţii, cu autorităţile publice locale cu atribuţii în domeniul protecţiei mediului. Evenimentul debutează prin vizitarea Bălţii cu Nuferi din Ghiroda şi a ariei protejate Pădurea Bistra, după care, la Liziera Park, vor urma discuţi axate pe soluţii individuale şi administrative privind combaterea poluării cu plastic la nivel local.
Trimite articolul
XFara sistemul de garantie returnare, e fix frectie orice simpozion, discutii si alte blabla-uri, ba chiar is contraproductive vanzand iluzii. Vanzatorii de iluzii apreciaza😜 Si magazinele care ar trebui sa implementeze SGR apreciaza. Si naivii aplauda, se simt “implicati social”.
#cum sa facem noi orice mai putin decat ce trebuie?
#🤪