Atunci trebuie să știi că nu e suficient doar să te antrenezi, e necesar să acorzi o atenție deosebită nutriției. Pentru asta www.4fit.ro îți propune cele mai eficiente suplimente nutritive ce te vor ajuta să crești rapid în masa musculară.
Creatina este o substanță ce se produce în mod natural în celulele musculare, în special în jurul țesutului muscular scheletic unde avem stocat aproximativ 95% creatină. Ceea ce este important de reținut în cazul creatinei, ar fi beneficiile pe care fiecare individ le poate obține în urma suplimentării cu creatină. Cu cât depozitele inițiale de creatină sunt mai mici, cu atât trebuie să creștem aportul ulterior de creatină în mușchi. Acest fapt apare în mod evident la persoanele care se antrenează intens, dar și la persoanele care nu consumă carne, antrenamentele având ca efect asupra organismului consumul depozitelor de creatină din muschi.
Amintim totuși câteva dintre cele mai importante beneficii:
- hidratează celulele musculare;
- crește nivelul de forță și energie în timpul antrenamentelor;
- grăbește procesul de recuperare și refacere;
- crește depozitele de glicogen.
Doza recomandată: 5-10 grame. Consumă jumătate din porția zilnică de creatină în timpul mesei de tip pre-antrenament, iar cealaltă jumătate se administrează cu shake-ul de tip post-antrenament.
Acesta este un aminoacid ne-esențial pe care organismul îl produce în mod natural prin consumul de alimente bogate în proteine. Un nivel ridicat de beta-alanină ajută la creșterea nivelului de carnozină în organism.
De ce este important să avem un nivel ridicat de carnozină în organism? Pentru că în timpul antrenamentelor intense, organismul acumulează o cantitate mare de hidrogen, lucru ce determină o scădere a pH-ului și o creștere a acidității în țesutul muscular. Acidoza metabolică (acidul lactic) determină apariția oboselii, scăderea performanței fizice și scăderea metabolismului cerebral. Prin menținerea nivelurilor crescute de carnozină cu beta-alanină, sportivii reușesc să întârzie oboseala musculară și să facă față cu succes antrenamentelor prelungite.
Printre cele mai importante beneficii pe care suplimentarea cu beta-alanina le are asupra organismului amintim:
- rezistența ridicată la efort;
- întârzierea oboselii fizice și psihice;
- funcționează sinergic cu creatina;
- crește nivelul de performanță în sala de antrenament.
Doza recomandată: 2-6 grame pe zi, consumată în doze mai mici pe tot parcursul zilei pentru a reduce senzația de furnicatură a pielii.
Nu mai e nici un secret în faptul că proteina din zer ajută sportivii să obțină o masă musculară dezvoltată. Zerul este consumat de obicei înainte și după antrenament pentru a crește sinteza proteică și pentru a îmbunătăți refacerea țesutului muscular într-un timp mai scurt. Fie că dorești să câștigi masă musculara sau să arzi grăsimile nedorite, suplimentarea cu proteină din zer în combinație cu un antrenament bine gândit poate accelera procesul de creștere sau ardere.
Iată câteva avantaje ale suplimentării cu proteina din zer:
Ușor de digerat
Sportivii pot beneficia rapid și eficient de substanțele nutritive pe care proteina din zer le conține fiind ușor de digerat. Zerul este o proteină din lapte cu absorbție rapidă care acționează aproape imediat prin eliberarea de aminoacizi către mușchii scheletici.
Intoleranța la lactoză
Oricine prezintă intoleranță la lactoză e familiar cu disconfortul fizic și crampele simțite zi de zi. Pentru a evita aceste probleme, ai putea să iei în considerare suplimentarea cu un izolat proteic din zer fără lactoză care are la bază un procent ridicat de proteină în stare pură.
Refacerea rapidă a țesutului muscular
Atunci când antrenamentele voastre constau în ridicarea de greutăți, organismul obosește mult mai repede, iar la finalul acestora e nevoie de timp pentru recuperare. Și pentru ca refacerea să fie rapidă, proteinele reprezintă soluția ideală pentru repararea mușchilor. Atunci când este administrat imediat după un antrenament, proteina din zer declanșează procesul de refacere musculară rapidă.
Scade pofta de mancare
O dietă pe bază de proteine asigură organismului nutrienții necesari și îi oferă acestuia o stare de sațietate pe termen lung. Și pentru că nu reușim întotdeauna să ne pregătim mesele așa cum trebuie, shake-urile proteice reprezintă cea mai bună sursă de proteină și o gustare ideală între mese. Trebuie doar să fii atent la alegerea suplimentului proteic ideal planului tău de antrenament. Unele suplimente au un conținut ridicat de carbohidrați și grăsimi.
Doza recomandată: O porție constă în 20-30 grame de supliment proteic. Proteinele se administrează cel mai bine pre- și post-antrenament, dar și între mese atunci când organismul tău are nevoie de o cantitate mai mare de proteine.
Organismul nostru are nevoie de o cantitate substanțială de proteine de calitate, dar și aminoacizi pentru o mai bună funcționare. Suplimentele proteice pe bază de zer au la bază o concentrație ridicată de aminoacizi esențiali, aminoacizi ce susțin sinteza proteică. Din toți cei 20 de aminoacizi existenți în corpul nostru, 3 dintre ei sunt numiți aminoacizi BCAA: leucina, izoleucina și valina. Aceștia sunt cei mai importanți aminoacizi de care organismul are nevoie pentru a stimula sinteza proteică și pentru a regla metabolismul proteic.
Doza recomandată: 3-5 grame dimineața pe stomacul gol și 3-5 grame pre- și post-antrenament.
Glutamina este recunoscută pentru capacitatea sa de a încetini degradarea țesutului muscular în timpul efortului prelungit, asigurând organismului mai multa rezistență și anduranța ridicată. Este cel mai abundent aminoacid din organism, cea mai mare parte a lui fiind stocată în mușchi. Deși este un aminoacid neesențial, fiind produs în organism din acidul glutamic, în perioadele de stres precum antrenamentele intense, organismul nu poate face față doar prin sinteza proprie. În aceste condiții, glutamina poate fi considerată un aminoacid condițional esențial.
Suplimentele cu glutamină se recomandă tuturor persoanelor care se antrenează des. Această substanță previne catabolizarea masei musculare, amplifică sinteza proteică, mărește depozitele de glicogen, ajută la refacerea după efort și, mai mult decât atât, glutamina stimulează funcția sistemului imunitar.
Doza recomandată: 5 grame dimineața pe stomacul gol, 5 grame post-antrenament și 5 grame înainte de culcare.
CONCLUZIE
Cu siguranță se pot obține rezultate și fără suplimente nutritive, însă procesul este mult, mult mai lent. Pentru a obține performanță, orice specialist te va sfătui să pui pe primul loc dieta. Vei fi surprins să vezi cât de mult contează să îți înveți organismul cu un stil de viață sănătos. Împreună cu un antrenament bine stabilit, suplimentele te vor ajuta să obții rezultatele mult dorite într-un timp scurt.
Pentru mai multe informații vă invităm să vizitați www.4fit.ro .
(912422)
Citiți principiile noastre de moderare aici!