Prefectul a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă pentru a decide dacă se va sparge strada Bobâlna pentru a crea o breşă prin care să se retragă apele, cine îşi va asuma responsabilitatea şi, respectiv, costurile acestei lucrări. În cursul şedinţei, care a durat aproximativ 20 de minute, s-au discutat mai multe variante de rezolvarea problemei, deoarece proprietarii caselor afectate de apă erau pe cale, precum spunea prefectul Mircea Băcală, „să se răscoale şi să vină la prefectură”. Problema poate fi rezolvată în două moduri. Primul ar consta în aducerea de către pompieri a unor motopompe suplimentare, cu care să fie evacuată apa sau, a doua metodă, mult mai eficientă, să se spargă strada şi să se construiască, în locul unei conducte de evacuare, un podeţ. Prefectul Mircea Băcală a afirmat în timpul şedinţei că a încercat să aibă o convorbire telefonică cu primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, în a cărui administraţie se află porţiunea de drum care trebuie spartă, însă acesta nu a răspuns la telefon. În absenţa primarului, nimeni nu dorea să îşi asume responsabilitatea spargerii acestui drum, deoarece cine ar fi făcut-o ar fi trebuit să suporte şi costurile refacerii acestuia. În aceste condiţii, prefectul a decis să meargă la faţa locului pentru a vedea cu ochii săi situaţia din teren. Deocamdată însă, el înclină spre varianta spargerii drumului şi refacerii acestuia din fondurile comunei Ghiroda, deşi edilul acestei localităţi i-a explicat că acest lucru ar putea fi interpretat ca o „deturnare de fonduri”.
UPDATE. După ce s-a consultat cu mai mulţi specialişti, prefectul de Timiş a decis să nu spargă drumul, deoarece sub acesta se află reţele de gaz, curent şi canalizare. El a hotărât ca joi dimineaţă să se întoarcă la faţa locului, după ce va reuşi să îl contacteze în prealabil pe primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu. După ce a luat această decizie, prefectul a pornit către casele din Ghiroda, pentru a le explica proprietarilor a căror curţi şi chiar fundaţii au fost afectate de ape de ce a luat această decizie. Potrivit proprietarilor, apa din curţi nu se ridică la nivelul din weekend-ul trecut, aceasta ajungând acum la maxim jumătate de metru.
UPDATE 2. Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, s-a deplasat joi dimineaţă pe strada Bobâlna. El susţine că primăria este doar un ţap ispăşitor şi că problema ţine de sistemul de canalizare al comunei Ghiroda, care nu a mai fost curăţat de mai mulţi ani şi care s-a înfundat, şi de care răspunde Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF). „Stilul ăsta de a da vina pe Timişoara e complet neavenit. Pentru că problema porneşte din Ghiroda. În primul rând, în Ghiroda s-au astupat în gospodăriile oamenilor foarte multe canale care făceau parte dintr-un sistem care era funcţional până acum 50 de ani şi care asigura scurgerea apelor în astfel de situaţii către Bega. Pe de altă parte ANIF, de ani de zile nu mai curăţă canalele”, a spus Ciuhandu.
Edilul a mai afirmat că în opinia sa spargerea străzii Bobâlna, care într-adevăr este în administrarea Primăriei Timişoara, nu este o soluţie şi că rezolvarea problemei se poate face doar printr-o conlucrare între primăriile din Timişoara şi Ghiroda, respectiv ANIF. „Am dat asigurări oamenilor că municipiul Timişoara va contribui financiar la acest proiect, dar el trebuie să existe pentru a fi avizat şi de Consiliul Local, iar în momentul de faţă vom uza de toate mijloacele tehnice pe care le avem la dispoziţie pentru a asigura evacuarea prin pomparea apei, în primă fază şi, dacă treaba asta va fi eficientă, vom sparge drumul. Sunt sub presiunea de a se sparge drumul, dar cred că e o rezolvare de moment asta, câtă vreme aici sunt o sumedenie de reţele prin a căror spargere se vor crea alte probleme”, a concluzionat Ciuhandu.
Ciuhandu a mai precizat că va pune la dispoziţie utilaje şi lucrători de la Aquatim şi, dacă soluţia tehnică ce va rezulta o va impune, el îşi va da acordul pentru spargerea străzii Bobâlna.
„Eu le-am promis oamenilor că în cursul zilei de azi (joi – n.r.) aducem de la Timişoara încă şase pompe, aducem excavatoare, o să identificăm reţelele şi vom sparge doar în caz de forţă majoră. Am fost asigurat de tehnicieni că aceste mijloace tehnice sunt în măsură să asigure scurgerea apelor”, a mai declarat Ciuhandu.
Pe de altă parte, Adrian Pau, directorul regional ANIF a afirmat că singura soluţie ar fi spargerea străzii.
„Îi dăm şi noi dreptate domnului primar (Gheorghe Ciuhandu – n.r.) pentru că, după cum observaţi, partea de canal care vine de pe teritoriul Ghirodei aduce apa până pe teritoriul administrativ al oraşului Timişoara. Soluţia care a fost luată, şi nu a fost luată numai de ANIF, a fost luată împreună cu Timişoara, a fost aceea de intubare a acestui canal. Această soluţie se dovedeşte a fi una greşită, deoarece acest canal se tot colmatează şi nu poate fi decolmatat. Drept urmare va trebui spart tubul şi continuarea scurgerii pe un canal deschis”, a afirmat Pau.
Citiți principiile noastre de moderare aici!