Cu un design deosebit și dotări la cel mai înalt nivel, care vor asigura condiții excelente de studiu pentru aproximativ 650 de studenți, două noi clădiri se vor construi în continuarea actualei clădiri a Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului situată pe Bulevardul Vasile Pârvan. Acestea vor fi construite între actualul sediu al facultății și Biserica Studenților. Extinderea a devenit posibilă în urma accesării de fonduri europene nerambursabile, în cadrul Programului Operațional Regional, Axa prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale.
Contractul de finanțare a fost semnat, miercuri, la sediul Universității Politehnica Timișoara, în cadrul căreia funcționează facultatea amintită, de către Sorin Maxim, directorul ADR Vest, Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest și Viorel Șerban, rectorul UPT.
„Acest contract de finanțare întregeşte obiectivele care se realizează în cadrul Programului Operațional Regional. Clădirea ce va fi ridicată este una nouă modernă și va satisface din punct de vedere educațional, cele mai multe cerințe educaționale. De asemenea, e de remarcat că Bulevardul Pârvan se transformă și se adaugă la modernizarea orașului din punct de vedere educațional. E o clădire nouă, avem clădirea de lângă care este una mai veche, mai e noua bibliotecă universitară. Este o trecere și o transformare care arată aspirațiile pe care mediul educațional din Timișoara dorește să le atingă. Noi, cu investițiile pe care le promovăm ne dorim să le susținem. Va fi un obiectiv de referință, și arhitectural, și ca dotare pentru studenți”, a declarat Sorin Maxim.
Deși poate părea interesant pentru unii că a fost aleasă chiar această universitate pentru modernizare, rectorul UPT, Viorel Șerban, spune că acest domeniu al chimiei apare tot mai des în industria din zonă și că toți studenții își găsesc rapid slujbe la finalizarea studiilor.
„De ce Facultatea de Chimie s-ar putea întreba unii, când se știe că, chimia a căzut. În Timișoara anilor 80, industria de chimie era foarte dezvoltată, din nefericire foarte multe întreprinderi au dispărut sau s-au reașezat. Interesul a fost în cădere, dar lucrurile s-au schimbat. Studenții care termină aici au inserție de 90% pe piața muncii la șase luni de la terminarea studiilor. Au reapărut din nou companii care au interes în domeniul chimiei. Noi mergem și pe chimia alimentară, este o zonă de interes, unde este nevoie de specialiști, și pe partea de producție și pe cea de control”, a declarat, la rândul său, Viorel Șerban, rectorul UPT.
Proiectul „Modernizarea, extinderea și echiparea infrastructurii educaționale universitare la Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului” presupune ridicarea a două noi corpuri de clădire, care vor fi construite în zona actualului amplasament al Facultății de Chimie, de pe Bulevardul Vasile Pârvan, în vecinătatea Bisericii Studenților. Valoarea totală a contractului este de peste 5,8 milioane de euro. Odată cu ridicarea noilor corpuri, va avea loc și modernizarea actualului sediu al facultății, dar și realizarea unui număr de 110 locuri de parcare. De noua investiție vor beneficia aproximativ 650 de studenți, ei vor avea la finalul contractului acces la infrastructură educațională modernizată, extinsă și echipată pentru asigurarea unui nivel calitativ ridicat al activităților educaționale și de cercetare științifică.
Clădirea existentă a Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului (P+4) va avea parte de lucrări de eficientizare energetică și înlocuirea mobilierului din laboratoare. Sediul actual va fi extins cu două noi clădiri, prin construirea Corpului A, în regim de parter, și a Corpului B (S+P+3E), care vor avea destinația de laboratoare, săli de curs și birouri, cu o suprafață construită desfășurată de 4.403 mp, am aflat de la ADR Vest.
Citiți principiile noastre de moderare aici!