Știm cu toții – interviurile de angajare pot fi cu adevărat intimidante. Emoțiile sunt la maxim și te întrebi dacă ai spus ce trebuia sau dacă tocmai ai spus ceva ce o să te bântuie toată noaptea. Avem următoarea situație ipotetică: ai căutat intensiv locuri de muncă Brașov, ai găsit un loc de muncă disponibil care ți se potrivește și ai deja un interviu programat.
Totuși, în loc să fii fericit, ești îngrijorat legat de întrebările pe care ți le vor adresa recrutorii și răspunsurile pe care ar fi cel mai bine să le oferi.
Dar uite care e treaba: majoritatea întrebărilor sunt destul de comune, deci dacă te pregătești un pic, poți intra în interviu mai relaxat. Nu zic că o să dispară emoțiile cu totul, dar măcar vei ști că nu te ia nimic prin surprindere.
Așadar, hai să vedem împreună 7 întrebări comune la interviuri și cum poți răspunde la ele. Să fie ca și cum ai discuta cu un prieten la o cafea, da? Relaxat, fără presiune.
1. „Spune-mi ceva despre tine.”
Ah, clasică întrebare de început. Știi ce? Asta nu e momentul să povestești întreaga ta viață sau cum ți-ai petrecut vacanța la mare anul trecut. Ce vor ei să afle aici este cine ești din punct de vedere profesional.
Așa că, răspunde cu un rezumat scurt despre experiențele tale relevante și de ce ești entuziasmat pentru acest job. Un fel de trailer al vieții tale profesionale.
2. „De ce ai ales să aplici la acest job?”
Aici e cazul să arăți că ai făcut temele și știi câte ceva despre companie. Explică de ce ai ales acest post liber din selecția de locuri de muncă la companii pe https://ro.jooble.org/company, ce te atrage la job, fie că e vorba de oportunitățile de dezvoltare, mediul de lucru, sau valorile companiei. Dar nu exagera cu laudele, să nu pară că reciți dintr-un scenariu. Fii sincer. Poate e doar faptul că îți place cultura lor de inovație sau pur și simplu jobul e un pas firesc în cariera ta.
3. „Care sunt punctele tale forte?”
Să recunoaștem, toată lumea a auzit întrebarea asta și ne-am întrebat de multe ori „dar oare cât să mă laud aici? “. Faza e că trebuie să fii strategic.
Alege 2‑3 calități care sunt relevante pentru jobul la care aplici. Nu are rost să spui că ești bun la gătit dacă ești acolo pentru un post de IT, nu? Ah, și nu uita să adaugi și exemple concrete, ca să dovedești ce spui.
4. „Care sunt punctele tale slabe?”
Asta e delicată. Îți vine să spui „Sunt prea perfecționist! “, nu? Dar știm amândoi că sună fals. Alege ceva real, dar care nu te va descalifica, și explică cum lucrezi să îmbunătățești acea slăbiciune. De exemplu, poate ai dificultăți în a delega sarcini, dar lucrezi la asta învățând să ai încredere în colegi.
5. „De ce ai plecat de la jobul anterior?”
Aici e important să nu te plângi. Nimeni nu vrea să audă cum șeful tău era insuportabil sau cum colegii tăi nu te lăsau în pace. Cel mai bine e să spui că ai plecat pentru noi provocări sau că simți că e momentul să îți dezvolți cariera în altă direcție.
Și, dacă chiar ai avut probleme la vechiul loc de muncă, găsește o modalitate diplomatică de a le menționa.
6. „Cum gestionezi stresul?”
Cu toții ne stresăm, e normal. Ideea e să arăți că știi cum să faci față situațiilor stresante. Poți vorbi despre tehnici de organizare, cum îți prioritizezi sarcinile sau cum iei pauze scurte pentru a te reîncărca. Dar nu spune „Oh, eu nu mă stresez niciodată! ” – nimeni nu o să creadă asta.
7. „Cum lucrezi în echipă?”
Cine nu lucrează în echipă în ziua de azi? Aici vrei să demonstrezi că ești un bun coleg, că poți colabora eficient și că îți place să îți susții echipa. Poți da un exemplu concret dintr-un proiect la care ai lucrat cu alții. Arată că poți comunica bine și că știi când să iei inițiativa și când să asculți.
(3375)
Citiți principiile noastre de moderare aici!