1. Citiți instrucțiunile
Oalele sub presiune moderne au o serie de caracteristici de siguranță, dintr-un motiv întemeiat. Căldura generată de abur v-ar putea arde cu ușurință, dacă nu este manipulată corespunzător. Urmați instrucțiunile pentru modelul dvs. specific și nu va trebui să vă faceți griji cu privire la acest aspect.
2. Verificați-vă oala
Este important să vă mențineți oala sub presiune curată și în stare bună de funcționare. Înlocuirea pieselor uzate poate fi efectuată, de obicei, la furnizori. De exemplu, s-ar putea să vă trebuiască să înlocuiți garnitura de cauciuc care asigură o etanșare bună și este esențial să vă asigurați că supapele nu conțin resturi.
3. Rumeniți în prealabil
Mâncărurile gătite sub presiune nu se rumenesc, deci merită să faceți acest lucru la începutul gătitului, înainte de a adăuga lichid și de a pune capacul. Carnea arată și are un gust mai apetisant când e puțin rumenită. Ceapa, usturoiul și condimentele au, de asemenea, un gust mai bun dacă sunt rumenite în prealabil. Cu toate acestea, dacă sunteți grăbit și timpul este mai important pentru dvs. decât aceste arome, puteți să renunțați la acest pas.
4. Nu uitați de lichide
Oalele sub presiune gătesc cu abur. Fără lichid = fără abur. Nu puteți și nu trebuie să folosiți oala sub presiune decât dacă ați adăugat suficient lichid. Instrucțiunile vă vor informa cu privire la cantitatea minimă, iar unele vă vor spune cât de mult puteți folosi pentru diferite rețete. Dacă utilizați o rețetă convențională, puteți reduce adesea conținutul de lichid care altfel s-ar fi evaporat, dar nu scădeți sub cantitatea recomandată.
5. Nu o umpleți în exces
Majoritatea, dacă nu toate, oalele sub presiune au un semn minim și maxim în interiorul oalei. Nu le depășiți. O oală sub presiune nu trebuie să fie mai mult de 2 treimi plină. Când gătiți lichide, evitați să o umpleți mai mult de jumătate. Umplerea excesivă duce la evacuarea alimentelor prin supapa de eliberare a presiunii. Dacă se întâmplă acest lucru, va trebui să desfaceți și să curățați bine piesele. De asemenea, aveți nevoie de loc în oală pentru ca aburul să se acumuleze, pentru a facilita gătitul.
6. Încălziți-o bine
Porniți ochiul de la aragaz la putere maximă, astfel încât procesul de gătit sub presiune să poată începe cât mai curând posibil. Dacă petreceți prea mult timp pentru a încălzi alimentele, acestea pot ajunge să fie prea gătite și timpul sugerat va fi incorect. Rețetele vă vor spune să începeți să gătiți de când a fost atinsă presiunea corectă. Când ajungeți în acest punct, întoarceți căldura până la temperatura minimă posibilă, menținând totuși presiunea. Toate oalele sub presiune au un indicator simplu, iar instrucțiunile vă vor spune cum să le citiți.
7. Țineți cont de timp
Timpii de gătit în rețetele standard sunt un bun indicator pentru estimarea timpului necesar unei oale sub presiune. Carnea care trebuie să se frăgezească și bucățile mari de carne vor avea nevoie de mai mult timp. Legumele întregi vor avea nevoie și ele de mai mult timp decât mazărea, iar orezul brun va dura mai mult să se gătească decât cel alb. Legumele și peștele durează foarte puțin.
Tăierea unor tipuri de ingrediente la dimensiuni similare le va ajuta să se gătească uniform. Adăugați ingrediente care vor avea nevoie de un timp mai mare de gătit la început și cele care au nevoie mai puțin mai târziu (asigurându-vă că aburul a fost eliberat în siguranță în acest proces). De exemplu, pentru o tocană de vită adăugați carnea de vită la început și cartofii la jumătatea drumului, pentru a evita ca acestea să se dizolve.
Citiți principiile noastre de moderare aici!