Cu un număr record de migranți care încearcă să treacă ilegal în țară la granița de vest în 2021, aproape 75.000 după calcul autorităților locale, fenomenul migrației rămâne un subiect nerezolvat, în ciuda promisiunilor făcute după o serie de evenimente tragice ce au avut loc chiar la Timișoara. Explicația vine de la subprefectul județului, care… laudă activitatea poliției de frontieră.
„A căpătat amploare în 2020 ( fenomenul migrației – n.r.) şi a ajuns la vârf în 2021. Aproape 75.000 de oameni care au vrut să treacă ilegal frontiera (cu Serbia – n.r.) au fost opriți anul trecut, față de mai puțin de jumătate înregistrați în anul 2020, respectiv 6.170 de persoane în 2019. Este o creștere exponențială în ultimii doi ani față de ce aveam în 2017 – 2019. (…) Comisia de frontieră care-i află pe acești migranți pe teritoriul județului îi tratează ca pe solicitanți de azil, chiar ca și cazuri umanitare (…) Având în vedere presiunea care a existat în 2021 și faptul că doar 10% dintre cei care au forțat frontiera de stat au pătruns pe teritoriul României, cred că este o situație foarte bună, iar Poliția de Frontieră merită felicitări, uitându-ne la cifrele din anii trecuți”, a spus Ovidiu Drăgănescu, subprefectul Timișului, în cadrul unei conferințe de presă pe tema fenomenului migrației în județ.
Autoritățile au prezentat cifrele. În 2021, în țară au reușit să intre ilegal peste 7.300 de migranți, iar în urma datelor prezentate de Poliția de Frontieră Timișoara 5.295 au fost solicitanți azil, peste 2.000 au fost depistați fără documente, iar 708 persoane au fost predate autorităților sârbe în baza acordului de readmisie. Cum sunt solicitanți de azil din diferite centre din țară, aceștia au libertate de circulație și revin nestingheriți pe străzile din Timișoara, ori de câte ori ar fi duși înapoi în respectivele centre.
Chiar și Direcția de Sănătate Publică Timiș a fost suprasolicitată de acest fenomen, pe lângă chestiunile ce țin de gestionarea pandemiei. Instituția a testat peste 5.000 de persoane carantinate în urma intrării în țară din Serbia. Au fost chiar și nașteri, migranți care au avut scabie și alte boli respiratorii, probleme neoplazice sau au avut nevoie de intervenții chirurgicale.
Cu o săptămână în urmă, subprefectul Drăgănescu aborda problema migranților care au adus cu ei „paraziți” și „boli”. Soluția? Saltelele din centrul de carantinare unde au fost cazați au fost arse.
Vă reamintim, timișorenii au început să se plângă încă de anul trecut de starea deplorabilă în care a ajuns zona Gării de Nord, transformându-se într-o veritabilă groapă de gunoi din cauza migranților. După mai multe scandaluri și încăierări între migranți, s-a produs și inevitabilul – o crimă în plină stradă. Imediat după acest eveniment, autoritățile au părut că acordă atenție fenomenului migranților în zona de vest a țării. Primarul Timișoarei Dominic Fritz s-a întâlnit cu Ministrul de Interne Lucian Bode în 2021 la București pentru a discuta despre problemă, iar atunci s-a recurs la soluția de a-i duce în centrele de supraveghere unde sunt cazați. Ulterior, polițiștii au desfășurat razii în oraș și județ, pentru a-i aduna pe migranți de pe străzi. În ciuda acestor măsuri însă, migranții continuă să treacă ilegal granița și să trăiască pe străzile Timișoarei.
Pe aceeași temă:
Zona Gării de Nord din Timișoara declarată, în secret, zonă specială de siguranță publică
Afganul care a ucis un migrant în zona Gării de Nord din Timișoara a fost trimis în judecată
Zeci de migranți afgani luați de poliție după crima de la Gara de Nord
Despre migranții din Timișoara, de la București: Duși sub supraveghere în centre
Trimite articolul
Xunde sint migrantii ca dispar?
sa fim fericiti ca se urca in camioane si pleaca spre vestul europei.
daca ursula ne trimite o transa de migranti, o sa plece din nou spre vest
-
Ar fi interesant un punct de vedere al celei care se numea Florina Presadă, din partea UssR.
Ea susținea sus și tare toleranța, egalitatea, deschiderea către primirea și ajutarea în ceea ce privește adaptarea migranților.
Acum nu mai iese la lumină ca să vină cu soluții ?
Belgia, Germania ii asteapta cu bratele deschise, puteti sa-i duceti acolo la sediul UE.
Arme au?
Solutia este sa bagati inapoi granicerii cu PM-uri.
Suntem f.aproape de Shengen pentru ca si in tarile Shengen intra ilegal la fel cateva zeci de mii pe an.
Eu as merge cu masina prin localitatile de la granita si i-as lua sa ii transport….inapoi la frontiera sa ii predau politistilor de frontiera…
ca si campania “de succes” de… asa-numita “VACCINARE”. nu? se tot lauda si ei ca vai, ce succes are. si efectul? ah, conteaza doar sa fie consumate dozele cumparate de guvern, nu conteaza rezultatele, nu? rezultatele sunt ca lumea inca poarta masca. chiar si injectatii. asta e succes, ba, dezaxatilor?
SALUT
E simplu sa opresti migratia, se poate reglementa prin lege.Noi cand mergeam in vest stateam in lagar 6 luni.Asa ca toti cei care intra ar trebui sa stea in regim inchis sa invete etc sa se vada daca pot fi de folos societatii cu ceva(adica sa lucreze).Marea surpriza va fi ca foarte putini vor mai veni prin tara noastra.(mai ales daca dupa 3 luni sunt scosi si la munca sa mai acopere din costuri)Deci sa nu aud de drepturile omului, NOI am stat in lagar o perioada si daca noi am putut trebuie sa poata si ei !