Deși pare un document fără o importanță foarte mare, certificatul energetic reușește să aibă un impact asupra întregii noastre societăți, ajutând la micșorarea consumului de energie și la minimizarea efectelor pe care le are poluarea asupra întregii lumi.
Dacă ești proprietarul unei clădiri și vrei să o închiriezi sau să o înstrăinezi, înainte de a căuta un auditor pentru a-ți redacta certificatul energetic, este bine să fii informat.
Iată, așadar, 8 lucruri interesante pe care ar trebui să le știi.
1. Ai de ales la nivelul întregii țări între peste 1800 de auditori energetici atestați
În aproape orice oraș din România există cel puțin un auditor energetic atestat care poate redacta certificate energetice. Aceștia sunt specialiști cu experiență în domeniu, care sunt arestați de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în urma susținerii unui examen.
2. Eliberarea certificatului energetic nu ar trebui să dureze mai mult de 24 de ore
Dacă la început eliberarea unui astfel de document putea să dureze chiar și 3 zile, astăzi se poate obține chiar și în mai puțin de 24 de ore, atâta vreme cât auditorul primește toate informațiile necesare.
3. Prețul pentru un certificat energetic este accesibil
Costul pentru eliberarea unui astfel de certificat de performanță energetică este mică, plătiți circa 200 de lei pentru un apartament (desigur, fiecare auditor își poate stabili liber prețurile). În condițiile în care valabilitatea certificatului este de 10 ani, costul este de maxim 20 de lei pe an, ceea ce este o sumă mai mult decât modică.
4. Nu doar românii sunt obligați să aibă certificate energetice
Certificatul energetic este obligatoriu în toată Uniunea Europeană. Această obligativitate este rezultatul unei directive europene apărută după anul 2000, prin care se încearcă eficientizarea consumului și micșorarea poluării pe întregul continent.
5. Notațiile de pe certificatul energetic sunt foarte simple
Există două notații, una cu numere de la 1 la 100 iar cea de-a doua cu litere de la A la G. Notația cu litere se referă la clasa de eficiență energetică (ceva similar cu electrocasnicele), iar notația cu numere se referă la totalitatea factorilor care contribuie la consumul clădirii. Practic, este o notă oferită clădirii în funcție de eficiența energetică.
6. În ce condiții este necesar un certificat energetic
Certificatul energetic este obligatoriu în momentul în care se vinde sau se închiriază un imobil, însă este recomandat să fie obținut de orice proprietar de clădire.
7. În România certificatul energetic a fost introdus încă din 2005
Cu toate astea, doar din 2013 a devenit obligatoriu. Până în acest an doar cei care doreau să afle mai multe despre clădirea lor achiziționau un astfel de document.
8. Nu este nevoie de certificat energetic pentru toate clădirile
Există o serie de clădiri pentru care nu este nevoie de un astfel de document. Spre exemplu, cele care sunt declarate monumente istorice sau de arhitectură, sau clădirile independente care nu au mai mult de 50 de metri pătrați nu au neapărată nevoie de un astfel de certificat. De asemenea, lăcașurile de cult sunt scutite de o astfel de obligativitate.
Deși este un document simplu, certificatul energetic se dovedește extrem de util pe termen lung, motiv pentru care este bine să fie luat în considerare, indiferent că urmează să se tranzacționeze sau nu clădirea.
(165099)
Citiți principiile noastre de moderare aici!