La 25 ianuarie 1991, Parlamentul macedonean a adoptat Declarația de independență a Republicii Macedonia, urmată de decizia de a organiza un referendum. La 6 august 1991, Parlamentul macedonean a decis să organizeze un referendum la care cetățenii Republicii Macedonia (denumirea tarii in acel moment) trebuiau să raspundă la o întrebare: „Sunteți pentru un stat suveran și independent al Macedoniei, cu dreptul de a intra într-o viitoare uniune a statelor suverane din Iugoslavia?”
Întrebarea a fost formulată astfel în primul rând pentru că Armata Populară Iugoslavă se afla încă în cazarmele armatei macedonene și conducerea sa se gândea la prevenirea inevitabilului proces de dezintegrare a federației cu forța armelor.
Referendumul pentru o Republică independentă și suverană a Macedoniei a fost organizat la 8 septembrie 1991. Din 1.494.626 de votanți înregistrați, 71,85% la sută s-au prezentat, iar 95,32% dintre ei au votat în favoarea înființării unui stat independent și suveran. Pe baza rezultatelor referendumului care reflecta dorința cetățenilor de independență, Parlamentul a finalizat procesul de independență al Republicii Macedonia.
Președintele de atunci al Republicii Macedonia, domnul Kiro Gligorov, a declarat independența Macedoniei la 8 septembrie, citind cu voce tare aceste cuvinte în fața unui public uriaș de macedoneni locali adunați în Piața Macedonia din capitala Skopje:
„Dragi cetățeni ai Macedoniei, permiteți-mi în această seară să transmit felicitari Macedoniei libere, suverane și independente, voua și pentru toți cetățenii Macedoniei!”
După o astfel de declarație, la 17 noiembrie 1991, a fost adoptată și votată prima Constituție a Republicii Suverane Macedonia, iar luna următoare, la 19 decembrie 1991, Parlamentul a adoptat Declarația privind recunoașterea internațională a Republicii Macedonia ca suveran și stat independent.
Câteva luni mai târziu, Armata Populară Iugoslavă a părăsit teritoriul Republicii Macedonia, iar la 18 august 1992 a fost înființată Armata Republicii Macedonia. La 26 aprilie 1992, a fost facut un pas important către independența monetară și economică prin introducerea monedei macedonene, Denar.
Ziua Independenței Republicii Macedoniei de Nord (8 septembrie 1991) este sărbătorită ca fiind data la care obiectivul istoric al „Macedoniei independente” a fost atins oficial. Această dată marchează realizarea idealurilor și dorințelor generațiilor de macedoneni care și-au dedicat și și-au sacrificat propria viață în secole de luptă pentru înființarea unui stat macedonean independent.
România și Republica Macedonia de Nord întrețin bune relații diplomatice, stabilite încă din 1992, la un an de la formarea ca stat independent a Macedoniei. România a recunoscut acest stat în 1992 sub denumirea de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM). În noiembrie 1993 s-a deschis un Oficiu consular şi comercial la Skopje. La 11 ianuarie 1995, misiunea a fost ridicată la rang de Ambasadă, condusă de un însărcinat cu afaceri, iar de la 1 aprilie 1996, de un ambasador.
R. Macedonia de Nord este participantă la Procesul de Cooperare în Sud-Estul Europei (SEECP), membră a Consiliului Cooperării Regionale (RCC), Iniţiativei Central Europene (ICE), precum şi semnatară a CEFTA (Bucureşti, decembrie 2006). Totodată, este membră a ONU, OSCE şi a Consiliului Europei. A devenit membră a Grupului Băncii Mondiale în 1994 şi a OMC în aprilie 2003 si avand statutul de candidat la UE.
Cu ocazia Zilei Nationale, dl. Dupta Pavel Ernest – consulul onorific al Republicii Macedonia de Nord la Timisoara, transmite macedonenilor de pretutindeni multa sanatate, fericire, prosperitate si mult succes in construirea unui viitor european.
Trimite articolul
XLa multi ani ! Singurul stat din Balcani care respecta drepturile latinofonilor sud-dunareni .
Frumoasa tara ! SMALL IS BEAUTIFULL 🙂 ?
AM fost acum două decenii (pe cînd multi va jucați cu … in nisip – tot ce știați! la acea vreme). Era nașpa ca zilnic plescavita & ajvar si sprituri (băiță citeam o carte – gatsby mia luat-o soția si muy 🙂 eram tineri fără puradey după noy !).
Drumul un night-mare cu autocar gen londonez (dar îl voy reface con LEXUS F SPORT – as soon as ko! ) – pa ” valea aia a morții ” se turna ceva film cu indieni: winetou sau old shuterland ceva de genul asta) SOCANT: calea ferată!! Era deasupra șoselei cu mult – DEH ” REPUBLICA ” LU TITO:) Hay may tencuiti niste basite de biserici CA! VA aduc voturile – ale PROstilor BUN-inteles ? CIus
-
Nicule, cat ai dat pe masina?
-
Nu știu ce fumezi frate da vreau si eu. Delir maxim