„Prin aceste evenimente vom rememora activităţile şcolii politehnice timişorene. Vom pune accent pe ce face să fie diferită universitatea noastră faţă de restul universităţilor timişorene şi din alte oraşe. Universitatea Politehnica a conturat identitatea Timişoarei. Mare parte din actuala Timişoară se datorează UPT. Nu va fi o singură zi de sărbătoare, vor fi cinci zile, o săptămână de acţiuni dedicate evenimentului”, a declarat Viorel Şerban, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.
Sărbătoarea va începe luni, cu Ziua Porţilor Deschide la UPT, iar toate acţiunile programate vor avea loc numai în clădirile Politehnicii. Pentru public sunt oferite spre vizitare 95 de locaţii. Vor putea fi descoperite de către vizitatori rectoratul, facultățile, laboratoarele, biblioteca, centrele de cercetare, bazele sportive, căminele, cantinele, sediile ligilor studențești, dar și studioul de televiziune al Tele U. Lista integrală a obiectivelor unde vor avea loc evenimentele aniversare poate fi consultată prin intermediul unei hărţi interactive, aici .
Ziua de marţi va fi ziua dedicată parteneriatelor ştiinţifice şi acordării de premii studenţilor. Bineînţeles, tot 95 de studenţi primesc premii, urmând a fi prezentaţi 95 dintre partenerii economici ai Politehnicii. De asemenea, va avea loc o ceremonie de acordare a titlului de profesor onorific pentru Franz Quint.
Miercuri marchează efectiv Ziua Şcolii Politehnice timişorene. În 11 noiembrie 1920, regele a semnat decretul de înfiinţare a Şcolii Politehnice. Va avea loc o ceremonie festivă, care va dura 95 de minute. Ulterior, va fi vernisată o expoziţie legată de istoria Politehnicii, ocazie cu care vor fi prezentate cele mai importante 95 de secvenţe din activitatea UPT. Vor fi prezentate şi o serie de fotografii cu aspecte din istoria Politehnicii, dar şi o serie de cărţi rare din Biblioteca Universitară, inclusiv o carte care atestă prezenţa României la prima expoziţie mondială sub numele ţării, dar şi primele 95 de cursuri dedicate studenţilor, scrise de profesorii universitari de la acea vreme.
Ziua de joi va fi dedicată ştiinţei și vor avea loc mai multe simpozioane pe diferite domenii. Momentul cel mai interesant al zilei va fi prezentarea, la orele serii, a unei proiecţii pe faţada Facultăţii de Arhitectură, un filmuleţ 3D mapping, o ”construcţie” gândită de studenţii arhitecţi.
Ultima dintre cele cinci zile ale suitei de acţiuni va fi cea de vineri, iar aceasta va fi dedicată performanţelor sportive ale UPT de-al lungul timpului. Vor avea loc mai multe campionate universitare la care vor participa studenţi şi profesori şi va fi prezentată o expoziţie care va demonstra publicului performanţele sportive politehnice în decursul anilor. De asemenea, va avea loc un simpozion de 95 de minute, în care vor vorbi reprezentanţii celor trei principale ramuri sportive ale clubului UPT, volei, handbal şi fotbal, fiecare având alocat un timp egal, împărţite fiind cele 95 de minute cât va dura dezbaterea. De la discuţii se va trece la sportul efectiv, pe Stadionul Ştiinţa mai mulţi profesori vor alerga 95 de ture de stadion, fiecare câte una, iar participanţii vor avea imprimat pe tricou numărul turei pe care o vor parcurge.
Un alt moment deosebit a fost marcat de Viorel Şerban, este vorba de (re)prezentarea certificatului care atestă deţinerea mărcii Politehnica Timişoara de către instituţia de învăţământ superior.
„Avem aici şi vă prezentăm în premieră certificatul care oferă reatestarea mărcii Politehnica Timișoara pentru domeniul educaţie, cultură şi sport. În plus, acum avem înregistrată această marcă şi pentru cercetare şi inovaţie, acum totul e protejat. Am dorit aceste certificate pentru a nu se mai ajunge în situaţiile neplăcute, uneori aberante, la care s-a ajuns în trecut, vedeţi situaţia cu echipa de fotbal”, a încheiat Viorel Şerban.
Citiți principiile noastre de moderare aici!