Potrivit reprezentanților primăriei, între ianuarie și noiembrie 2024, au fost descoperite 7.000 de tone de deșeuri abandonate, cu 1.800 de tone mai mult decât anul precedent. Acestora li se adaugă 11.000 de tone de deșeuri colectate prin aport voluntar la centrele autorizate.
„Acțiunile noastre nu sunt doar măsuri administrative, ci și apeluri la responsabilitate, pentru că fiecare sac de gunoi lăsat la marginea străzii, fiecare ambalaj aruncat pe jos sau pe spațiul verde înseamnă că Timișoara se îndepărtează de imaginea unui oraș european, civilizat. Găsim aruncate pet-uri, ambalaje, resturi alimentare și alte deșeuri pe stradă, în parcuri, în zonele de joacă, între blocuri, pe spațiile verzi, și toate acestea înseamnă costuri sociale și financiare uriașe.
Este clar că doar printr-un efort comun, deșeurile pot ajunge la punctele autorizate, iar efortul trebuie să vină și de la ADID, care este responsabil de managementul deșeurilor. Noi aplicăm măsuri care s-au dovedit eficiente precum instalarea de camere video, acționăm cu managerii de cartier pentru închiderea rampelor, aplicăm amenzi prin Poliția Locală, transformăm zone care ani de zile erau focare de infecții în zone verzi și vom intensifica măsurile în 2025, dar pentru un oraș curat este necesară și o implicare activă a ADID Timiș”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.
Amenzi de peste un milion de lei date de Poliția Locală Timișoara
Polițiștii locali au aplicat, în 2024, 164 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.084.500 lei, conform HCL 393/2023, HCL 117/2024, HCL 371/2007 și OUG 92/2021. În plus, au fost aplicate 200 de sancțiuni în valoare de 89.250 lei, conform HCL 371/2007 și HCL 117/2024 pentru aruncarea de resturi alimentare și nealimentare pe domeniul public.
Numai în zona Kuncz, unde acest tip de nereguli este cel mai frecvent, Poliția Locală a aplicat 17 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 308.000 lei, atât pentru abandon, cât și pentru incendierea gunoaielor. Persoanele fizice și juridice amendate au avut și obligația de a igieniza locațiile și de a preda resturile operatorilor autorizați.
Pe lângă acțiunile punitive, în 2024, Primăria Timișoara a derulat și campanii de conștientizare și de salubrizare în zone unde se abandonează frecvent deșeuri. Reprezentanții instituției amintesc că în zona Lunei, în locul unui spațiu unde se abandonau frecvent deșeuri, a fost amenajat un spațiu verde, iar pe strada Martir Ioan Stanciu, în locul unei alt asemenea spațiu, a fost amenajată o parcare.
Pe finalul anului, în noiembrie și decembrie, primăria și RETIM au organizat și o campanie gratuită de colectare a deșeurilor voluminoase. La cele 20 de puncte temporare, timișorenii au predat aproape 28 de tone de deșeuri voluminoase, de la mobilier, mobilier de grădină, la elemente de tâmplărie și obiecte textile.
„În 2025, municipalitatea va intensifica măsurile de combatere a abandonului de deșeuri și lansează un nou apel la responsabilitate”, conchid reprezentanții primăriei.
În continuare, rămân deschise și centrele de colectare cu aport voluntar, unde timișorenii pot preda gratuit deșeurile vegetale, cele voluminoase de uz casnic și cele provenite din reparații, amenajări interioare, construcții și demolări. Centrele de colectare funcționează la adresele:
- Calea Torontalului, nr. 94 (L-V: 9-19, S: 8-16);
- Calea Moșniței, nr. 2-4 (L-V: 9-19, S: 8-16);
- Str. A Imbroane, nr. 70 (L-V: 9-19, S: 8-16);
- Str. Ovidiu Cotruș, nr. 201 (fosta adresă: Calea Chișodei, Str. Mile Cărpenișan, nr. 3) (L-V: 9-17, S: 8-16).
Trimite articolul
XTrebuie prinsi in flagrant cei care pun anunturi ca debaraseaza gunoaie.
“Reprezentanții instituției amintesc că în zona Lunei, în locul unui spațiu unde se abandonau frecvent deșeuri, a fost amenajat un spațiu verde” – FALS, pe acel spatiu nu se abandonau deseuri. Este expus si se pot vedea de la geam cei care fac asta, deci nu le abandonau acolo nici inainte… insa exista alte spatii in zona Lunei unde se abandoneaza in continuare deseuri in ciuda sutelor de reclamatii.
-
Absolut corect, sunt pline toate rețelele și grupurile de anunțuri din-astea, eu chiar am sesizat de mai multe ori Poliția Locală cu capturi de ecran și mi s-a răspuns sec de fiecare dată că „trebuie să-i prindă în faptă”. Păi faceți flagrante!!! Zeci, sute, câte e nevoie!!!
Asta e rezultatul politicii duse de un individ ajuns primar prin minciuna si demagogie. Cand incerci sa prostesti oamenii si sa-i iei de fraieri, sa-i pui sa aleaga gunoaiele si sa si plateasca pentru asta, iar “prietenii” sa castige fabulos, oamenii iti arata ca nu e asa. In cel mai napastuit oras mare din tara va trebui sa suportam inca 4 ani fetisuri verzi, iar urmarile vor fi dramatice si costurile uriase. Pacat, sa putea mai bine, dar asa ati votat.
-
Esti inconstient, baiatule, habar n-ai de ce e nevoie de separarea gunoiului. Du-te de unde ai venit si nu mai plinge orasul asta minunat care a inceput sa infloreasca. Daca ai idei mai destepte, pune pe altii ca tine sa te propuna candidat la vreun birou ca sa vezi ce poti pune pe picioare daca ideile iti sint viabile. Vrei si “cu degetele unse si cu slanina in pod” dar precis nu pricepi ce inseamna asta.
Deci, daca nu-ti Continental ce a ales majoritatea, cara-te si maninca-ti mamaliga in ograda ta, mai uita-te ce sa intimpla prin lume si invata si de la altii, deschide ochii si lasa sa hotarasca altii peste nulitatea ta. Nicio primarie din lume nu poate educa plebea decit cu masuri pecuniare.
Drum bun si cale batuta !!!!
Bravo -
Obligația colectării separate există peste tot, sistemul este gestionat de entități județene.
Normal ca a crescut, pentru ca paritii de la locala nu fac nimic, cel mult stau si freaca cariciul in masini, sub poduri.
E bine ca face neamtul apel la responsabilitate, dar plateste in continuare parlitii de la locala din bani publici.
ioi, nu e Robu de vina?
-
@gogu, vina lu’ Robu este ca e infatuat, iar asta-i o vina permanenta !!!! Sint convins ca stie, dar, poti sa-i si transmiti…
A crescut cantitatea de deșeuri abandonate pe străzile Timișoarei = revolutia bunei guvernari
Sistemul nu funcționează decât pe hârtie
Am avut 2 saci cu resturi de polistiren din renovări și nu se poate preda niciunde.
-
Pro Air Clean ați încercat?
Revolutia bunei guvernari pe intelesul tuturor: A crescut cantitatea de deșeuri abandonate pe străzile Timișoarei
-
@Nelu, aici vorbim despre nesimtirea oamenilor, apoi despre felul in care-si fac, sau nu treaba, responsabilii cu stransul deseurilor….
Pentru primaru caisa, unde sunt tomberoane stradale in Kuncz? adica primul pas spre civilizatie ca sa nu vorbim de frum betonat si trotuare, dar vrei sa se civilizeze lumea? 🤣🤣🤣🤣 Felicitari ca amendati oameni carora nu aveti ce sa la luati si adunati doar datorii, dar unde nu e cap….
Cat timp nu vor fi amnedati cei care arunca gunoiul DIN tomberoane jos nu se va schimba nimic. Responsabilitate?? Ce gluma buna. Babuinele numai cu amenzi drastice se vor civiliza … poate.
Am fost pe Torontalului si Imbroane cu 2 saci 1 folii si celalalalt plastice si au refuzat sa le preia si au spus ca ei nu preiau nici un fel de deseuri si la intrebarea ulterioara unde pot fi totusi duse au spus ca ei nu stiu.