Marți, 7 februarie, este Ziua siguranţei pe internet.
Informațiile oferite de Organizația Salvați Copiii România sunt de-a dreptul dezarmante: aproape jumătate dintre copii sunt victime ale cyberbullying-ului, iar ponderea fetelor care trec prin aceste experiențe este cu 12% mai mare decât a băieților. Hărțuirea din mediul online are consecințe psiho-sociale pe termen lung asupra copiilor.
De asemenea, statistica acestei organizații mai arată că 40% dintre copii afirmă că au fost jigniți sau deranjați pe internet, în creștere față de anul trecut. 77 % dintre copii afirmă că petrec cel puțin trei ore zilnic, pe internet, iar fetele afirmă într-o măsură semnificativ mai ridicată că petrec peste șase ore online, comparativ cu băieții.
„În 2022, numărul de sesizări primite la linia de raportare esc_ABUZ a fost de 8.804, dintre care 6.092 cu conținut dăunător ilegal, 5.686 afișând imagini sau materiale înfățișând abuz sexual asupra copiilor. Ponderea fetelor care afirmă că au fost jignite pe internet este cu 12% mai mare decât a băieților care au avut o astfel de experiență, iar copiii din mediul rural afirmă într-o măsură mai ridicată că au fost jigniți sau deranjați pe internet comparativ cu cei din mediul urban”, arată datele unei anchete realizate de Salvați Copiii România în luna ianuarie.
Organizația atrage atenția că hărțuirea online, cyberbullying-ul, are consecințe socio-emoționale pe termen lung și se adaugă cazurilor de violență fizică din școli.
Cu ocazia Zilei siguranței pe internet, subprefectul Sorin Ionescu a transmis că este nevoie de menținerea unui spaţiu online mai sigur pentru tineri, fie că este vorba de jocuri sau de crearea de conţinut specific domeniului IT.
„Internetul este una dintre tehnologiile cele mai provocatoare la nivel mondial. Accesul la mediul online, fără o reglementare sigură la nivel mondial, reprezintă o vulnerabilitate și poate expune utilizatorul la diverse ameninţări. Una dintre cele mai la îndemână măsuri în ceea ce privește siguranța tinerilor pe internet este implicarea părinților. Este foarte important ca părintele să cunoască activitatea copilului în mediul online și să ia atitudine în fața provocărilor apărute”, a fost de părere subprefectul Sorin Ionescu.
Statistica realizată de Salvați Copiii mai arată că un copil din trei, dintre cazurile care au apelat la serviciile de consiliere ale psihologilor organizației în 2020 – 2021, s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenților, mergând până la consecințe extrem de grave, și anume tentative de suicid.
Studiile realizate de Organizația Salvați Copiii de-a lungul timpului arată că fenomenul de cyberbullying continuă să reprezinte principala amenințare pentru copii în mediul virtual.
„Doar trei din zece victime ale abuzului cibernetic au avut încredere să discute cu cineva despre incident, de obicei un prieten. Pentru că traumele afectează modul de funcționare și randamentul școlar, este crucial ca părinții și profesorii să înțeleagă că într-o astfel de situație toți copiii implicați sunt victime, indiferent de rolul pe care îl au (victima, agresor, martor) și au nevoie de ajutor din partea adulților pentru a gestiona situația și a reduce efectele”, se mai arată în studiul transmis cu ocazia Zilei siguranţei pe internet.
Trimite articolul
Xbai, jignitilor, cati se culca flamanzi, sunt batuti de parinti, etc? asta e grija voastra? “cenzura si “””siguranta””””? astea sunt legi pentru protejat politicieni
-
ai dreptate. de fiecare data cand ne fura din drepturi o baga pe asta cu ” copiii “.
… parintii ar trebui sa aiba doisprezece clase, sa cunoasca gramatica limbii romane si sa nu faca copii la doisprezece-paisprezece ani!In al doilea rand, daca nu reusesc sa indeplineasca conditiile de mai sus, sa ceara ajutor calificat.Copiii jigniti, ofensati, lezati, ultragiati, etc., pot avea optiunea alegerii unui “nou” parinte” – oligofren!
Ce cauta pe internet?
Daca ar face o statistica despre persoane majore jignite sau deranjate s-ar lasa de statistici…
Astea sunt probleme reale? Atunci de aia care sunt batuti si abuzati sexual ce o sa mai spuneti?
Daca un parinte vrea ca propriul copil sa fie in siguranta pe interenet.
Sa-i explice in primul rand cum sa-l utilizeze. Nimeni, dar absolut nimeni nu se ia de tine, fara ca tu utilizatorul sa fi facut/comentat ceva pe internet.
Daca este vorba de colegi de scoala ce se jignesc intre ei pe internet si acest lucru continua, sa fie anuntata si scoala.
Te jignit unul sau continua sa se ia de tine fara motiv? Exista optiunea de block si ai rezolvat. Continua si dupa asta prin alte metode, anuntat la politie, deoarece acest lucru intra la categoria hartuire.
Exista metode de protectie, dar se pare ca oamenii nu stiu sa le aplice.
Jignire e una bullying e alta! Snowflake generation… îs jigniți și dacă respiri spre ei!
… asta e doar propaganda pentru mai multa cenzura online.
vrei educatie si siguranta pentru copilul tau? homeschool
nu iti permiti ? asta e, accepti varinata ieftina a statului / domeniului privat. oricum fara traume nu iese din nici una din cele 2 mentionate.
sau nu ii faci, e si asta o varianta.
Generatia emo a facut copii. Generatia snowflake 2.0.
Astia,vorba cuiva de mai sus,si daca respiti spre ei sunt jigniti. Emo i-a crescut intr-un balon de sticla. De aici baieti efeminati,glezne goale,genunghi taiati la pantaloni,pensati,epilati,fardati.
Asa ca,nu mai o solutie va regenera barbatii : razboiul.
Trist,cumplit,groaznic dar din pacate….adevarat…
Citat dintr-o vedeta din SUA : pentru copii telefonul mobil este un lux, nu o necesitate.