În cadrul campaniei „Bătaia nu e ruptă din rai”, iniţiată în 2005 de către Organizaţia „Salvaţi Copiii” România, a fost propus Parlamentului României proiectul de lege privind instituirea zilei de 5 iunie ca „Zi împotriva Violenței asupra Copilului în România”. Legea a fost votată de către ambele camere ale Parlamentului, fiind ulterior promulgată prin decretul nr. 1452 din 28 decembrie 2006.
„Violenţa asupra copiilor poate fi întâlnită, din păcate, pretutindeni: violenţa fizică, neglijarea, abuzul emoțional, abuzul sexual, diferite forme de exploatare”, spun cei de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiș (DGASPC).
Doar anul trecut, din cauza pandemiei, s-a ajuns la o creștere a numărului de sesizări. Au fost peste 1.200, din care 1.018 au fost confirmate, fiind cel mai mare număr din 2015 până în prezent.
„În județul Timiș, anul 2020, cel al pandemiei, a dus la o creștere a numărului de cazuri de abuz asupra copiilor și o creștere, totodată, a numărului cazurilor de violență domestică. Astfel, la Telefonul Copilului au fost primite 1269 sesizări de abuz și neglijare, din care 1018 au fost confirmate, acesta reprezentând cel mai mare număr din 2015 și până în prezent. Cele mai multe cazuri au fost cele de neglijare – 916 cazuri. Pentru 99 de copii, cea mai bună soluție pentru a nu mai avea contact cu mediul abuzator a fost instituirea plasamentului în regim de urgență la o altă familie sau la un asistent maternal profesionist”, transmit cei de la DGASPC Timiș.
Tendința crescătoare se menține și în 2021. Până la data de 31 au fost înregistrate 305 sesizări, dintre care 226 au fost confirmate, 200 de cazuri fiind de neglijare a copiilor.
Pentru a veni în sprijinul victimelor abuzurilor, în cadrul DGASPC Timiș funcționează Complexul de Servicii pentru Intervenție Specializată în Domeniul Protecției Familiei și Copilului, care este format din:
- Centrul de Intervenţie în Regim de Urgenţă pentru Copilul neglijat, exploatat, abuzat, părăsit. Telefonul copilului 983,
- Compartimentul de Prevenţie şi Intervenţie în Regim de Urgenţă,
- Compartimentul pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei domestice,
- Birou Consiliere pentru Copii şi Părinţi.
„Dat fiind faptul că, cel mai adesea, agresorii au fost, la rândul lor, victime ale unor agresiuni, iar lanțul violenței poate fi rupt doar prin consiliere psihologică și educație, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, a făcut demersurile necesare înființării, în cadrul DGASPC Timiș, a Centrului de consiliere pentru agresori, în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, prin proiectul predefinit «Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România», implementat de către Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați”, transmit cei de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiș.
DGASPC Timiş a înfiinţat serviciul specializat „Telefonul copilului” – 983, pentru sesizarea tuturor situaţiilor în care sănătatea şi siguranţa unui copil este pusă în pericol. Serviciul este disponibil non-stop.
„Acest număr de telefon poate fi apelat în orice moment al zilei, de către orice persoană (adult sau copil) care doreşte să ne sesizeze cu privire la situaţia unui copil abuzat, neglijat, aflat în situaţie de risc sau în dificultate”, conchid cei de la DGASPC Timiș.
editor Amalia Kui
Citiți principiile noastre de moderare aici!