Casian Brebu, preşedintele Cercului Apicol Timişoara, în calitate de reprezentant al celei mai mari Asociaţii a Crescătorilor de Albine Timiş, le-a prezentat elevilor, alături de profesoara Dincă Iuliana, câteva din tainele apiculturii.
„Proiectul pe care îl iniţiem astăzi, în parteneriat cu Liceul Vlad Ţepeş din Timişoara şi cu sprijinul preşedintelui asociaţiei noastre, ing. Dan Ciublea, are ca scop promovarea produselor apicole, atragerea tinerilor spre natură şi frumos, precum şi spre consumul de produse apicole. Chiar dacă la nivel naţional asociaţia pe care o reprezint, reuneşte aproximativ 54% din totalul apicultorilor, numărul tinerilor din domeniu este în continuă scădere. Încercăm astfel să îi atragem pe copii spre această îndeletnicire foarte frumoasă, şi de ce nu sănătoasă – cea de apicultor” ne-a spus Casian Brebu.
Asociaţia Crescătorilor de Albine Timiş numără în prezent 750 de membri, care deţin în total un număr de 23.500 de familii de albine. O singură familie are aproximativ 80.000 de albine, dar potrivit cercetătorilor ruşi, poate ajunge şi la 120.000 de indivizi. Copiii au descoperit că mierea este un aliment puternic energetic – 310 calorii/100 g şi ocupă un volum redus. Au aflat că 3 litri de lapte, 30 de banane, 50 de ouă sau 12 kilograme de carne echivalează cu 1 kilogram de miere. Un borcan ce conţine 1 kg de miere reprezintă pentru o albină culegătoare aproximativ 40.000 km parcurşi pentru a culege nectarul de la 800.000 de flori şi în esenţă cam 200 de zile de lucru. Totuşi, cel mai interesant moment l-a reprezentat degustarea de miere.
C.E.
Citiți principiile noastre de moderare aici!