Proprietarii care deţin maşini vechi pot casa autoturismele până la data de 19 noiembrie 2012. Ca şi în 2010 şi 2011, cuantumul primei de casare este 3.800 lei, fiind exprimată printr-un tichet cu valoare nominală. De asemenea, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pot fi utilizate cel mult trei tichete valorice. Pentru acest an, Administraţia Fondului pentru Mediu a prevăzut un buget de 114 milioane lei care permite scoaterea din uz a 30.000 de autoturisme mai vechi de 10 ani.
Prin Programul Rabla, în ultimii doi ani au fost casate 305.964 autoturisme uzate şi au fost achiziţionate 101.766 autoturisme noi, dintre care 40.269 de origine autohtonă.
Lista producătorilor, importatorilor de autoturisme şi distribuitorilor autorizaţi să participe în anul 2012 la Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, precum şi cea a operatorilor economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare şi tratare a vehiculelor scoase din uz se găseşte pe site-ul AFM, www.afm.ro, în cadrul secţiunii „Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2012”.
Informaţii suplimentare în programul Rabla 2012
Documente necesare pentru a intra în program şi care trebuie prezentate odată cu autovehiculul ce urmează a fi casat sunt următoarele: actul care îi atestă identitatea, precum şi domiciliul sau reşedinţa în România, eliberat de către autorităţile române, în termen de valabilitate, în original şi copie; certificatul de înmatriculare a autovehiculului uzat, în original şi în copie legalizată; cartea de identitate a autovehiculului uzat, dacă aceasta există, în original şi în copie legalizată; actul doveditor eliberat de către serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor competent teritorial, în original, pentru cazul în care din certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a autovehiculului uzat, dacă aceasta există, nu rezultă anul fabricaţiei, anul primei înmatriculări în România şi/sau categoria autovehiculului uzat; certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, eliberat de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa proprietarul şi este înregistrat fiscal autovehiculul uzat, în original.
Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat şi primele liste cu societăţile care au fost admise să colecteze autoturisme uzate şi să comercializeze autoturisme noi pe baza tichetelor primite în program. La categoria colectorilor sunt trecute două societăţi: filiala locală a Rematinvest SRL, situată în localitatea Săcălaz, judeţul Timiş, respectiv filiala locală a Remat M.G., situată în Chişoda. Pe lista firmelor care sunt acceptate să comercializeze automobile noi apar: Autoglobus 2000 SRL, RS Sara Motors SA, RMB Casa Auto Timişoara, Porsche Inter Auto România SRL, Procar Timişoara SA, Autoclub SRL. Desigur, există şi alţi dealeri de autoturisme care fac parte din program, dar la aceste mărci contractul se face la nivel de importator sau producător. Este şi cazul mărcii auto naţionale româneşti.
Rabla a dat startul radierilor auto in Timis
Inca 60.000 de vouchere pentru Programul Rabla si piste de biciclisti realizate din fonduri de mediu
Citiți principiile noastre de moderare aici!