Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat că pentru cea de-a doua sesiune a „Rabla” au fost alocaţi de 57 de milioane de lei, aceasta permiţând scoaterea din uz a 15.000 de autoturisme mai vechi de 10 ani.
Cele 15.000 de tichete sunt repartizate, începând de miercuri, către colectori, iar persoanele fizice care deţin maşini mai vechi de zece ani se pot dresa firmelor colectoare, începând cu aceeaşi dată, în vederea casării acestor autoturisme.
În Timişoara nu există colectori autorizaţi, în judeţul Timiş există deocamdată o singură asemenea societate, care, teoretic, colectează maşini prin programul Rabla. Aceasta este Economy Cars SRL, situată în Dumbrăviţa, str. Bobâlna, tel. 0724468676. De asemenea, filiala locală a societăţii Remat M.G., situată în localitatea Chişoda (0256 285413), aşteaptă încă lămuriri legate de includerea sau nu în program. Cel puţin acesta a fost răspunsul primit la sediul firmei. În ceea ce priveşte filiala locală a Rematinvest SRL, cu sucursala în localitatea Săcălaz, cu sediul situat pe DN 59A Timişoara – Jimbolia, KM 7, se pare că centrala societăţii nu a mai depus actele la Administraţia Fondului de Mediu şi, în consecinţă, nu mai este autorizată să colecteze autoturisme uzate.
Ca şi în 2010 şi 2011, cuantumul primei de casare este 3.800 de lei, fiind exprimată printr-un tichet cu valoare nominală. De asemenea, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pot fi utilizate cel mult trei tichete valorice.
Documentele necesare pentru a intra în program şi care trebuie prezentate odată cu autovehiculul ce urmează a fi casat sunt următoarele:
- a) actul care îi atestă identitatea, precum şi domiciliul sau reşedinţa în România, eliberat de către autorităţile române, în termen de valabilitate, în original şi copie;
- b) certificatul de înmatriculare a autovehiculului uzat, în original şi în copie legalizată;
- c) cartea de identitate a autovehiculului uzat, dacă aceasta există, în original şi în copie legalizată;
- d) actul doveditor eliberat de către serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor competent teritorial, în original, pentru cazul în care din certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a autovehiculului uzat, dacă aceasta există, nu rezultă anul fabricaţiei, anul primei înmatriculări în România şi/sau categoria autovehiculului uzat;
- e) certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, eliberat de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa proprietarul şi este înregistrat fiscal autovehiculul uzat, în original.
Prin Programul Rabla au fost deja casate în 2012 un număr de 25.964 de autoturisme mai vechi de 10 ani. În cadrul primei sesiuni a programului au fost achiziţionate 8.006 maşini, dintre care 3.661 de producţie autohtonă.
Se pregateste reluarea programului Rabla
Nicio firma din Timis nu e pe lista colectorilor autorizati pentru Rabla
Citiți principiile noastre de moderare aici!