Într-o ședință convocată de consilierii locali PSD și USR, desfășurată miercuri după-amiază, a fost ales drept viceprimar cu atribuții de primar consilierul local social-democrat Marius Baboniu. Ar fi al patrulea „primar” – propriu-zis sau interimar – al Lugojului din acest mandat care ar urma să se încheie cât de curând.
De la începutul lunii, de când primăria a rămas teoretic necondusă de nimeni – practic, condusă pe cât îi permite legea de secretarul general –, au existat mai multe contre pe acest subiect între administrația aleasă în 2020, liberală, și social-democrații care vor reajunge cât de curând la conducerea celui de-al doilea municipiu al orașului.
Alexandru Buciu, cel care a pierdut de această dată alegerile, spune că a vrut să faciliteze schimbarea conducerii și i-a acuzat pe social-democrați că nu au vrut să preia primăria încă de după alegeri. Cei de la PSD i-au acuzat la rândul lor pe liberali că nu au fost în stare să își ducă la final mandatul.
Numirea, făcută cu o săptămână înainte de învestirea lui Dobra
Călin Dobra, fostul președinte al Consiliului Județean Timiș, a fost validat de instanță și va prelua primăria după ce se vor termina toate formalitățile, adică cel mai probabil săptămână viitoare.
Acesta anunțase de marți seară că miercuri consilierii PSD și USR vor convoca o ședință de consiliu local în care să aleagă viceprimarul cu atribuții de primar. În lipsa acestuia, primăria risca să nu poată plăti indemnizațiile persoanelor cu handicap, asistenții personali ai acestora și chiar proprii angajați.
„Inuman! Nu mai spun de ignoranță și lipsă de respect. Asta îi caracterizează pe cei care, timp de 4 ani au condus Lugojul. Au intrat în primărie pe ușa din față, după ce cetățenii le-au acordat votul de încredere, apoi au fugit asemeni șobolanilor, când se scufundă corabia. (…)
Trebuie să punem punct unei situații rușinoase pentru orașul nostru. Mâine, grupul consilierilor PSD și cei ai USR, vor convoca o sedință de consiliu local. Un singur punct pe ordinea de zi: nominalizare viceprimar cu atribuții de primar. Spălăm noi rușinea, dar continuăm să le batem obrazul. Gata cu jocurile murdare. De săptămâna viitoare, după finalizarea tuturor procedurilor legale, îmi voi prelua mandatul de primar al Lugojului”, spunea viitorul primar, într-o postare pe Facebook.
Buciu scria, la rândul său, că liberalii vor aproba numirea, dar nu a ezitat să lanseze un nou atac la adresa succesorului său.
„Dom’ Doctor Dobra, după patru luni de meditare, a înțeles că, dacă tot a câștigat alegerile, trebuie să preia puterea și să propună un viceprimar PSD. Ceea ce va face astăzi, în alianță cu Floroni (alt PSD-ist, dat cu împrumut la USR). Ce uită cei doi domni este că fără voturile consilierilor PNL această propunere nu va putea fi aprobată.
Am propus acest lucru (numirea unui viceprimar PSD) imediat după ce am pierdut alegerile, pentru că voința electoratului trebuie respectată de îndată, nu când au chef «câștigătorii». Dobra a refuzat constant pentru că era mai bun salariul de mii de euro plătit din bani publici (în privat nu l-ar angaja nimeni, nici pe gratis) și era foarte grea și despărțirea de amorul de capitală.
Astăzi consilierii PNL vor vota propunerea de viceprimar făcută de PSD (sau de USR), așa cum ar fi făcut-o și imediat după alegerile din iunie”, scria fostul primar, printre altele.
Vă amintim Lugojul funcționa „în regim de avarie” de la începutul lunii. În urma alegerilor locale, viceprimarul cu atribuții de primar Bogdan Blidariu și-a dat demisia. Împreună cu el și Claudiu Buciu, primarul ales în 2020, cu mandat încheiat prematur în 2022, și care a devenit consilier personal al „primarului” Blidariu după aceea, conducând de facto tot el instituția.
Și Adrian Serendan a intenționat să își dea demisia din poziția de viceprimar „simplu” pe care o ocupa la acel moment. Totuși, pentru că la final de iunie niciunul dintre consilierii locali nu și-a asumat nimic, tot acesta din urmă s-a trezit viceprimar cu atribuții de primar. A renunțat la scurt timp la acest mandat, iar de la 1 octombrie, Primăria Lugoj a rămas fără conducător. O parte a atribuțiilor au fost preluate de secretarul general, însă nu toate.
Pe 9 iunie, la alegerile locale, Dobra l-a învins pe Buciu cu câteva sute de voturi. Pesedistul a obținut 3.563 de voturi (31,9%), iar penelistul – 2.872 (25,72%).
Trimite articolul
Xdeci se poate, daca vrei sau daca esti constrans. judecatoria a validat saptamana trecuta primarul si consilierii, procesul putand fi finalizat dupa convocarea sedintei de catre prefect (conform codului administrativ art 149 si 150), insa nici prefectul nici viitorul primar nu se grabesc
Intr-o saptamana apuca si el ceva ciupeala. Bravo lui!
DOBRA CĂLIN-IONEL 4.855 31,73%
BUCIU ALEXANDRU-CLAUDIU 3.912 25,57%
FLORONI ERWIN 3.453 22,57%
SZABO LADISLAU 1.170 7,65%