Imediat după ce a avut confirmarea reîntoarcerii banilor necesari studiului de prefezabilitate şi fezabilitate de la Ministerul Sănătăţii, prof.dr. Horia Vermeşan, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, a avut primele întâlniri cu medicii coordonatori ai secţiilor oncologice din oraş. „Au avut loc mai multe discuţii la care au participat prof.dr. Hortensia Ioniţă, coordonator hematologie, conf. dr. Octavian Mazilu, de la chirurgie oncologică, conf. dr. Smaranda Arghirescu de la Clinica de oncologie pediatrică, dr. Şerban Negru, director OncoHelp, dr. Ştefan Curescu, şeful Clinicii de oncologie medicală şi dr. Sorin Dema, şeful Clinicii de radioterapie. Le-am cerut tuturor să prezinte situaţia activităţii pe care o conduc şi ceea ce au nevoie, astfel încât să putem creiona structura viitorului Institut de Oncologie al Timişoarei. Va fi o structură complexă, gândită la standardele actuale, dar care va fi proiectată astfel încât să ţină cont de faptul că medicina se dezvoltă în permanenţă şi că tot timpul este nevoie de aduceri la zi”, precizează prof.dr. Horia Vermeşan.
Conform propunerii pentru studiul de fezabilitate, institutul va cuprinde secţii cu un total de 420 de paturi (80 oncologie medicală, 100 radioterapie, 60 hematologie, 100 chirurgie oncologică – ORL, ginecologie, urologie, 20 ATI şi 60 spitalizare de zi). De asemenea, în incinta institutului vor mai exista un bloc operator, farmacie, laboratoare de analize medicale, radiologie şi imagistică medicală, medicină nucleară, explorări genetice şi anatomie patologică, laborator radioterapie, centru de transplant, dar şi spaţii pentru activitate didactică, administraţie şi spaţii pentru cazarea aparţinătorilor şi a pacienţilor trataţi în ambulatoriu.
„Trebuie să vă gândiţi că, în prezent, cele 3 clinici implicate în tratamentul cancerului în Timişoara funcţionează în clădiri separate, situaţie ce impune bolnavilor drumuri permanente şi programări la tratament pe timpul nopţii. În plus, clădirile sunt vechi de sute de ani – spaţiul actualei radioterapii a fost construit în 1740! -, au o infrastructură deficitară, fiind ridicate iniţial cu destinaţii de cazărmi militare sau sanatorii. Au saloane mari, cu prea multe paturi şi grupuri sanitare comune. Datorită numărului mic de paturi din prezent – 175 în total – şi a infrastructurii existente, pacienţii au mult de suferit”, a punctat prof.dr. Horia Vermeşan. Conform acestuia, anul acesta este dedicat realizării studiului de fezabilitate.
„Urmează licitaţiile. Aşa cum am mai spus, va trebui să modificăm structura actualei clădiri de pe Calea Torontalului, astfel încât ea să corespundă cerinţelor actuale, dar şi nevoilor pacienţilor oncologici. Vor fi amenajate spaţii verzi, parcuri în care bolnavii să îşi poată petrece timpul de spitalizare. Să nu uităm că vorbim de o boală care nu doar că aduce multe suferinţe bolnavilor şi familiilor lor, dar, mai ales, o boală care afectează tot mai mulţi oameni”, a completat prof.dr. Horia Vermeşan. Statisticile arată că incidenţa cancerului în judeţul Timiş este în continuă creştere. În ultimii ani, numărul cazurilor noi apărute este cu 35 la sută mai mare (2235 cazuri noi de cancer în 2008, faţă de 1722 în 1995), iar mortalitatea a crescut cu 15 la sută (1602 decese în 2008, faţă de 1324 în 1995). În Timiş sunt în evidenţă peste 14.000 de persoane cu cancer, fiind unul dintre judeţele cu cea mai mare rată a bolii din România. În întreaga zonă de vest a ţării – zonă care acoperă judeţele Arad, Timiş, Caraş Severin şi Hunedoara – au apărut 6393 cazuri noi de cancer, în 2008.
Se intorc banii pentru constructia Institutului Oncologic din Timisoara
Timisoara va avea un Institut de Oncologie pe Calea Torontalului
Citiți principiile noastre de moderare aici!