Conform reprezentanților MNaB, cercetarea preventivă din localitate a început în urmă cu aproximativ o lună, timp în care arheologii au descoperit mai bine de 100 de morminte, pe o suprafață de aproximativ 150 metri pătrați.
„Potrivit estimărilor, este vorba de osemintele șvabilor ajunși în zonă în 1746, de Johann Oswald. Aceștia au fost cei care au realizat primele lucrări de asanare pentru câștigarea terenului agricol din zona respectivă. Datorită climatului în care a lucrat, unul umed, majoritatea s-a infectat cu leptospiroză și a decedat. Cimitirul a fost dat uitării odată cu înființarea cimitirului actual, ca atare nu apare nici pe primele ridicări topografice militare, realizate de către austrieci”, transmit reprezentanții muzeului.
Potrivit estimărilor specialiștilor, cimitirul s-ar putea întinde pe o suprafață totală de 500 metri pătrați. Osemintele vor fi aduse la muzeu, curățate, documentate, analizate, se vor extrage probe pentru analize ADN, după care se va propune reîngroparea acestora.
Cercetarea preventivă va mai dura cel puțin două săptămâni.
Trimite articolul
Xalte “vinituri” cum s-ar zice :))
glumesc,
cinste lor pentru efortul si munca depusa pentru un trai mai bun…
Ce-a facut??
Datorită climatului în care a lucrat, unul umed, majoritatea s-a infectat cu leptospiroză și a decedat.
Sa . speram ca sapaturile nu vor sa arate ca NimeNica n-are arbore cinecologic tocma lai Dudestii Noi . N-are nici in clin nici in maneca cu etnia germana,oricat s-ar stradui.
Cimitirul este intins pe o suprafata de peste 5000mp… sapam acolo acuma 25 ani! Si se stia de.cimitir!
Tara arde si baba se piaptana! Ce cauta astia in plina pandemie sa sape dupa morminte???
Astfel de meseriasi ar trebui relocati acuma si pusi de exemplu sa ajute la linia telefonica la dsp sau la transportatul bolnaviilor sau la impinsul targilor sau la hartagorie in spitale!
Victime Covid?